Historisk arkiv

RISK-regulering av aksjer i selskap hjemmehørende i annen EØS-stat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til Skattedirektoratet

Skattedirektoratet
Postboks 6300 Etterstad
0603  OSLO
 

       
Deres ref                               Vår ref                                      Dato
                                            07/3371 SL MARB/HKT               30.08.2007

 

RISK-regulering av aksjer i selskap hjemmehørende i annen EØS-stat

Vi viser til henvendelser som reiser spørsmålet om de tidligere norske RISK-reglene var forenlige med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen.

Finansdepartementet legger til grunn at reglene om RISK-regulering av aksjer ikke fullt ut var i samsvar med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen, da denne reguleringen av aksjens inngangsverdi generelt var begrenset til de tilfeller der utsteder-selskapet var hjemmehørende i Norge.

Som følge av dette oppstår spørsmålet om hvordan ligningsmyndighetene skal behandle krav om tilbakebetaling av skatt der det ikke er innrømmet RISK-regulering, i strid med EØS-retten.

Selv om RISK-reglene nå er opphevet, vil RISK-beløp for øvrig fremdeles ha betydning for personlige aksjonærer gjennom overgangsreglene til skattereformen. Overgangs-reglene innebærer at det skal tas hensyn til RISK-reguleringer i aksjonærenes eiertid ved fastsettingen av aksjenes inngangsverdi og skjermingsgrunnlag.

Formålet med RISK-reglene var å unngå økonomisk dobbeltbeskatning, men også å sikre beskatning på aksjonærens hånd av gevinst som skriver seg fra ikke-skattlagt kapital i selskapet. Dette betyr at norske skattemyndigheter har behov for til dels omfattende informasjon om selskapets regnskaps- og skattemessige forhold for å kunne fastsette RISK-beløp.

For selskaper hjemmehørende i Norge vil myndighetene ha tilgang til slik informasjon direkte fra selskapene, mens dette ikke er tilfelle for selskaper hjemmehørende i andre EØS-stater. Dette tilsier at adgangen til å kreve RISK-regulering/endring av skjermingsgrunnlag for aksjer i selskaper hjemmehørende i andre EØS-stater må gjøres betinget av at skattyter selv fremskaffer den nødvendige dokumentasjonen. Dette blir nødvendig for at norske skattemyndigheter kan beregne RISK-beløpet.

Ved beregningen av RISK-beløp er det videre en forutsetning at samtlige år av eierperioden, innenfor RISK-regimets virketid, inngår i beregningsgrunnlaget. Det innebærer at også år som vil være til skattyterens ugunst skal medregnes.

Dersom skattyter ikke krever RISK-regulering ved salg av, eller ikke krever endring av skjermingsgrunnlaget for aksjer i selskaper hjemmehørende i andre EØS-stater, antar departementet at det inntil videre kan unnlates å kreve fremlagt slik dokumentasjon og å gjennomføre endring på bakgrunn av RISK-regulering. Ved realisasjon av aksjer og fastsetting av skjermingsgrunnlag for aksjer i slike selskaper, bør det derfor foreløpig aksepteres at det kun foretas RISK-regulering dersom det kreves av skattyteren. Det presiseres imidlertid at samtlige av skattyters aksjer i et selskap i tilfelle skal vurderes med henblikk på endring, selv om skattyter kun krever RISK-regulering for noen av aksjene i selskapet.

Ovennevnte forståelse av RISK-reglene bes lagt til grunn ved fremtidig lignings-behandling, herunder i klager over årets ligning og ved behandlingen av andre saker som er åpne eller tas opp til endring for tidligere inntektsår, jf. ligningsloven kapittel 9.

Rettsoppfatningen ovenfor innebærer at ligningsmyndighetene endrer sin anvendelse av skattelovgivningen. Det er da treårsfristen i ligningsloven § 9-6 nr. 2 som setter grense for hvor langt tilbake i tid det er adgang til å endre ligning i disse sakene. Denne fristen er absolutt og innebærer at det for krav om endring som fremsettes og tas opp som endringssak i 2007, kan foretas endring av ligning tilbake i tid til og med inntektsåret 2004.

Finansdepartementet legger til grunn at utgangspunktet må være at ligningsmyndighetene bør benytte adgangen til å endre ligning tre år bakover i tid fullt ut i disse tilfellene når skattyter krever det og samtidig fremskaffer tilstrekkelig dokumentasjon, jf. ligningsloven § 9-5 nr. 7.

Vi ber om at dette bekjentgjøres på hensiktsmessig måte.

Med hilsen
Thorbjørn Gjølstad e.f.
ekspedisjonssjef
                                                            Knut Erik Omholt
                                                            avdelingsdirektør