Historisk arkiv

Sammensatte produkter - vurdering av utarbeidelse av forskrift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kredittilsynet
Postboks 100 Bryn
0611 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/1482 FM AG

19.04.2006

Sammensatte produkter – vurdering av utarbeidelse av forskrift

Oppdrag til Kredittilsynet
Departementet viser til Finansministerens uttalelse i Dine Penger i uke 10 2006 (se vedlegg), Kredittilsynets rundskriv 4/2004 ”Informasjon ved salg av sammensatte produkter, herunder aksjeindekserte obligasjoner og innskudd og ”Undersøkelse av skriftlig informasjon gitt ved salg av sammensatte produkter” som ble gjennomført av Kredittilsynet i 2005.

Departementet ser det som viktig at informasjon om pris, risiko og forventet avkastning framkommer på en nøktern, tydelig, klar og forståelig måte til kunder som vurderer å kjøpe et såkalt sammensatt produkt. Departementet ber Kredittilsynet vurdere å utarbeide et utkast til forskrift som inneholder krav til informasjon som skal gis ved salg av sammensatte produkter, slik at kundene på en god måte kan sammenlikne de ulike sammensatte produkter og sammenlikne produktene med andre sparealternativer. Departementet ber også Kredittilsynet vurdere om det bør innarbeides tilsvarende forskriftshjemmel i verdipapirhandelloven som det er i finansieringsvirksomhetsloven

§ 2-11. Departementet ber Kredittilsynet samtidig vurdere om det er hensiktsmessig at også andre institusjoner/produkter omfattes av en eventuell regulering.

Nærmere om hjemler
Finansieringsvirksomhetsloven § 2-11 lyder:

”En finansinstitusjon skal gi kundene opplysninger om renter, provisjoner og andre priser på sine tjenester. Den skal også opplyse om tjenester som inngår i en produktpakke tilbys enkeltvis, og oppgi prisen på de enkelte tjenester som inngår i pakken.
Kredittilsynet kan fastsette nærmere regler om gjennomføring av opplysningsplikt etter første ledd.”

Departementet antar at en forskrift kan hjemles i finansieringsvirksomhetsloven § 2-11. Departementet legger til grunn at sammensatte produkter i en viss utstrekning også selges av verdipapirforetak, som ikke reguleres av finansieringsvirksomhetsloven, og at det derfor vil kunne være behov for andre hjemler som tar sikte på å regulere salg av sammensatte produkter. Det er det ikke tilsvarende hjemmel i verdipapirhandelloven som i finansieringsvirksomhetsloven § 2-11. Departementet ber Kredittilsynet vurdere om det bør utarbeides en tilsvarende forskriftshjemmel i verdipapirhandelloven som det er i finansieringsvirksomhetsloven.

Departementet ber Kredittilsynet samtidig vurdere om det kan være aktuelt å gjøre eventuelle forskriftskrav for finansinstitusjonene gjeldende for verdipapirforetakene i form av rundskriv. Når en eventuell hjemmel er på plass i verdipapirhandelloven, kan forskriftens virkeområde utvides til å gjelde også verdipapirforetakenes salg av sammensatte produkter.

Departementet ber om at Kredittilsynet i sin vurdering om mulig hensyntar det nye investeringstjenestedirektivet og de bestemmelser som kan bli fastsatt i forbindelse med implementeringen av dette.

Frist m.v.
Departementet viser til at Kredittilsynet har hjemmel til å fastsette forskrift etter finansieringsvirksomhetsloven § 2-11. Vi ber om Kredittilsynets vurdering innen 15. juni 2006.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Per Øystein Eikrem
avdelingsdirektør