NOU 2018: 1

Markeder for finansielle instrumenter— Gjennomføring av utfyllende rettsakter til MiFID II og MiFIR

Til innholdsfortegnelse

3 Infrastrukturen i verdipapirmarkedet

3.1 Definisjoner og sentrale begreper

3.1.1 Gjeldende rett

Systematisk internaliserer (SI) er etter gjeldende rett definert i verdipapirhandelloven § 2-4 fjerde ledd. Nærmere lovregler om SI finnes i verdipapirhandelloven § 10-19, som blant annet pålegger verdipapirforetak meldeplikt til Finanstilsynet ved oppstart eller opphør av SI. Ytterligere regler om SI følger av verdipapirforskriften §§ 10-40 til 10-40e.

3.1.2 Forventet EØS-rett

Begrepet systematisk internaliserer (SI) er definert i MiFID II artikkel 4 nr. 1 punkt (20). Utfyllende bestemmelser er gitt i kommisjonsforordningen til MiFID II artikkel 12 til 16.

Med bakgrunn i at det skal være utviklet elektroniske nettverk som gjør det mulig å sette opp nettverk av SI-er, har Kommisjonen med kommisjonsforordning (EU) 2017/22941 inntatt en presisering av definisjonen av SI i kommisjonsforordningen til MiFID II. Formålet med endringen er å sikre klare skiller mellom bilateral egenhandel ved utførelse av ordre og multilateral handel etter forordningen. Endringen innebærer at det inntas en ny artikkel 16a, som spesifisere at et verdipapirforetak ikke skal anses å handle for egen regning etter MiFID II artikkel 4 nr. 1 (20) når verdipapirforetaket deltar i nærmere angitte matching-ordninger.

Det vises for øvrig til nærmere omtale av forventet EØS-rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.2.2.2.

3.1.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å innta en definisjon av SI sammen med øvrige definisjoner knyttet til foretak og handelsplasser i ny § 2-8 tiende ledd i verdipapirhandelloven. Krav til registrering som SI er foreslått inntatt i ny § 9-2. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.2.2.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre nivå 2-reglene som følger av kommisjonsforordningen til MiFID II ved inkorporasjon av forordningen i ny § 2-1 i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2. Utfyllende regler til definisjonen av SI i artikkel 12 til 16a i kommisjonsforordningen vil dermed gjelde direkte.

Utvalget er for øvrig ikke kjent med forhold som tilsier at det er grunn til å foreslå utfyllende forskrifter her.

3.2 Regulerte markeder

3.2.1 Organisatoriske krav og systemkrav

3.2.1.1 Gjeldende rett

Organisatoriske krav til regulerte markeder vedrørende rutiner, retningslinjer og systemer følger i dag av børsloven § 13. Børsloven § 22 oppstiller generelle krav til virksomheten til regulert marked. Det vises til nærmere omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.2.1. Børsforskriften har ingen bestemmelser om dette.

Det er i dag ingen krav om minste kursendring (tick sizes) i norsk rett, men flere handelsplasser opererer med dette i sine handelsregler. Det er heller ingen bestemmelser om synkronisering av klokker som benyttes til å registrere tidspunkt for hendelser på handelsplassen.

Det vises for øvrig til omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.2.1.

3.2.1.2 Forventet EØS-rett

Med MiFID II artikkel 48 innføres nye krav til hvilke rutiner og systemer et regulert marked må ha for å sikre at handelen skjer på en velordnet måte. Utfyllende regler er gitt i følgende kommisjonsforordninger til MiFID II:

Kommisjonsforordning (EU) 2017/5842(RTS 7) fastsetter detaljerte organisatoriske krav og systemkrav til handelsplasser som tillater eller muliggjør algoritmehandel. Dette gjelder krav knyttet til handelsplassens kapasitet og toleranse for feil, krav til testing av algoritmer og krav knyttet til direkte elektronisk tilgang («direct electronic access» – DEA). Kravene gjelder for handelsplasser.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/5783(RTS 8) gir nærmere regler rettet mot handelsplasser og verdipapirforetak i forbindelse med prisstillelse («market making»). Forordningen oppstiller blant annet krav om avtale om prisstillelse, samt krav til innholdet i slike avtaler. Videre gir forordningen nærmere bestemmelser om unntak fra krav om likviditet for verdipapirforetak som tilbyr eller benytter algoritmehandel og utfyllende bestemmelser om handelsplassens plikt til å ha ordninger for å sikre at et tilstrekkelig antall verdipapirforetak inngår avtale med handelsplassen om prisstillelse.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/5664(RTS 9) gir regler om beregning av forholdstallet mellom ikke-gjennomførte ordre og transaksjoner i relasjon til MiFID II artikkel 48 nr. 6 om krav til systemer for å sikre at algoritmehandel ikke skaper eller medvirker til forstyrrelser i handelen på en handelsplass.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/5735(RTS 10) utfyller reglene i MiFID II artikkel 48 om samlokalisering og avgiftsstruktur for handelsplasser. Her er det blant annet fastsatt nærmere bestemmelser om hvilke objektive kriterier som skal legges til grunn for ulike avgiftsstrukturer for samme tjenester. Kriteriene og avgiftsstrukturen skal publiseres av handelsplassen.

Handelsplasser skal etablere et regime for minste kursendring (tick size) for aksjer, depotbevis, EFTer, sertifikater og lignende finansielle instrumenter, jf. MiFID II artikkel 49.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/5886(RTS 11) utdyper kravene til regimet for minste kursendringer. Reglene om minste kursendring skal fastsettes ut fra likviditeten i det enkelte instrument i de ulike markedene og gjennomsnittlig spread. Forordningen gir nærmere regler om blant annet hva som skal anses som det mest relevante markedet ved beregning av slik likviditet og om beregning av gjennomsnittlig spread.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/5707(RTS 12) fastsetter hvilken handelsplass som skal anses for å være den viktigste målt ut fra likviditet i det enkelte finansielle instrument, i relasjon til kravet i MiFID II artikkel 48 nr. 5 om at denne handelsplassen må ha på plass nødvendige systemer og rutiner for å varsle tilsynsmyndigheten om stans i handelen av det finansielle instrumentet.

Med MiFID II artikkel 50 innføres krav om synkronisering av klokker for handelsplasser og deres medlemmer.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/5748(RTS 25) gir utfyllende regler om synkronisering av klokker for markedsoperatører og deres medlemmer.

Det vises for øvrig til omtale av de forventede EØS-reglene i relasjon til organisatoriske krav og systemkrav for regulerte markeder i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.2.2.

3.2.1.3 Utvalgets vurderinger

Organisatoriske krav til regulerte markeder som følger av MiFID II artikkel 47 er i NOU 2017: 1 foreslått gjennomført i ny § 11-18 i verdipapirhandelloven. MiFID II artikkel 48 er foreslått gjennomført i nye §§ 11-19 til 11-23. Regler om minste kursendring i MiFID II artikkel 49 er foreslått gjennomført i ny § 11-24, mens krav om synkronisering av klokker i MiFID II artikkel 50 er foreslått gjennomført i ny § 11-25. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.3.2.3.

Utvalget foreslår at kommisjonsforordninger som utfyller reglene om organisatoriske krav og systemkrav i MiFID II artikkel 47 til 50 gjennomføres i ny § 11-8 første til syvende ledd i verdipapirforskriften.

3.2.2 Virksomhetsbegrensninger for regulert marked

3.2.2.1 Gjeldende rett

Børsloven § 23 fastsetter begrensninger for hvilken virksomhet et regulert marked kan drive. Departementet kan i forskrift eller i enkeltvedtak gjøre unntak fra visse av disse begrensningene, og Finanstilsynet er gitt hjemmel til å pålegge å drive eventuell annen virksomhet i annet foretak. Det er ikke gitt slike forskrifter.

Det vises for øvrig til omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.3.1.

3.2.2.2 Forventet EØS-rett

MiFID II har ikke regler om virksomhetsbegrensninger for regulert marked.

3.2.2.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å videreføre børsloven § 23 om virksomhetsbegrensninger for regulert marked i ny § 12-1 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.3.3.3.

Det er ikke gitt forskriftsbestemmelser med hjemmel i børsloven § 23, det finnes ikke EØS-regler om dette i MiFID II og utvalget er for øvrig ikke kjent med forhold som tilsier at det er behov for å fastsette utfyllende forskrifter om virksomhetsbegrensningen. Det foreslås derfor ingen bestemmelser om dette i verdipapirforskriften.

3.2.3 Opptak til handel

3.2.3.1 Gjeldende rett

Opptak av finansielle instrumenter til handel på regulerte markeder er regulert i børsloven § 24. Utfyllende bestemmelser er gitt i kommisjonsforordning 1287/2006 artikkel 35 til 39, som er gjennomført ved inkorporasjon i verdipapirforskriften § 15-1.

I tillegg inneholder børsforskriften § 1 regler om finansielle instrumenter som kan tas opp til notering på regulert marked. Første ledd bestemmer at finansielle instrumenter som nærmere definert i verdipapirhandelloven, kan tas opp til notering. Annet ledd i bestemmelsen gjennomfører EØS-forpliktelser om at visse utstedere må ha revisjonsutvalg dersom de har omsettelige verdipapirer notert på regulert marked. Regulert marked må i sine regler ha nærmere krav om dette. I henhold til bestemmelsens tredje ledd, kan regulert marked fastsette nærmere regler for opptak til handel. Regulert marked skal forelegge sine regler for Finanstilsynet i henhold til børsloven § 22 tredje ledd.

