Historisk arkiv

Gjennombrudd for langsiktige forvaltningsstrategier i fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Under kvoteforhandlingene mellom Norge og Russland denne uken i Kabelvåg i Lofoten er partene kommet til enighet om langsiktige beskatnings-strategier for forvaltningen av fellesbestandene torsk, hyse og lodde. (08.11.02)

Pressemelding

Nr.: 72/2002
Dato: 08.11.2002
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Dag H. Nestegard 48 17 02 09

Gjennombrudd for langsiktige forvaltningsstrategier i fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland

Under kvoteforhandlingene mellom Norge og Russland denne uken i Kabelvåg i Lofoten er partene kommet til enighet om langsiktige beskatnings-strategier for forvaltningen av fellesbestandene torsk, hyse og lodde.

Beskatningsstrategien for torsk innebærer at kvotesvingningene utjevnes fra år til år, samtidig som man tilstreber å holde den gjennomsnittlige fiskedødeligheten på føre-var nivå i løpende 3-års perioder.

I protokollen fra forhandlingene, under punkt 5.1. heter det således:

Partene var enige om at beskatningsstrategiene for torsk og hyse må ivareta hensynet til:

  • å tilrettelegge for en langsiktig høy avkastning av bestandene
  • ønsket om stor grad av stabilitet i TAC (totalkvote) fra år til år
  • full utnyttelse av den til enhver tid tilgjengelige informasjon om bestandsutviklingen

På dette grunnlag fastsatte partene følgende beslutningsregel for den årlige kvotefastsettelse for norsk-arktisk torsk gjeldende fra 2004:

  • beregn gjennomsnittlig TAC-nivå for de 3 kommende år basert på Fpa (føre-var grensen for fiskedødelighet). TAC for neste år fastsettes til denne utgangsverdien av TAC for disse 3 årene
  • påfølgende år gjentas beregningen av TAC for de neste 3 år basert på oppdatert informasjon om bestandsutviklingen, dog slik at TAC ikke skal endres med mer enn +/- 10% av TAC for foregående år
  • Dersom gytebestanden faller under Bpa (føre-var grensen for størrelsen på gytebestanden) vil partene måtte vurdere lavere TAC enn det beslutningsregelen tilsier.”

Tilsvarende beslutningsregel er vedtatt for hyse.

For lodde som er en kortlevet art som dør etter gyting, er det viktig å sikre tilstrekkelig stor gytebestand, slik at grunnlaget legges for god rekruttering til bestanden når forholdene i havet ligger til rette for det.

I punkt 6 i protokollen heter det derfor:

”Partene var enige om en beskatningsstrategi for lodde der TAC ikke settes høyere enn at, med 95% sannsynlighet, minst 200.000 tonn lodde får anledning til å gyte.”

Denne strategien er i samsvar med måten det internasjonale havforskningsrådet, ICES, beregner sine kvoteanbefalinger for lodde på .

Kommisjonen vedtok i fjor en beskatningsstrategi for kongekrabbe. Med årets vedtak har kommisjonen således vedtatt beskatningsstrategier for alle de fire artene som forvaltes som fellesbestander av de to land.