NOU 1998: 1

Utkast til lov om foretakspensjon

Til innholdsfortegnelse

11 Spesialmerknader til utkast til endringer i skatteloven og andre lover

11.1 Endringer i skatteloven

11.1.1 Innledning

Forslaget til lov om foretakspensjon krever visse endringer i skatteloven med tilhørende overgangsregler. For en nærmere omtale av forslaget til endring av skatteloven vises det til kapittel 8 Pensjon og skatt i utvalgets utredning. Under pkt I nedenfor er det gitt merknader til de foreslåtte endringer i skatteloven. Under pkt II er det gitt merknader til overgangsreglene.

11.1.2 Merknader til de enkelte bestemmelser

I

Til § 42 nytt femtende ledd

Bestemmelsen er ny og regulerer skatteplikten for midler som tilbakeføres fra premiefond i en foretakpensjonsordning til foretaket.

Utkastet til lov om foretakspensjon § 10-4 regulerer størrelsen på premiefondet. Dersom grensen overskrides, har foretaket som har opprettet pensjonsordningen en plikt til å tilbakeføre midler fra premiefondet. Det åpnes også for en rett til å kunne tilbakeføre midler til fondet på visse vilkår.

Når midler tilbakeføres fra premiefondet til foretaket i henhold til lov om foretakspensjon, skal det tilbakeførte beløpet i sin helhet tas til inntekt. Det betyr at det som tilbakeføres er skattepliktig inntekt, uavhengig av om det kan anses som tilbakeføring av innbetalte midler som det tidligere har vært gitt fradrag for etter skatteloven § 44 første ledd bokstav k, eller andre midler som er tilført fondet. Utvalget legger til grunn at arbeidsgiveravgift av tilskudd til premiefond ikke skal tilbakebetales.

Periodisering av den skattepliktige inntekten skal skje i tilbakeføringsåret.

Til § 44 første ledd bokstav a tredje punktum

Ordlyden i denne paragrafen er endret som en følge av at lov om foretakspensjon skal erstatte gjeldende forskrift om private tjenestepensordninger etter skatteloven. Endringen er ikke av materiell art.

Til § 44 første ledd bokstav h nr 2

Ordlyden i denne paragrafen er endret som en følge av at lov om foretakspensjon skal erstatte gjeldende forskrift om private tjenestepensjonsordning etter skatteloven. Endringen er ikke av materiell art.

Til § 44 første ledd bokstav k

Henvisningen til den någjeldende regulering av private tjenestepensjonsordninger erstattes med en henvisning til lov om foretakspensjon. Bestemmelsen er tilpasset den nye lovens regler om årets premie, fondsstruktur og begrensning av størrelsen på premiefondet. Dagens regler om pensjonsreguleringsfond og pensjonsfond er foreslått opphevet.

Etter nr 1 innrømmes det på foretakets hånd fradrag for innbetaling av årets premie. Fradraget er ikke formelt beløpsbegrenset. I praksis vil det likevel være en grense på grunn av de beløpsmessige skranker for ytelsene fra en foretakspensjonsordning. I et obligatorisk lineært opptjeningssystem vil det kunne være tildels betydelige variasjoner i de årlige premieinnbetalingene. Utkastet til lov om foretakspensjon § 9-2 regulerer ikke uttømmende hva som utgjør årets fradragsberettigede premie. Som premie etter skatteloven regnes også tilskudd til økning i premiereserven i henhold til lov foretakspensjon.

Etter nr 2 kan det kreves fradrag for tilskudd til pensjonistenes overskuddsfond. Fradraget vil som for premien som omhandlet i nr 1, ikke være beløpsmessig begrenset. Det foreligger likevel en grense, fordi fondets størrelse er begrenset. Det vises til § 11-2 tredje ledd og § 11- 4 i utkast til lov om foretakspensjon.