Utstedere av finansielle instrumenter har opplysningsplikt ovenfor regulert marked, jfr. børsloven § 24. Utsteders opplysningsplikt gjelder i dag utstederforetaket, ansatte og tillitsvalgte. Bestemmelsen inneholder også andre regler med sikte på at regulert marked er innrettet slik at det legges til rette for redelig, velordnet og effektiv handel. Departement kan etter denne bestemmelsen fastsette nærmere regler om utstederes rettigheter og plikter som følge av opptaket.

I børsforskriften § 30 er det gitt regler om daglig mulkt for utstedere og enkelte andre som ikke oppfyller sin opplysningsplikt. Vedtak om dette treffes av regulert marked. I børsforskriften § 31 er det gitt regler om overtredelsesgebyr for foretak med finansielle instrumenter som er tatt opp til handel på regulert marked, for brudd på børsloven og børsforskriften og regulert markeds regler og forretningsvilkår. Vedtak om dette treffes av regulert marked.

Det vises for øvrig til omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.4.1.

3.2.3.2 Forventet EØS-rett

Opptak av finansielle instrumenter til handel på regulert marked er regulert i MiFID II artikkel 51.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/5689 (RTS 17) gir utfyllende bestemmelser om når verdipapirer anses som fritt omsettelige og om hvilke forhold et regulert marked skal ta i betraktning ved vurderingen av om et finansielt instrument kan handles på en rettferdig, velordnet og effektiv måte. Videre gir kommisjonsforordningen nærmere regler om regulerte markeders kontroll av utsteders EU-rettslige forpliktelser.

MiFID II inneholder ikke nye regler om de forhold som er regulert i børsforskriften §§ 1, 30 og 31.

Det vises for øvrig til omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.4.2.

3.2.3.3 Utvalgets vurderinger

MiFID II artikkel 51 om opptak til handel på regulerte markeder er i NOU 2017: 1 foreslått gjennomført i ny § 12-2 første til sjette ledd i verdipapirhandelloven. Utvalget har foreslått å videreføre den særnorske regelen om opplysningsplikt for utsteders tillitsvalgte og ansatte i ny § 12-2 syvende ledd. Utvalget har videre foreslått at opplysningsplikten utvides til å omfatte også andre som regelmessig utfører ledelsesfunksjoner for utstederselskapet (for eksempel ansatte i såkalte managementselskaper). Hjemmelen for regulert marked til å pålegge løpende mulkt ved brudd på denne opplysningsplikten er foreslått videreført i ny § 12-8. Det vises til nærmere omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.4.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende bestemmelser i kommisjonsforordning (EU) 2017/568 (RTS 17) ved inkorporasjon av forordningen i ny § 12-2 første ledd i verdipapirforskriften.

Utvalget foreslår videre at gjeldende regler i børsforskriften § 1 videreføres i ny § 12-1 i verdipapirforskriften med noen mindre språklige endringer uten betydning for innholdet. Børsforskriften § 1 tredje ledd siste setning foreslås ikke videreført, da bestemmelsen den viser til (børsloven § 22 tredje ledd) ikke er foreslått videreført i verdipapirhandelloven.

Reglene i gjeldende § 30 om daglig mulkt og § 31 om overtredelsesgebyr i børsforskriften inneholder viktige og nødvendige virkemidler for regulert marked. Utvalget foreslår derfor at reglene videreføres i henholdsvis ny § 12-4 og ny § 12-5 i verdipapirforskriften. I forlengelsen av at utvalget i NOU 2017: 1 har foreslått å utvide opplysningsplikten til å omfatte også andre som regelmessig utfører ledelsesfunksjoner, anser utvalget det riktig at regelen om daglig mulkt også omfatter slike.

Regelen om overtredelsesgebyr i børsloven § 31 gjelder generelt for brudd på bestemmelser i børsloven og børsforskriften. Utvalget mener at det bør angis nærmere i forskriften hvilke overtredelser som kan medføre overtredelsesgebyr vedtatt av regulert marked. Etter utvalgets vurdering bør området for overtredelsesgebyr omfatte brudd på opplysningsplikten (verdipapirhandelloven § 12-2 syvende ledd), urettmessig nekting av samtykke eller bruk av andre omsetningsbegrensninger ved erverv av noterte aksjer (verdipapirforskriften § 13-4) og brudd på god børsskikk (verdipapirforskriften § 13-12). Dette omfatter de bestemmelser hvor brudd kunne medføre overtredelsesgebyr etter børsforskriften da den ble vedtatt i 2007.

I 2010 ble det introdusert en ny pliktregel for utstedere av omsettelige verdipapirer notert på regulert marked, gjennom børsforskriften § 1 annet ledd annet punktum, om at disse skal ha revisjonsutvalg. Se nærmere om dette i kapittel 3.2.3.1. Utvalget anser det ikke hensiktsmessig at brudd på plikten til å ha revisjonsutvalg skal være omfattet av de pliktregler der et regulert marked kan ilegge overtredelsesgebyr. Plikten til å ha revisjonsutvalg gjelder en utsteders interne organisering, i forbindelse med avleggelse av regnskaper og finansiell rapportering, og har således ikke den samme nære tilknytning til forholdet mellom en utsteder og et regulert marked som de øvrige pliktreglene. De øvrige pliktreglene gjelder adferd ovenfor det regulert marked (opplysningsplikten) eller adferd direkte som en aktør på det regulerte marked (nektelse til overdragelse av noterte aksjer og børsskikk).

I NOU 2017: 1 har utvalget i utkast til verdipapirhandellov § 12-9 foreslått at det kan gis regler om overtredelsesgebyr ved vesentlige brudd på regulert markeds egne regler og forretningsvilkår. Dette er en videreføring av gjeldende rett. Utvalget bemerker at Justis- og beredskapsdepartementet i Prop. 62 L (2015–2016) kapittel 7.4.5 fremholder at det er betydelige ulemper forbundet med at denne typen abstrakte vesentlighetsterskler tas inn i lovteksten. Uttalelsen relaterer seg til utforming av straffebud, men har også relevants for utforming av regler om administrative sanksjoner. Utvalget legger til grunn at kvalifikasjonskrav av denne typen i praksis gir liten veiledning i konkrete saker om hvorvidt overtredelsesgebyr skal ilegges og foreslår dermed at bestemmelsen moderniseres slik at kvalifikasjonskravet ikke opprettholdes. Utelatelse av kvalifiseringen vesentlig i verdipapirforskriften § 12-5 forutsetter tilsvarende endring i verdipapirhandelloven § 12-9.

3.2.4 Suspensjon og strykning

3.2.4.1 Gjeldende rett

Børsloven § 25 inneholder regler om suspensjon av finansielle instrumenter notert på regulert marked. Suspensjon kan besluttes av det regulerte markedet eller av Finanstilsynet. Finansdepartementet kan gi nærmere regler om suspensjon. Slike regler er gitt i børsforskriften § 29, som bestemmer at vedtak om suspensjon ikke kan påklages. Utgangpunktet etter børsloven er at vedtak truffet regulert marked kan påklages til Børsklagenemnden, jfr. børsloven § 41, jfr. § 40.

Det vises for øvrig til omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.5.1.

3.2.4.2 Forventet EØS-rett

Bestemmelser om suspensjon og strykning av finansielle instrumenter på regulert marked er gitt i MiFID II artikkel 52. Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordningen til MiFID II artikkel 80.

MiFID II artikkel 52 er bygget på gjeldende MiFID I artikkel 41, men er utvidet til å gjelde derivatinstrumenter som har det noterte instrumentet som strykes eller suspenderes som underliggende, jf. MiFID II artikkel 52 nr. 2.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/56910(RTS 18) gir utfyllende regler om sammenhengen mellom et derivat som har et finansielt instrument som er suspendert eller strøket fra handel som underliggende, og det opprinnelige finansielle instrumentet.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/100511(ITS 2) fastsetter nærmere regler om publisering av beslutninger tatt av en markedsoperatør eller tilsynsmyndighet om suspensjon eller strykning av et finansielt instrument fra handel. Videre fastsetter forordningen regler om kommunikasjon mellom markedsoperatør og tilsynsmyndigheter, mellom tilsynsmyndigheter og ESMA og mellom ulike tilsynsmyndigheter i forbindelse med slike beslutninger.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.3.5.2.

3.2.4.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre MiFID II artikkel 52 i utkast til ny § 12-3 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.3.5.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre kommisjonsforordningen til MiFID II ved inkorporasjon av forordningen i ny § 2-1 i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2. Utfyllende bestemmelser om suspensjon og strykning i artikkel 80 vil således gjelde direkte.

Utfyllende bestemmelsene i kommisjonsforordning (EU) 2017/569 (RTS 18) og kommisjonsforordning (EU) 2017/1005 (ITS 2), foreslås gjennomført ved inkorporasjon av forordningene i ny § 12-2 annet og tredje ledd i verdipapirforskriften.

Utvalget foreslår å videreføre gjeldende regel i børsforskriften § 29 om at vedtak om suspensjon ikke kan påklages. Bestemmelsen foreslås inntatt i ny § 12-3 i verdipapirforskriften.

