Historisk arkiv

Nye lovregler om krav til ansvarlig kapital

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

21/2006

Regjeringen fremmer i dag et forslag til lovendringer som legger til rette for implementering av nye kapitaldekningsregler i norsk lovgivning. Bakgrunnen for endringene som foreslås i kapitaldekningsreglene er nye retningslinjer fra Baselkomiteen (Basel II) og EØS-relevante endringer i gjeldende EU-direktiver.

Pressemelding

Nr.: 21/2006
Dato: 07.04.06
Kontaktperson: Per Øystein Eikrem, tlf. 22 24 45 72 / mobil 48 17 02 24

Nye lovregler om krav til ansvarlig kapital

Regjeringen fremmer i dag et forslag til lovendringer som legger til rette for implementering av nye kapitaldekningsregler i norsk lovgivning. Bakgrunnen for endringene som foreslås i kapitaldekningsreglene er nye retningslinjer fra Baselkomiteen (Basel II) og EØS-relevante endringer i gjeldende EU-direktiver. Formålet med endringene som foreslås er å modernisere det eksisterende rammeverket for beregning av krav til ansvarlig kapital for banker, finansieringsselskaper og verdipapirforetak ved blant annet å gjøre kravene mer følsomme for risiko.

Lovforslaget er et ledd i arbeidet med en vesentlig omlegging av soliditetsreguleringen for banker finansieringsselskaper og verdipapirforetak. Nytt regelverk skal i hovedsak gjelde fra 1. januar 2007. Det nye systemet skal bidra til både mer solide finansinstitusjoner og riktigere prising av risiko.

Lovforslaget er utformet med sikte på å gi oversikt over hovedelementer og struktur i kapitaldekningsregelverket. I lovforslaget beholdes dagens minstekrav om åtte prosent kapitaldekning, men beregningsgrunnlaget for dette kravet endres. Før det nye regelverket kan tre i kraft må et omfattende forskriftsverk være på plass. Konkrete krav, inkludert eventuelle nasjonale tilpasninger, vil i hovedsak bli tatt stilling til ved fastsettelsen av forskriftene.

I tillegg til minstekrav til ansvarlig kapital som fastsettes med utgangspunkt i beregningsmetoder angitt i lovforslaget, foreslås det et krav om at alle institusjoner selv skal ha oversikt over og vurdere risikoen ved, og kapitalbehovet for, institusjonens virksomhet. Tilsynsmyndigheten skal vurdere institusjonenes egne vurderinger, og det er foreslått å utvide tilsynsmyndighetenes mulighet til å stille kapitalkrav utover de kalkulerte kapitalkravene. Lovreglene som foreslås vil i langt større grad enn gjeldende regler åpne for bruk av institusjonenes egne interne risikostyringsmodeller for beregning av kapitaldekningskrav. Videre foreslås krav til offentliggjøring av opplysninger vedrørende kapitaldekningen. Dette skal bidra til å styrke markedsdisiplinen.

Forsikringsselskapene foreslås ikke underlagt de nye kapitaldekningsreglene, En overordnet bestemmelse med krav til forsvarlig drift foreslås imidlertid gjort gjeldende også for forsikringsselskapene. Departementet varsler i proposisjonen at det i samarbeid med Kredittilsynet vil vurdere behovet for endringer i kapitaldekningsreglene og risikostyringssystemene til forsikringsselskapene frem mot implementering av de nye soliditetsregelverket for forsikringsselskaper som er under utvikling i EU. Departementet vil blant annet vurdere en videreutvikling av kravene til risikostyrings- og kontrollsystemer i selskapene og at det kan bli aktuelt å legge økt vekt på resultater fra stresstester. Konkrete forslag til regelverksendringer vil bli sendt på høring på vanlig måte.

Les lovforslaget her.