I henhold til nr 3 kan det kreves fradrag for tilskudd til premiefondet. Det fradragsberettigede tilskuddet kan ikke være større enn 150 prosent av årets premie. Fradragsretten på inntil 150 prosent av årets premie gjelder likevel bare så langt fondet ikke overstiger ti ganger gjennomsnittet av årets premie og premiene i de to foregående år.

Fradrag etter nr 1 til nr 3 forutsetter at premien og/eller tilskuddet er endelig innbetalt innen 1. april i året etter det inntektsåret det kreves fradrag.

Utvalgets medlemmer Aabakken og Veierud vil foreslå at nr 3 gis følgende ordlyd:

« 3. Tilskudd til premiefond med inntil 150 prosent av gjennomsnittet av det beløp som er nevnt under nr 1 og den skattepliktiges andel av premien i de to foregående år, dog bare så langt fondet ikke derved kommer til å overstige ti ganger det samme gjennomsnittet.»

Disse medlemmer vil uttale:

Dersom grensen for innbetaling av tilskudd til premiefond skal fastsettes i forhold til den enkelte årspremie, vil grensen fluktuere i takt med årspremien, jf avsnitt 8.5.5 og 9.5.3 i utvalgets utredning. Dette vil således medføre at i år hvor det ikke er lønnsøkninger, og premien er lav, vil grensen for tilskudd være lav. I år med høy årspremie, vil derimot grensen være høy. Etter disse medlemmers oppfatning, vil dette gi urimelige forhold for arbeidsgiveren. I et år hvor årspremien er høy vil arbeidsgiver neppe være i en økonomisk situasjon som tillater tilskudd til premiefond av betydning. I år med lav årspremie, hvor arbeidsgiver normalt vil ha bedre mulighet til innbetaling av tilskudd til premiefondet, er derimot grensen for tilskudd lav.

Et argument for den nåværende utforming av bestemmelsene, er at en grense som baseres på en gjennomsnittsbetraktning vil innebære mer kontroll for ligningsmyndighetene. Til dette vil disse medlemmer anføre at det er livsforsikringsselskapene og pensjonskassene som er forpliktet til å oppgi korrekte beløp til ligningsmyndighetene, jf utkast til lov om foretakspensjon § 2-6. Videre vil gjennomsnittet av årets og de to foregående års premier være en størrelse som uansett må fastsettes, da denne også benyttes i andre sammenhenger.

Til § 44 annet ledd nytt nr 4

Etter gjeldende rett har en arbeidstaker som er medlem av en privat tjenestepensjonsordning etter skatteloven anledning til å inngå avtale om en fortsettelseforsikring etter forsikringsavtaleloven § 19-7 når vedkommende slutter i foretaket og har fått utstedt en fripolise. Fradrag for premie til slik fortsettelsesforsikring følger av skatteloven § 44 første ledd bokstav h nr 2. Fradraget er ikke gjenstand for beløpsbegrensning.

Utvalget foreslår i denne paragrafen at fortsettelsesforsikring i henhold til § 4-9 i utkastet til lov om foretakspensjon skal være fradragsberettiget innenfor en ramme på kr 40 000 pr år i alminnelig inntekt.

II Overgangsregler

1 Pensjonsreguleringsfond

Etter gjeldende skattelov § 44 første ledd bokstav k kan det kreves fradrag for tilskudd til pensjonsreguleringsfond. Denne adgangen opprettholdes ikke etter ikrafttredelsen av lov om foretakspensjon. De pensjonsordninger som på dette tidspunktet har pensjonsreguleringsfond, skal benytte midlene i fondet til pensjonsregulering eller overføre midlene til premiefondet. Reguleringen av pensjonene skal skje i henhold til regelverket for pensjonsordningen. Reguleringen eller overføringen av midlene må skje innen 5 år etter det året lov om foretakspensjon trer i kraft.

I lov om foretakspensjon vil pensjonistenes overskuddsfond erstatte dagens pensjonsreguleringsfond. Det vises til § 1-2 første ledd bokstav e og kapittel 11 i utkastet til lov om foretakspensjon.