3.2.5 Medlemskap og tilgang til regulert marked

3.2.5.1 Gjeldende rett

Medlem i regulert marked har opplysningsplikt ovenfor det regulert markedet, jfr. børsloven § 26. Børsloven § 26 inneholder også andre bestemmelser om de regler et regulert marked skal ha for medlemskap og tilgang. Departement kan etter denne bestemmelsen fastsette nærmere regler om vilkår for medlemskap og medlemmers forpliktelser.

I børsforskriften § 32 er det gitt regler om daglig mulkt for medlemmer som ikke oppfyller sin opplysningsplikt. Vedtak om dette treffes av regulert marked. I børsforskriften § 33 er det gitt regler om overtredelsesgebyr for medlemmer på regulert marked for brudd på børsloven og børsforskriften og regulert markeds regler og forretningsvilkår. Vedtak om dette treffes av regulert marked.

Det vises for øvrig til omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.6.1.

3.2.5.2 Forventet EØS-rett

I MiFID II artikkel 53 er det gitt regler om tilgang til regulert marked gjennom medlemskap eller som deltaker. Bestemmelsen er en videreføring av MiFID I artikkel 42, men med noen endringer. Det er ikke gitt nivå 2-regler til MiFID II artikkel 53.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.3.6.2.

3.2.5.3 Utvalgets vurderinger

MiFID II artikkel 53 er foreslått gjennomført i utkast til ny § 12-4 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.3.6.3.

Reglene i børsforskriften § 32 og § 33 inneholder viktige og nødvendige virkemidler for regulert marked. Utvalget foreslår derfor at reglene videreføres i henholdsvis ny § 12-6 og ny § 12-7 i verdipapirforskriften.

Regelen om overtredelsesgebyr i børsloven § 33 gjelder generelt for brudd på bestemmelser i børsloven og børsforskriften. Utvalget mener at det bør angis nærmere i forskriften hvilke overtredelser som kan medføre overtredelsesgebyr vedtatt av regulert marked. Etter utvalgets vurdering bør området for overtredelsesgebyr omfatte brudd på opplysningsplikten (verdipapirhandelloven § 12-4 åttende ledd) og brudd på god børsskikk (verdipapirforskriften § 13-12). Dette er pliktregler som gjelder adferd ovenfor det regulert marked (opplysningsplikten) eller adferd direkte som en aktør på det regulerte marked (god børsskikk). Utvalget kan ikke se at det er andre regler i gjeldende børslov eller børsforskrift som etablerer slike plikter for medlemmer på regulert marked.

Når det gjelder overtredelsesgebyr for brudd på regulert markeds egne regler og forretningsvilkår foreslår utvalget at kvalifiseringen vesentlig utelates. Det vises i denne forbindelse til utvalgets vurderinger overfor under kapittel 3.2.3.3.

3.2.6 Markedsovervåkning

3.2.6.1 Gjeldende rett

Kravene til markedsovervåkning på regulert marked finnes i dag i børsloven § 27. Utfyllende bestemmelser er gitt i børsforskriften §§ 18 til 21.

Det vises for øvrig til omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.7.1.

3.2.6.2 Forventet EØS-rett

Bestemmelser om markedsovervåkning på regulert marked er gitt i MiFID II artikkel 54, som viderefører MiFID I artikkel 43, med noen endringer. I kommisjonsforordningen til MiFID II artikkel 81, 82 og vedlegg III er det gitt utfyllende regler til bestemmelsen.

Det vises for øvrig til omtale av forventet EØS-rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.3.7.2.

3.2.6.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre MiFID II artikkel 54 om markedsovervåkning på regulert marked i ny § 12-5 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.3.7.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre reglene i kommisjonsforordningen til MiFID II ved inkorporasjon av forordningen i ny § 2-1 i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2. Bestemmelser om markedsovervåkning på regulert marked i artikkel 81, 82 og vedlegg II til kommisjonsforordningen vil dermed gjelde direkte. Gjeldende §§ 18 til 21 i verdipapirforskriften er fullt ut dekket av disse bestemmelsene og foreslås derfor ikke videreført.

3.2.7 Klagenemnd

3.2.7.1 Gjeldende rett

Børsloven §§ 41 til 43 inneholder regler om klagenemnd for vedtak fattet av regulert marked. Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om behandling i nemnd.

Børsforskriften kapittel 8 (§§ 35 til 40) inneholder nærmere regler om slik klagenemnd.

3.2.7.2 Forventet EØS-rett

MiFID II inneholder ikke regler om behandling av klager over vedtak fattet av regulert marked.

3.2.7.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget skal i henhold til utvalgets mandat del IV (punkt 11) vurdere en rekke prosessuelle forhold knyttet til behandling av saker for klagenemnd, jf. kapittel 1.1. Utvalget har i NOU 2017: 1 i påvente av slik utredning foreslått å videreføre gjeldende regler i børsloven §§ 41 til 43 uendret i utkast til verdipapirhandellov §§ 12-11 til 12-12 om klagenemnd. Utvalget foreslår i forlengelsen av lovforslaget at de nærmere reglene om behandlingen i klagenemnd som fremkommer av børsforskriften kapittel 8 (§§ 35 til 40), videreføres i verdipapirforskriften § 12-9 til 12-14.

3.3 Multilateral handelsfasilitet og organisert handelsfasilitet

3.3.1 Organisatoriske krav og virksomhetskrav

3.3.1.1 Gjeldende rett

Regler om handel og gjennomføring av transaksjoner på en multilateral handelsfasilitet (MHF) følger i dag av verdipapirhandelloven § 11-1, som gjennomfører MiFID I artikkel 14. Utfyllende bestemmelser er gitt i kommisjonsforordning (EF) nr. 1287/2006, som er gjennomført ved inkorporasjon i verdipapirforskriften § 15-1, jf. § 11-1.

Organisert handelsfasilitet (OHF) er en ny type handelsplass som etableres med MiFID II, og er derfor ikke omfattet av gjeldende regulering.

Det vises for øvrig til nærmere omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.4.2.1.

3.3.1.2 Forventet EØS-rett

Med MiFID II etableres OHF som en ny type handelsplass, og regelverket knyttet til MHF endres. Særlige organisatoriske krav og virksomhetskrav til MHF og OHF følger av MiFID II artikkel 18 til 20.

Kommisjonsforordning (EU) 2016/82412(ITS 19) gir utfyllende bestemmelser til MiFID II artikkel 18 om hvilket format MHF og OHF skal bruke ved beskrivelse av funksjonaliteten på fasiliteten ved søknad om tillatelse og ved melding om oppstart av ny funksjonalitet på handelsplassen.

I tillegg er det gitt en rekke kommisjonsforordninger som gir nærmere regler om handelsprosessen og gjennomføring av transaksjoner på en handelsplass. Disse kommisjonsforordningene gjelder altså for både regulert marked, MHF og OHF. Dette gjelder kommisjonsforordningene (EU) 2017/584 (RTS 7), (EU) 2017/578 (RTS 8), (EU) 2017/566 (RTS 9), (EU) 2017/573 (RTS 10), (EU) 2017/588 (RTS 11), (EU) 2017/570 (RTS 12) og (EU) 2017/574 (RTS 25). Det vises til omtale av de enkelte forordningene i kapittel 3.2.1.2 ovenfor.

Det vises for øvrig til omtale av forventet EØS-rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.4.2.2.

3.3.1.3 Utvalgets vurderinger

MiFID II artikkel 18 til 20 er i NOU 2017: 1 foreslått gjennomført i utkast til verdipapirhandelloven §§ 9-38 til 9-40. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.4.2.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre de utfyllende bestemmelsene i kommisjonsforordning (EU) 2016/824 (ITS 19) i ny § 9-58 i verdipapirforskriften.

Kommisjonsforordningene som gjelder handelsprosessen og gjennomføring av transaksjoner på handelsplass (både regulert marked, MHF og OHF), foreslås gjennomført under del 4 om regulerte markeder i ny § 11-8 i verdipapirforskriften, jf. kapittel 3.2.1.3 ovenfor. Utvalget foreslår å innta en henvisningsbestemmelse under kapittel 9 del XI om særlige krav til MHF og OHF, som viser til at nærmere regler om handelsprosessen og gjennomføring av transaksjoner på MHF og OHF følger av disse kommisjonsforordningene, jf. kapittel 1.3.2.

3.3.2 Markedsovervåkning

3.3.2.1 Gjeldende rett

Regler om markedsovervåkning på MHF finnes i dag i verdipapirhandelloven § 11-2, som gjennomfører MiFID I artikkel 26.

Det vises til nærmere omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.4.3.1.

3.3.2.2 Forventet EØS-rett

Bestemmelser om markedsovervåkning på MHF og OHF er gitt i MiFID II artikkel 31, som i stor grad viderefører MiFID I artikkel 26. Det er gitt utfyllende regler i kommisjonsforordningen til MiFID II artikkel 81, 82 og vedlegg III.

Det vises for øvrig til omtale av forventet EØS-rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.4.3.1

3.3.2.3 Utvalgets vurderinger

MiFID II artikkel 31 er i NOU 2017: 1 foreslått gjennomført i utkast til ny § 9-41 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.4.3.1.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende regler i kommisjonsforordningen til MiFID II ved inkorporasjon av forordningen i ny § 2-1 i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2. Bestemmelser om markedsovervåkning på MHF i artikkel 81, 82 og vedlegg III til kommisjonsforordningen vil dermed gjelde direkte.

3.3.3 Suspensjon og strykning av finansielle instrumenter fra handel

3.3.3.1 Gjeldende rett

Gjeldende verdipapirhandellov og tilhørende forskrifter har ingen bestemmelser om adgang for MHF til å beslutte suspensjon og strykning av finansielle instrumenter fra handel på fasiliteten. Finanstilsynet kan imidlertid treffe beslutning om strykning og suspensjon som ledd i tilsynet med markedet etter reglene i verdipapirhandelloven § 15-7 syvende ledd.

Det vises til nærmere omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.4.4.1.

3.3.3.2 Forventet EØS-rett

Med MiFID II artikkel 32 innføres en ny bestemmelse om suspensjon og strykning av finansielle instrumenter fra handel på MHF og OHF. Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordningen til MiFID II og i kommisjonsforordning (EU) 2017/569 (RTS 18). Kommisjonsforordning (EU) 2017/569 (RTS 18) gjelder både for regulert marked, MHF og OHF, og er omtalt under kapittel 3.2.5 ovenfor.

Det vises for øvrig til nærmere omtale av forventet EØS-rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.4.4.2.

3.3.3.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre MiFID II artikkel 32 i ny § 9-42 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.4.4.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende regler i kommisjonsforordningen til MiFID II ved inkorporasjon av forordningen i ny § 2-1 i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/569 (RTS 18) er foreslått gjennomført i ny § 12-2 annet ledd i verdipapirforskriften, jf. kapittel 3.2.5. Utvalget foreslår at det inntas en henvisningsbestemmelse under kapittel 9 del XI om særlige krav til MHF og OHF, som viser til at nærmere regler om suspensjon og strykning av finansielle instrumenter fra handel følger av EØS-regler som er gjennomført i § 12-2 annet ledd. Bestemmelsen foreslås inntatt i ny § 9-60 i verdipapirforskriften.

3.4 Vekstmarkeder for små og mellomstore bedrifter (SME growth markets)

3.4.1 Gjeldende rett

I gjeldende rett finnes det ikke særregulering for handelsplasser som ønsker å tilby tilpassede løsninger for opptak til handel i finansielle instrumenter utstedt av små og mellomstore utstedere.

3.4.2 Forventet EØS-rett

I MiFID II artikkel 33 innføres nye bestemmelser om vekstmarked for små og mellomstore bedrifter (heretter omtalt som vekstmarked for SMB). SMB er definert i MiFID II artikkel 4 nr. 1 punkt (13). Det er gitt utfyllende bestemmelser i kommisjonsforordningen til MiFID II artikkel 77 til 79.

Det vises til nærmere omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.5.2.

3.4.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre MiFID II artikkel 33 og definisjonen av SMB i MiFID II artikkel 4 i ny § 9-43 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.5.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre kommisjonsforordningen til MiFID II ved inkorporasjon i ny § 2-1 i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2. Utfyllende regler om vekstmarkeder for SMB i artikkel 77 til 79 i kommisjonsforordningen vil dermed gjelde direkte.

3.5 Plikten til å handle enkelte derivater på handelsplass

3.5.1 Gjeldende rett

Regler om plikt til å handle enkelte derivater på handelsplass finnes ikke i gjeldende rett.

3.5.2 Forventet EØS-rett

MiFIR artikkel 28 innfører handelsplikt for enkelte derivater og parter. I MiFIR artikkel 29 til 34 er det gitt enkelte andre regler som står i nær sammenheng med denne handelsplikten.

Utfyllende regler er gitt i følgende kommisjonsforordninger til MiFIR:

Kommisjonsforordning (EU) 2016/202013 (RTS 4) angir kriterier for å fastslå om clearingpliktige derivatkontrakter skal underkastes handelsplikt på handelsplass.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/57914 (RTS 5) har nærmere bestemmelser om kriterier for å fastslå om derivater har en direkte, vesentlig og forventet effekt i EØS-området og bestemmelser for å hindre omgåelse av regler og forpliktelser.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/58215 (RTS 26) gir utfyllende regler om clearingplikt for derivater handlet på regulert marked og tidspunkt for aksept av clearing.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/215416 (RTS Indirekte clearing) fastsetter nærmere regler om hvilke avtaler knyttet til indirekte clearing som er i tråd med kravene i MiFIR artikkel 30.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/241717(RTS Handelsplikt for derivater) gir utfyllende regler om hvilke derivater som er underlagt handelsplikt og fra hvilket tidspunkt handelsplikten inntrer.

I tillegg er det gitt utfyllende regler i kommisjonsforordningen til MiFIR artikkel 17.

Det vises for øvrig til omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.6.2.

3.5.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre MiFIR ved inkorporasjon av forordningen i nytt kapittel 8 (§ 8-1) i verdipapirhandelloven.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende regler til MiFIR i nytt kapittel 8 (§ 8-1) i verdipapirforskriften. Kommisjonsforordningen til MiFIR foreslås gjennomført i ny § 8-1 første ledd, mens øvrige utfyllende kommisjonsforordninger til MiFIR foreslås gjennomført i annet til attende ledd i bestemmelsen.

3.6 Transparens for aksjer mv.

3.6.1 Gjeldende rett

Transparensregler som gjelder for regulert marked følger i dag av børsloven og børsforskriften, mens transparensregler for MHF og verdipapirforetak følger av verdipapirhandelloven og verdipapirforskriften.

Børsloven § 28 gir regler om offentliggjøring av informasjon om ordre mv. for regulert marked, herunder unntak fra plikten til offentliggjøring («waivere»). Ufyllende regler er gitt i kommisjonsforordning 1287/2006/EF artikkel 17 og 18 flg., som er gjennomført i verdipapirforskriften § 15-1.

Regler om plikt for regulert marked til å offentliggjøre informasjon om handler, herunder regler om utsettelse av slik offentliggjøring («deferred publication» eller «deferrals») finnes i dag i børsloven § 29. Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordning 1287/2006/EF artikkel 27 og 28, jf. verdipapirforskriften § 15-1.

Børsforskriften § 17 første ledd inneholder bestemmelser om at regulert marked skal fastsette nærmere regler om offentliggjøring av informasjon om ordrer og handler i aksjer.

Transparensreglene for en MHF følger i dag av verdipapirhandelloven §§ 11-3 og 11-4. Utfyllende regler (tilsvarende som for regulert marked) er gitt i kommisjonsforordning1287/2006/EF, som er gjennomført i verdipapirforskriften § 15-1.

Regler om transparens for verdipapirforetak som er SI, er i dag gitt i verdipapirhandelloven § 10-19. Nærmere regler om publisering av kurser følger av verdipapirforskriften §§ 10-40 flg., samt kommisjonsforordning 1287/2006/EF artikkel 22 til 26, jf. verdipapirforskriften § 15-1.

Bestemmelser om verdipapirforetaks offentliggjøring av handelsinformasjon om aksjer tatt opp til handel på regulert marked eller MHF, der handelen er gjort utenfor regulert marked eller MHF (OTC), er i dag gitt i verdipapirhandelloven § 10-20. Bestemmelsen gjelder alle verdipapirforetak, ikke bare verdipapirforetak som er SI.

Utfyllende regler om offentliggjøring for verdipapirforetak, MHF og regulert marked er gitt i kommisjonsforordning 1287/2006/EF artikkel 27 flg., som er gjennomført i verdipapirforskriften § 10-41.

Det vises for øvrig til nærmere omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.7.1.

3.6.2 Forventet EØS-rett

3.6.2.1 Handelsplassers offentliggjøring av ordreinformasjon for aksjer mv. (pre-trade transparens)

Regler om handelsplassers offentliggjøring av ordreinformasjon om aksjer, depotbevis, børsomsatte fond, etterprioriterte obligasjoner og lignende instrumenter (heretter kalt «aksjer mv.») er gitt i MiFIR artikkel 3. Unntak fra krav om slik offentliggjøring («waivere») følger av MiFIR artikkel 4. I MiFIR artikkel 5 er det gitt bestemmelser om begrensninger på bruken av unntakene («double volume cap») og ESMAs myndighet i relasjon til unntakene.

Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordningen til MiFIR og i følgende kommisjonsforordninger:

Kommisjonsforordning (EU) 2017/58718(RTS 1) gir nærmere regler om offentliggjøring av ordreinformasjon og informasjon om handler i aksjer mv. Videre er det gitt utfyllende bestemmelser knyttet til kravet i MiFIR artikkel 23 om at alle handler som utføres av verdipapirforetak i aksjer som er tatt opp til handel på et regulert marked eller som handles på en handelsplass, skal gjennomføres på et regulert marked, en MHF eller en SI, jf. kapittel 3.12.1 nedenfor. ESMA har foreslått endringer i RTS 1 som blant annet innebærer at regimet for minste kursendring skal gjelde for SI-er når det stilles priser.19

Kommisjonsforordning (EU) 2017/57720(RTS 3) gir nærmere regler om rapporteringsforpliktelsene for handelsplass, godkjent offentliggjøringsordning (APA) og konsoliderte offentliggjøringssystemer (CTP) og nasjonale tilsynsmyndigheter i tilknytning til «volume cap»- mekanismen. Videre er det gitt regler om ESMAs plikt til å publisere informasjon i den forbindelse. Forordningen gir også bestemmelser om informasjon som skal gis om beregninger i forbindelse med kravene til transparens, samt andre beregninger.

I MiFIR artikkel 12 og 13 er det gitt regler om handelsplassers plikt til å gjøre offentliggjort ordreinformasjon og informasjon om handler tilgjengelig. Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordningen til MiFIR artikkel 6 til 11, og i kommisjonsforordning (EU) 2017/572 (RTS 14).