2 Premiereserven

Ved overgang til et obligatorisk lineært opptjeningssystem i lov om foretakspensjon kan det for enkelte foretak være aktuelt å beregne opptjent pensjon etter dette prinsippet samtidig som tjenestetid før ikraftredelse av lov om foretakspensjon medregnes. Det er adgang til å benytte premiefondsmidler til å dekke opp manglende premiereserve. Premiereserven må dekkes opp innen 10 år etter det året lov om foretakspensjon trer i kraft. Tilskudd direkte fra foretaket for å dekke opp premiereserven kan det kreves fradrag for etter skatteloven § 44 første ledd bokstav k. Det vises til overgangsreglene i kapittel 16 i utkast til lov om foretakspensjon, jf § 16-2 syttende ledd, jf tyvende og enogtyvende ledd.

3 og 4 Pensjonsfond

Adgangen til å ha pensjonsfond som er oppsamlingsfond, jf 1968-reglene § 10, skal opphøre. Midlene i fondet kan innen tre år etter at lov om foretakspensjon er trådt i kraft benyttes til opprettelse av en foretakspensjonsordning uten skattemessige konsekvenser. Dersom det ikke blir gjort innen fristen eller det ikke skal opprettes en foretakspensjonsordning, skal midlene tilbakeføres til foretaket. Det tilbakeførte beløpet skal i sin helhet tas til inntekt på foretakets hånd. Begrunnelsen for skatteplikten er tilsvarende den som er nevnt under § 42 nytt femtende ledd. Inntekten skal periodiseres i tilbakeføringsåret.

Tilsvarende skal pensjonsfond som er suppleringsfond, jf 1968-reglene § 9, og tilsvarende fond opprettet før 1968-reglene trådte i kraft, jf 1968-reglene § 16 nr 7, som hovedregel avvikles innen samme frist dersom foretaket har foretakspensjonsordning. Midlene skal overføres til pensjonsordningens premiereserve og premiefond. Forutsetningen er at pensjonsforpliktelsene overtas av foretakspensjonsordningen. Når det etter lov om foretakspensjon med tilhørende overgangsregler er adgang til å gi et tillegg til pensjonsytelsen fra pensjonsordningen for å dekke opp manglende rett til full tilleggspensjon fra folketrygden pga. av alder, jf lovutkastet § 5-5 annet ledd, mener utvalget at det ikke er behov for å videreføre suppleringsfond og tilsvarende fond opprettet før 1968-reglenes ikrafttredelse for foretak som har foretakspensjonsordning. For øvrig kan imidlertid de nevnte fond videreføres, jf § 16-2 seksogtyvende ledd i utkastet til lov om foretakspensjon. Skatteloven § 44 første ledd bokstav k vil i så fall gjelde tilsvarende for tilskudd til slike fond i en overgangsperiode på tre år fra og med det inntektsåret lov om foretakspensjon trer i kraft.

5 Øvrige overgangsregler

Utvalget foreslår at departementet kan fastsette øvrige overgangsregler.

11.2 Endringer i andre lover

Utvalget foreslår en endring av forsikringsavtaleloven § 19-2 annet ledd.

Til forsikringsavtaleloven § 19-2

Utkastet til lov om foretakspensjon § 8-5 regulerer deling av tilført overskudd mellom foretaket og de medlemmer av pensjonsordningen som mottar pensjon. Bestemmelsene innebærer en vesentlig begrensning av den avtalefrihet som forsikringsavtaleloven § 19-2 annet ledd legger til grunn. Den foreslåtte endring av forsikringsavtalelovens bestemmelse anses nødvendig ut fra hensynet til harmonisering av reglene. Det vises for øvrig til merknaden til lovutkastet § 8-5 og avsnitt 6.7.1.1 i de alminnelige merknader.

Til forsiden