Kommisjonsforordning (EU) 2017/57221 (RTS 14) gir nærmere regler om hvordan en handelsplass skal gi offentligheten tilgang til spesifisert ordreinformasjon og informasjon om handler i overensstemmelser med nærmere angitte kriterier.

Det vises for øvrig til omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.7.2.1.

3.6.2.2 Handelsplassers offentliggjøring av handler i aksjer mv. (post-trade transparens)

Regler om handelsplassers offentliggjøring av handler i aksjer mv. er gitt i MiFIR artikkel 6. MiFIR artikkel 7 har regler om utsatt offentliggjøring av handler («deferrals»). Utfyllende bestemmelser er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/587 (RTS 1). Det vises til omtale av kommisjonsforordningen i kapittel 3.6.2.1.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.7.2.2.

3.6.2.3 Verdipapirforetaks offentliggjøring av kurser i aksjer mv. (pre-trade transparens)

Regler om offentliggjøring av kurser for verdipapirforetak som er SI, følger av MiFIR artikkel 14 flg. Utfyllende bestemmelser er gitt i kommisjonsforordningen til MiFIR og kommisjonsforordning (EU) 2017/587 (RTS 1). Det vises til omtale av kommisjonsforordning (EU) 2017/587 (RTS 1) i kapittel 3.6.2.1, samt til omtale av kommisjonsforordningen til MiFIR i kapittel 1.3.1.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.7.2.3.

3.6.2.4 Verdipapirforetaks offentliggjøring av handler i aksjer mv. (post-trade transparens)

MiFIR artikkel 20 viderefører krav til offentliggjøring av handler verdipapirforetak gjennomfører utenfor en handelsplass (OTC), når verdipapirforetaket handler for egen regning eller på vegne av kunder i aksjer mv. som handles på en handelsplass. Bestemmelsen oppstiller også unntak fra offentliggjøringsplikten for visse handler.

Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/587 (RTS 1). Det vises til omtale av forordningen i kapittel 3.6.2.1 og for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.7.2.4.

3.6.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre MiFIR ved inkorporasjon av forordningen i nytt kapittel 8 (§ 8-1) i verdipapirhandelloven.

Videre har utvalget i NOU 2017: 1 foreslått å oppheve børsloven § 28 (offentliggjøring av ordre mv.) og § 29 (offentliggjøring av opplysninger om handler mv.), samt verdipapirhandelloven § 10-20 (offentliggjøring av informasjon om utførte transaksjoner), § 11-3 (offentliggjøring av opplysninger om ordre mv. på multilateral handelsfasilitet) og § 11-4 (offentliggjøring av opplysninger om handler på multilateral handelsfasilitet). Utvalget har videre foreslått å oppheve reglene om transparens for SI i verdipapirhandelloven § 10-19 første ledd annet punktum, og annet til fjerde ledd. Det vises til omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.7.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende regler til MiFIR i nytt kapittel 8 (§ 8-1) i verdipapirforskriften. Kommisjonsforordningen til MiFIR foreslås gjennomført i ny § 8-1 første ledd, mens øvrige utfyllende kommisjonsforordninger til MiFIR foreslås gjennomført i annet til attende ledd i bestemmelsen.

Kommisjonsforordning 1287/2006/EF (til MiFID I) oppheves med MiFID II. Verdipapirforskriften § 10-41, som gjennomfører regler om offentliggjøring av handler i denne kommisjonsforordningen foreslås derfor ikke videreført.

Utvalget kan ikke se at det er behov for å videreføre børsforskriften § 17 første ledd, ettersom MiFIR og tilhørende kommisjonsforordninger vil inneholde transparensregelverket for regulert marked.

3.7 Transparens for obligasjoner og derivater mv.

3.7.1 Gjeldende rett

Regler om offentliggjøring av ordreinformasjon eller handelsinformasjon for andre finansielle instrumenter enn aksjer finnes ikke i gjeldende lov eller forskrift.

Det følger imidlertid av børsforskriften § 17 annet ledd at regulert marked kan fastsette nærmere regler om offentliggjøring av opplysninger om ordre, handler mv. i andre noterte finansielle instrumenter enn aksjer. Det nevnes at Oslo Børs i sine handelsregler bl.a. har fastsatt nærmere regler om offentliggjøring av handler i obligasjoner tatt opp til notering.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.8.1.

3.7.2 Forventet EØS-rett

3.7.2.1 Handelsplassers offentliggjøring av ordreinformasjon i obligasjoner mv. (pre-trade transparens)

I MiFIR artikkel 8 innføres krav til handelsplass om offentliggjøring av ordreinformasjon i obligasjoner, strukturerte finansielle produkter, utslippskvoter og derivater (heretter omtalt som «obligasjoner mv.»). Regler om unntak fra denne plikten er gitt i MiFIR artikkel 9.

Kommisjonsforordning 2017/58322(RTS 2) fastsetter nærmere regler om handelsplassers og verdipapirforetaks plikt til å offentliggjøre informasjon om ordre eller kurser og informasjon om handler i obligasjoner mv. Forordningen fastsetter detaljerte transparenskrav for ulike typer handelssystemer og for verdipapirforetak, og gir nærmere bestemmelser om unntakene fra plikten til offentliggjøring.

Det vises til nærmere omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.8.2.1.

3.7.2.2 Handelsplassers offentliggjøring av handler i obligasjoner mv. (post-trade transparens)

Regler om handelsplassers offentliggjøring av handler i obligasjoner mv. fremgår av MiFIR artikkel 10. Unntak fra plikt til slik offentliggjøring følger av MiFIR artikkel 11. Utfyllende bestemmelser er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/583 (RTS 2). Det vises til generell omtale av kommisjonsforordningen i kapittel 3.7.2.1 og for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.8.2.2.

3.7.2.3 Verdipapirforetaks offentliggjøring av kurser i obligasjoner mv. (pre-trade transparens)

Verdipapirforetak som er SI er pålagt å offentliggjøre kurser i obligasjoner mv. i henhold til MiFIR artikkel 18. Utfyllende regler om slik offentliggjøring er gitt i kommisjonsforordningen til MiFIR.

Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.8.2.3.

3.7.2.4 Verdipapirforetaks offentliggjøring av handelsinformasjon (post-trade transparens)

Regler om verdipapirforetaks offentliggjøring av informasjon om handler i obligasjoner mv. følger av MiFIR artikkel 21. Utfyllende bestemmelser er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/583 (RTS 2). Det vises til generell omtale av kommisjonsforordningen i kapittel 3.7.2.1 og for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.8.2.4.

3.7.2.5 Transparenskrav for pakke-ordre og pakke-transaksjoner

Særlige regler for transparenshåndtering av pakke-ordre og pakke-transaksjoner ble inntatt i MiFIR ved en endring av forordningen i 2016. Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/583 (RTS 2), som er nærmere omtalt i kapittel 3.7.2.1.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/219423 (RTS Pakke-ordre mv.) gir videre utfyllende regler om når en pakke-ordre kan anses likvid i relasjon til unntak fra krav om offentliggjøring.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.8.2.5.

3.7.2.6 Unntak fra transparenskrav for visse tredjestaters sentralbanker

Transaksjoner hvor et medlem av Det europeiske system av sentralbanker er motpart, er unntatt fra transparenskrav i MiFIR artikkel 8, 10, 18 og 20 på nærmere vilkår. I henhold til MiFIR artikkel 1 nr. 9, kan Kommisjonen utvide dette unntaket til også å gjelde sentralbanker i tredjestater og til Den internasjonale oppgjørsbanken.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/179924fastsetter at unntak fra transparenskrav skal gjelde for Den internasjonale oppgjørsbanken og for sentralbanker i Australia, Brasil, Canada, Hong Kong, India, Japan, Mexico, Korea, Singapore, Sveits, Tyrkia og USA.

3.7.3 Utvalgets vurderinger

MiFIR er i NOU 2017: 1 foreslått gjennomført ved inkorporasjon av forordningen i nytt kapittel 8 (§ 8-1) i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.8.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende regler til MiFIR i nytt kapittel 8 (§ 8-1) i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2. Kommisjonsforordningen til MiFIR foreslås gjennomført i ny § 8-1 første ledd, mens øvrige utfyllende kommisjonsforordninger til MiFIR foreslås gjennomført i annet til attende ledd i bestemmelsen.

Utvalget kan ikke se at det er behov for å videreføre børsforskriften § 17 annet ledd, ettersom MiFIR og tilhørende kommisjonsforordninger vil inneholde transparensregelverket for regulert marked.

3.7.4 Særlig om offentliggjøring av handler i ikke-noterte opsjoner og terminer

3.7.4.1 Gjeldende rett

OTC-forskriften25 pålegger verdipapirforetak å gi melding til børsen om handel i ikke-noterte opsjoner og terminer som gjelder kjøp eller salg av finansielle instrumenter som er børsnotert i Norge. Denne informasjonen offentliggjøres av børsen. Offentliggjøring av slike handler er ikke et krav etter MiFID I, slik at dette er særnorske bestemmelser.

Det vises til omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.8.4.1.

3.7.4.2 Forventet EØS-rett

Verken MiFID II eller MiFIR regulerer offentliggjøring av handler i terminer og opsjoner som har børsnoterte finansielle instrumenter som underliggende.

3.7.4.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å oppheve OTC-forskriften. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.8.4.3. Forslaget har vært gjenstand for høring og utvalget fremlegger her det formelle forslaget til opphevelse av forskriften, jf. kapittel 13.

3.8 Transaksjonsrapportering og oppgaveplikt

3.8.1 Gjeldende rett

Verdipapirforetaks plikt til å føre lister over utførte transaksjoner og å oppbevare dokumentasjon knyttet til disse, følger i dag av verdipapirhandelloven § 9-11 første ledd nr. 7. Utfyllende regler er gitt i verdipapirforskriften §§ 9-21 og 9-22.

Regler om verdipapirforetaks plikt til å rapportere transaksjoner til Finanstilsynet følger av verdipapirhandelloven § 10-18. Verdipapirforskriften §§ 10-36 til 10-39 og kommisjonsforordning 1287/2006/EF artikkel 9 til 14, som gjennomført i verdipapirforskriften § 15-1, har ytterligere bestemmelser om transaksjonsrapportering.

Verdipapirhandelloven § 15-9 har regler om utveksling av rapporter med tilsynsmyndigheter i andre EØS-stater.

Det vises for øvrig til nærmere omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.9.1.

3.8.2 Forventet EØS-rett

MiFIR artikkel 24 pålegger nasjonale myndigheter å overvåke verdipapirforetakenes virksomhet for å sikre at de opptrer ærlig, rettferdig og profesjonelt og på en måte som fremmer markedets integritet.

Verdipapirforetaks plikt til å føre registre over ordre og transaksjoner, og å oppbevare disse opplysningene, følger av MiFIR artikkel 25 nr. 1.

I MiFIR artikkel 25 nr. 2 innføres plikt for operatør av en handelsplass til å føre register over ordre som gjelder finansielle instrumenter og som vises i deres systemer.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/58026 (RTS 24) fastsetter nærmere bestemmelser om hvilken informasjon om den enkelte ordre som skal føres i registrene, samt regler om standardskjema og om hvilket format som skal brukes når operatøren skal sende informasjonen til tilsynsmyndighetene.

Reglene om transaksjonsrapportering til nasjonale tilsynsmyndigheter er tatt inn i MiFIR artikkel 26.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/59027 (RTS 22) gir utfyllende regler om transaksjonsrapporteringen, herunder blant annet regler om standardskjema og format for rapporteringen og nærmere bestemmelser om hvilken informasjon som skal inngis. Videre fastsetter forordningen nærmere regler om forståelsen av en rekke begreper i MiFIR artikkel 26, blant annet hva som skal anses som en transaksjon og som utførelse av en transaksjon og når et verdipapirforetak skal anses å ha formidlet en ordre.

MiFIR artikkel 27 pålegger handelsplass og SI å gi nærmere angitte referansedata til tilsynsmyndighetene.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/58528 (RTS 23) fastsetter nærmere bestemmelser om hvilke referansedata som skal sendes til tilsynsmyndighetene, samt standardskjema, format og tidspunkt for innsendelsen. Videre stiller forordningen krav til tiltak fra handelsplass og SI for å sikre at referansedataene er fullstendige og nøyaktige. Forordningen gir også regler om tilsynsmyndighetenes håndtering av mottatt referansedata, om utveksling av referansedata mellom nasjonale tilsynsmyndigheter og ESMA, og om publisering av referansedata.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.9.2.

3.8.3 Utvalgets vurderinger

Reglene om transaksjonsrapportering og oppgaveplikt i MiFIR er i NOU 2017: 1 foreslått gjennomført ved inkorporasjon av forordningen i nytt kapittel 8 (§ 8-1) i verdipapirhandelloven. For å gjennomføre MiFIR artikkel 25 nr. 7 femte ledd, har utvalget i tillegg foreslått å innta nærmere bestemte krav til handelsplass når denne rapporterer på vegne av et verdipapirforetak, i utkast til ny § 11-26 for regulerte markeder og ny § 9-38 første ledd nr. 5 for MHF og OHF. Gjeldende verdipapirhandellov § 10-18 og § 15-9 er ikke foreslått videreført, mens gjeldende § 9-11 første ledd nr. 7 er foreslått videreført.

Gjeldende regler i verdipapirforskriften §§ 10-36 til 10-39 er etter utvalgets vurdering dekket av de nye reglene i MiFIR. Utvalget har derfor i NOU 2017: 1 foreslått at disse bestemmelsene ikke videreføres.

Videre har utvalget i NOU 2017: 1 foreslått å oppheve forskrift om verdipapirforetaks meldeplikt om transaksjoner i finansielle instrumenter som er gjenstand for omsetning på regulert marked innenfor EØS-området og som er foretatt gjennom filial eller ved grenseoverskridende virksomhet i annen EØS-stat29. Forslaget har vært gjenstand for høring. Utvalget fremmer her det formelle forslaget til opphevelse av forskriften, jf. kapittel 13 nedenfor.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.9.3.

3.9 Datarapporteringstjenester

3.9.1 Innledning

Med MiFID II innføres det regulering av datarapporteringstjenester, i form av krav om tillatelse og nærmere krav til tjenestene som leveres. Leverandører av datarapporteringstjenester omfatter tre ulike typer foretak: Foretak som tilbyr godkjent offentliggjøringsordning (APA), foretak som tilbyr konsoliderte offentliggjøringssystemer (CTP) og foretak som tilbyr godkjent rapporteringsordning (ARM).

Felles krav til tillatelse for de tre typene behandles i kapittel 3.9.2, mens de særskilte kravene for de enkelte typene behandles i kapittel 3.9.3 til 3.9.5.

Det vises for øvrig til nærmere omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.10.1.

3.9.2 Generelle krav

3.9.2.1 Forventet EØS-rett

MiFID II artikkel 59 oppstiller krav om tillatelse for foretak som tilbyr datarapporteringstjenester på forretningsmessig basis. Regler om søknad og tilbakekall av slik tillatelse følger av henholdsvis artikkel 61 og artikkel 62. MiFID II artikkel 63 oppstiller krav til foretakets ledelsesorgan.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/57130 (RTS 13) fastsetter utfyllende regler om tillatelse til å tilby datarapporteringstjenester, herunder regler om hvilken informasjon som skal sendes til myndighetene ved søknad om tillatelse til å yte slike tjenester. Forordningen gir nærmere regler om organisering av foretak som tilbyr slike tjenester, herunder blant annet regler om interessekonflikter, utkontraktering og sikring av kontinuitet i virksomheten. Videre har forordningen regler om testing og kapasitet av foretakets systemer, regler om sikring av systemene mot blant annet misbruk og uautorisert tilgang og håndtering av potensielt feil eller ufullstendig informasjon. Forordningen fastsetter også nærmere regler om publisering av informasjon for foretak med tillatelse til å tilby datarapporteringstjenester.

I kommisjonsforordningen er det fastsatt organisatoriske krav til konsoliderte offentliggjøringssystemer (CTP) vedørende aksjer mv. Med kommisjonsforordning C(2017) 633731, er det inntatt nye regler om konsoliderte offentliggjøringssystemer vedrørende obligasjoner mv.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/111032 (ITS 3) gir nærmere regler om standardskjema, maler og prosedyrer for søknad om tillatelse til å tilby datarapporteringstjenester, og nærmere bestemmelser om hvilken informasjon som skal sendes til myndighetene ved søknad om slik tillatelse. Videre fastsetter forordningen nærmere regler om melding til tilsynsmyndighetene om endringer i foretakets ledelsesorgan.

Det vises for øvrig til omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.10.2.1.

3.9.2.2 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre MiFID II artikkel 59 til 63 i nytt kapittel 14 i verdipapirhandelloven. Nærmere krav til søknaden er foreslått gjennomført i ny § 14-2, hvor det er inntatt forskriftshjemmel for gjennomføring av nivå 2-regler om dette. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.10.2.2.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende regler i kommisjonsforordning (EU) 2017/571 (RTS 13) og endringsforordning C(2017) 6337 ved inkorporasjon av forordningene i ny § 14-1 første ledd i verdipapirforskriften. Kommisjonsforordning (EU) 2017/1110 (ITS 3) foreslås gjennomført ved inkorporasjon av forordningen i ny § 14-1 annet ledd.

3.9.3 Godkjent offentliggjøringsordning (APA)

3.9.3.1 Gjeldende rett

Det stilles i dag ikke krav om at verdipapirforetaks offentliggjøring av informasjon om handler skal skje gjennom foretak med særskilte tillatelser. Slik informasjon offentliggjøres i dag i praksis ved at verdipapirforetaket sender informasjonen til en handelsplass som publiserer denne gjennom sine systemer.

3.9.3.2 Forventet EØS-rett

MiFID II artikkel 64 regulerer tilbydere av godkjente offentliggjøringsordninger (APA). Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/571 (RTS 13). Det vises til omtale av forordningen i kapittel 3.9.2.1 og for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.10.3.2.

3.9.3.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre MiFID II i ny § 14-6 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.10.3.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre kommisjonsforordning (EU) 2017/571 (RTS 13) ved inkorporasjon av forordningen i ny § 14-1 første ledd i verdipapirforskriften.

3.9.4 Konsoliderte offentliggjøringssystemer (CTP)

3.9.4.1 Gjeldende rett

Gjeldende regelverk har ingen regler om samling av offentlig tilgjengelig handelsinformasjon i en felles datastrøm.

3.9.4.2 Forventet EØS-rett

Tilbyder av konsoliderte offentliggjøringssystemer (CTP) er regulert i MiFID II artikkel 65. Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/571 (RTS 13). Det vises til omtale av forordningen i kapittel 3.9.2.1 og for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.10.4.2.

3.9.4.3 Utvalgets vurderinger

MiFID II artikkel 65 er i NOU 2017: 1 foreslått gjennomført i ny § 14-7 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.10.4.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende regler i kommisjonsforordning (EU) 2017/571 (RTS 13) ved inkorporasjon av forordningen i ny § 14-1 første ledd i verdipapirforskriften.

3.9.5 Godkjent rapporteringsordning (ARM)

3.9.5.1 Gjeldende rett

Det er ikke regler om godkjente rapporteringsordninger i gjeldende regelverk. Rapportering av transaksjonsdata gjøres i dag av verdipapirforetakene selv direkte til Finanstilsynet.

3.9.5.2 Forventet EØS-rett

Godkjente rapporteringssystemer (ARM) er regulert i MiFID II artikkel 66. Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/571 (RTS 13). Det vises til omtale av forordningen i kapittel 3.9.2.1. Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.10.5.2.

3.9.5.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre MiFID II artikkel 66 i ny § 14-8 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.10.5.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende regler i kommisjonsforordning (EU) 2017/571 (RTS 13) ved inkorporasjon av forordningen i ny § 14-1 første ledd i verdipapirforskriften.

3.10 Algoritmehandel, direkte elektronisk tilgang (DEA) og clearingtjenester

3.10.1 Gjeldende rett

Gjeldende verdipapirhandellov har ikke bestemmelser om algoritmehandel, og det er ikke særkrav knyttet til høyfrekvent algoritmehandel. Direkte markedstilgang (DMA) og sponset tilgang («sponsored access») er heller ikke særskilt regulert. Det er heller ikke særlige regler for verdipapirforetak som er alminnelige clearingmedlemmer etter gjeldende rett, ut over de generelle kravene til organisering av verdipapirforetak.

Det vises for øvrig til omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.11.1.

3.10.2 Forventet EØS-rett

3.10.2.1 Algoritmehandel

Med MiFID II innføres krav om tillatelse for virksomhet som innebærer høyfrekvent algoritmehandel.

Artikkel 17 nr. 1 til 4 oppstiller en rekke organisatoriske krav og krav til systemer for verdipapirforetak som tilbyr algoritmehandel i sin virksomhet. Bestemmelsen har også enkelte særregler for foretak som utfører høyfrekvent algoritmehandel i nr. 2 siste ledd.

Algoritmehandel og høyfrekvent algoritmehandel er definert i MiFID II artikkel 4 nr. 1 punkt (39) og (40). Definisjonene er utdypet i kommisjonsforordningen til MiFID II artikkel 18 og 19.

Utfyllende regler til MiFID II artikkel 17 nr. 1 til 4 er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/589 (RTS 6) og kommisjonsforordning (EU) 2017/578 (RTS 8):

Kommisjonsforordning (EU) 2017/58933 (RTS 6) stiller nærmere organisatoriske krav til foretak som tilbyr algoritmehandel, herunder særskilte krav til foretakets compliancefunksjon, krav til tilstrekkelig bemanning og til ansattes ferdigheter og tekniske kunnskaper, samt til utkontraktering og til anskaffelse av programvare og maskinvare som brukes i algoritmehandelen. Videre fastsetter forordningen nærmere krav til sikring av systemene. Dette gjelder blant annet regler om testing av systemer og strategier, årlig evaluering (herunder stresstesting) og krav om en rekke tiltak for å hindre og håndtere feil og hendelser. Forordningen fastsetter også nærmere krav til verdipapirforetak som tilbyr direkte elektronisk tilgang (DEA) til en handelsplass for sine kunder, herunder regler om foretakets kontroll, systemer og vurdering av kunder som ønsker eller som har slik tilgang. Videre har forordningen nærmere bestemmelser om verdipapirforetak som er alminnelig clearingmedlem for andre personer, herunder regler om vurdering, kontroll og overvåkning av foretakets systemer og vurdering av og informasjon til foretakets kunder.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/578 (RTS 8) er nærmere omtalt under kapittel 3.2.2.2.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.11.2.

3.10.2.2 Direkte elektronisk tilgang

I MiFID II artikkel 17 nr. 5 er det gitt regler om hvilke plikter som gjelder for verdipapirforetak som tilbyr direkte elektronisk tilgang til en handelsplass for sine kunder.

Direkte elektronisk tilgang er definert i MiFID II artikkel 4 nr. 1 punkt (41) og nærmere utdypet i kommisjonsforordningen til MiFID II artikkel 20.

Utfyllende regler til MiFID II artikkel 17 nr. 5 om direkte elektronisk tilgang er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/589 (RTS 6). Det vises til omtale av forordningen i kapittel 3.10.2.1.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.11.2.

3.10.2.3 Clearingtjenester

MiFID II artikkel 17 nr. 6 oppstiller krav til verdipapirforetak som er alminnelig clearingmedlem for andre personer. Kravene er utdypet i kommisjonsforordning (EU) 2017/589 (RTS 6). Det vises til omtale av forordningen i kapittel 3.10.2.1.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.11.2.

3.10.3 Utvalgets vurderinger

3.10.3.1 Algoritmehandel

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å innta definisjonene av algoritmehandel og høyfrekvent algoritmehandel i ny § 9-34 første og annet ledd i verdipapirhandelloven. MiFID II artikkel 17 nr. 1 til 4, om krav til foretak som utfører algoritmehandel, er foreslått gjennomført i ny § 9-35. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.11.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre kommisjonsforordningen til MiFID II ved inkorporasjon av forordningen i ny § 2-1 i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2. Utfyllende bestemmelser til definisjonene av algoritmehandel og høyfrekvent algoritmehandel i artikkel 18 og 19 i kommisjonsforordningen vil dermed gjelde direkte.

Utvalget foreslår videre å gjennomføre kommisjonsforordning (EU) 2017/589 (RTS 6) i ny § 9-56 i verdipapirforskriften.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/578 (RTS 8), som gjelder avtaler med prisstillere, foreslås gjennomført i § 11-8 annet ledd sammen med reglene som gjelder regulert marked. Utvalget foreslår å innta en henvisningsbestemmelse under kapitlet i verdipapirforskriften om algoritmehandel, som viser til at nærmere regler om avtaler med prisstillere følger av RTS 8, jf. utkast til ny § 9-57.

3.10.3.2 Direkte elektronisk tilgang

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å gjennomføre definisjonen av direkte elektronisk tilgang i MiFID II artikkel 4 i ny § 9-34 tredje ledd i verdipapirhandelloven. MiFID II artikkel 17 nr. 5, om krav til foretak som tilbyr direkte elektronisk tilgang, er foreslått gjennomført i ny § 9-36. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.11.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre kommisjonsforordningen til MiFID II ved inkorporasjon i ny § 2-1 i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2. Utfyllende regler om definisjonen av direkte elektronisk tilgang i artikkel 20 i kommisjonsforordningen vil dermed gjelde direkte.

Utfyllende regler i kommisjonsforordning (EU) 2017/589 (RTS 6) foreslås gjennomført i ny § 9-56 i verdipapirforskriften.

3.10.3.3 Clearingtjenester

MiFID II artikkel 17 nr. 6, om verdipapirforetak som er alminnelig clearingmedlem (GCM) på andres vegne, er i NOU 2017: 1 foreslått gjennomført i ny § 9-37 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.11.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre utfyllende regler i kommisjonsforordning (EU) 2017/589 (RTS 6) ved inkorporasjon av forordningen i ny § 9-56 i verdipapirforskriften.

3.11 Tilgang til handelsplasser, sentrale motparter og referanseverdier

3.11.1 Gjeldende rett

Børsloven § 26 femte ledd har en bestemmelse om tilgang til medlemskap på regulert marked for foretak med hovedsete i annen EØS-stat. Bestemmelsen gjennomfører MiFID I artikkel 33 og artikkel 42 nr. 5. Bestemmelser om tilgang til sentral motpart finnes i dag i verdipapirhandelloven kapittel 13 og i EMIR. Det finnes i norsk rett i dag ikke bestemmelser som begrenser en MHFs adgang til å inngå avtale med sentral motpart i et annet EØS-land.

Det vises for øvrig til nærmere omtale av gjeldende rett i NOU 2017: 1 kapittel 3.12.1.

3.11.2 Forventet EØS-rett

MiFID II har bestemmelser som hindrer medlemsstatene i å begrense tilgangen til infrastrukturen for bruk etter utførte handler (sentrale motparter og oppgjørssystemer) på en urettmessig måte.

Tilgangen til regulert marked er regulert i MiFID II artikkel 36, mens verdipapirforetaks tilgang til sentrale motparter, clearing og oppgjørssystemer for å gjennomføre oppgjør av transaksjoner med finansielle instrumenter er regulert i MiFID II artikkel 37. MiFID II artikkel 38 regulerer en MHFs adgang til å inngå avtaler med sentrale motparter, clearinghus og oppgjørssystemer i andre EØS-land.

Videre innføres i MiFIR artikkel 35 til 38 regler som skal sikre at ikke andre kommersielle hindringer kan brukes til å begrense konkurransen i forbindelse med clearing av finansielle instrumenter.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/58134 (RTS 15) gir utfyllende bestemmelser om handelsplassers tilgang til sentrale motparter og sentrale motparters tilgang til opplysninger fra handelsplasser. Forordningen fastsetter nærmere regler for i hvilke tilfeller sentral motpart kan nekte handelsplass tilgang og om hvilke vilkår som skal gjelde for tilgang. Videre er det i forordningen gitt bestemmelser om i hvilke tilfeller det kan gis avslag på søknad om tilgang til opplysninger fra handelsplass.

Kommisjonsforordning (EU) 2016/202135 (RTS 16) fastsetter nærmere regler om handelsplassers og sentrale motparters tilgang til referanseverdier. Forordningen gir blant annet bestemmelser om hvilken informasjon som skal gjøres tilgjengelig og på hvilke vilkår.

Det vises for øvrig til nærmere omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.12.2.

3.11.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å videreføre gjeldende børslov § 26 femte ledd i ny § 12-4 femte ledd i verdipapirhandelloven. Bestemmelsen gjennomfører MiFID II artikkel 36. MiFID II artikkel 37 nr. 1 første ledd er ikke foreslått gjennomført, mens nr. 1 annet ledd er foreslått gjennomført i utkast til § 17-3 annet ledd i verdipapirhandelloven. Artikkel 37 nr. 2 er foreslått gjennomført i utkast til § 12-6. Utvalget har foreslått å ikke gjennomføre artikkel 38 i verdipapirhandelloven. Utvalget har videre foreslått å gjennomføre MiFIR ved inkorporasjon av forordningen i nytt kapittel 8 (§ 8-1) i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.12.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre kommisjonsforordninger til MiFIR i nytt kapittel 8 (§ 8-1) i verdipapirforskriften, jf. kapittel 1.3.2. Kommisjonsforordning (EU) 2017/581 (RTS 15) og kommisjonsforordning (EU) 2017/2021 (RTS 16) foreslås gjennomført i § 8-1 åttende og niende ledd.

3.12 Diverse spørsmål

3.12.1 Handelsplikt i aksjer

3.12.1.1 Gjeldende rett

Gjeldende rett har ikke bestemmelser om plikt for et verdipapirforetak til å handle aksjer som er tatt opp til handel på regulert marked eller som handles på en handelsplass, på nærmere bestemte handelsplasser.

3.12.1.2 Forventet EØS-rett

I MiFIR artikkel 23 innføres krav om at alle handler som utføres av verdipapirforetak i aksjer som er tatt opp til handel på et regulert marked eller som handles på en handelsplass, skal gjennomføres på et regulert marked, en MHF eller en SI. Utfyllende regler er gitt i kommisjonsforordning (EU) 2017/587 (RTS 1). Det vises til omtale av kommisjonsforordningen i kapittel 3.6.2.1.

Det vises for øvrig til NOU 2017: 1 kapittel 3.13.1.2.

3.12.1.3 Utvalgets vurderinger

MiFIR artikkel 23 er i NOU 2017: 1 foreslått gjennomført ved inkorporasjon av forordningen i ny § 8-1 i verdipapirhandelloven. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.13.1.3.

Utvalget foreslår å gjennomføre kommisjonsforordning (EU) 2017/587 (RTS 1) ved inkorporasjon av forordningen i ny § 8-1 annet ledd i verdipapirforskriften.

3.12.2 Lån av finansielle instrumenter

3.12.2.1 Gjeldende rett

Verdipapirhandelloven § 10-5 har i dag regler om verdipapirforetaks formidling av avtaler om lån av finansielle instrumenter. Nærmere krav til sikkerhetsstillelse følger av marginforskriften36.

Det vises til omtale i NOU 2017: 1 kapittel 3.13.2.1.

3.12.2.2 Forventet EØS-rett

MiFID II har ikke regler om sikkerhet ved formidling av lån av finansielle instrumenter.

3.12.2.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å oppheve gjeldende verdipapirhandellov § 10-5. Marginforskriften er også foreslått opphevet. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.13.2.2. Forslagene har vært gjenstand for høring. Utvalget fremlegger her det formelle forslaget til opphevelse av forskriften, jf. kapittel 13.

3.12.3 Verdipapirforetaks handel med derivater

3.12.3.1 Gjeldende rett

Det følger av gjeldende verdipapirhandellov § 10-6 at verdipapirforetak ved formidling av handler i derivater skal påse at det har betryggende sikkerhet for oppfyllelse av sine forpliktelser.

3.12.3.2 Forventet EØS-rett

Verken MiFID II eller MiFIR har regler om betryggende sikkerhet ved verdipapirforetaks formidling og handel med derivater.

3.12.3.3 Utvalgets vurderinger

Utvalget har i NOU 2017: 1 foreslått å oppheve gjeldende verdipapirhandellov § 10-6. Det vises til NOU 2017: 1 kapittel 3.13.3.3.

Opphevelsen av verdipapirhandelloven § 10-6 innebærer etter utvalgets vurdering ikke behov for endringer i gjeldende forskrifter til verdipapirhandelloven.

Fotnoter

1.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/2294 of 28 August 2017 amending Delegated Regulation (EU) 2017/565 as regards the specification of the definition of systematic internalisers for the purposes of Directive 2014/65/EU

2.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/584 of 14 July 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards specifying organisational requirements of trading venues

3.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/578 of 13 June 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards specifying the requirements on market making agreements and schemes

4.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/566 of 18 May 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards for the ratio of unexecuted orders to transactions in order to prevent disorderly trading conditions

5.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/573 of 6 June 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards on requirements to ensure fair and non-discriminatory co-location services and fee structures

6.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/588 of 14 July 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards on the tick size regime for shares, depositary receipts and exchange-traded funds

7.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/570 of 26 May 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards for the determination of a material market in terms of liquidity in relation to notifications of a temporary halt in trading

8.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/574 of 7 June 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the level of accuracy of business clocks

9.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/568 of 24 May 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the admission of financial instruments to trading on regulated markets

10.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/569 of 24 May 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the suspension and removal of financial instruments from trading

11.

COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2017/1005 of 15 June 2017 laying down implementing technical standards with regard to the format and timing of the communications and the publication of the suspension and removal of financial instruments pursuant to Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments

12.

COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2016/824 of 25 May 2016 laying down implementing technical standards with regard to the content and format of the description of the functioning of multilateral trading facilities and organised trading facilities and the notification to the European Securities and Markets Authority according to Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments

13.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2016/2020 of 26 May 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards on criteria for determining whether derivatives subject to the clearing obligation should be subject to the trading obligation

14.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/579 of 13 June 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards on the direct, substantial and foreseeable effect of derivative contracts within the Union and the prevention of the evasion of rules and obligations

15.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/582 of 29 June 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards specifying the obligation to clear derivatives traded on regulated markets and timing of acceptance for clearing

16.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/2154 of 22 September 2017 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards on indirect clearing arrangements

17.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/2417 of 17.11.2017 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards on the trading obligation for certain derivatives

18.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/587 of 14 July 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards on transparency requirements for trading venues and investment firms in respect of shares, depositary receipts, exchange-traded funds, certificates and other similar financial instruments and on transaction execution obligations in respect of certain shares on a trading venue or by a systematic internaliser

19.

Consultation Paper on Amendments to Commission Delegated Regulation (EU) 2017/587 (RTS 1), 9 November 2017, ESMA70-156-275

20.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/577 of 13 June 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards on the volume cap mechanism and the provision of information for the purposes of transparency and other calculations

21.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/572 of 2 June 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards on the specification of the offering of pre-and post-trade data and the level of disaggregation of data

22.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/583 of 14 July 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards on transparency requirements for trading venues and investment firms in respect of bonds, structured finance products, emission allowances and derivatives

23.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/2194 of 14 August 2017 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to package orders

24.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/1799 of 12 June 2017 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council as regards the exemption of certain third countries central banks in their performance of monetary, foreign exchange and financial stability policies from pre- and post-trade transparency requirements

25.

Forskrift av 20. januar 1999 nr. 26 om verdipapirforetaks plikt til å gi melding til børsen om handel i ikke-børsnoterte opsjoner og terminer som gjelder kjøp eller salg av finansielle instrumenter børsnotert i Norge

26.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/580 of 24 June 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the maintenance of relevant data relating to orders in financial instruments

27.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/590 of 28 July 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the reporting of transactions to competent authorities

28.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/585 of 14 July 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the data standards and formats for financial instrument reference data and technical measures in relation to arrangements to be made by the European Securities and Markets Authority and competent authorities

29.

Forskrift av 26. september 1996 nr. 951

30.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/571 of 2 June 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards on the authorisation, organisational requirements and the publication of transactions for data reporting services providers

31.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) …/... of 26.9.2017 amending Commission Delegated Regulation (EU) 2017/571 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards on the authorisation, organisational requirements and the publication of transactions for data reporting services providers. Forordningen er per desember 2017 ikke publisert i Official Journal.

32.

COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2017/1110 of 22 June 2017 laying down implementing technical standards with regard to the standard forms, templates and procedures for the authorisation of data reporting services providers and related notifications pursuant to Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments

33.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/589 of 19 July 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards specifying the organisational requirements of investment firms engaged in algorithmic trading

34.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/581 of 24 June 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards on clearing access in respect of trading venues and central counterparties

35.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2016/2021 of 2 June 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council on markets in financial instruments with regard to regulatory technical standards on access in respect of benchmarks

36.

Forskrift av 14. oktober 1996 nr. 984 om marginsikkerhet ved formidling av lån av finansielle instrumenter og utlån av finansielle instrumenter fra verdipapirforetakets egen portefølje

Til forsiden