Historisk arkiv

Norge støtter NATO-bidrag til Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(20.08.04)Norge vil bidra til å realisere NATOs vedtak på Alliansens toppmøte i juni om bistand til opplæring av Iraks sikkerhetsstyrker. I NATO legges det opp til at Joint Warfare Centre (JWC) i Stavanger får en sentral rolle i den opplæring Alliansen vil bidra med utenfor Irak.

Norge støtter NATO-bidrag til Irak

(20.08.04) Norge vil bidra til å realisere NATOs vedtak på Alliansens toppmøte i juni om bistand til opplæring av Iraks sikkerhetsstyrker. I NATO legges det opp til at Joint Warfare Centre (JWC) i Stavanger får en sentral rolle i den opplæring Alliansen vil bidra med utenfor Irak. Forsvarsdepartementet vurderer også mulighetene for å kunne bidra med et mindre antall militært personell i opplæringen i Irak.

Joint Warfare Centre i Stavanger inngår som en del av NATOs kommandostruktur, og Alliansen planlegger med at JWC får en sentral rolle i den opplæring som skal finne sted utenfor Irak. Det legges opp til at en gruppe på ca 40 offiserer fra de irakiske sikkerhetsstyrkene gis opplæring ved JWC i en periode på ca to uker i løpet av høsten. Norge er anmodet om å yte vertslandsstøtte til denne opplæringen i form av transport, samt kost og losji under oppholdet. Disse utgiftene, som er anslått til ca 300.000 kroner, vil bli belastet forsvarsbudsjettet, øvrige utgifter dekkes av NATO.

- Den rolle JWC er tiltenkt i NATOs opplæringsprogram er positiv sett fra norsk side, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Som vertsnasjon for JWC vil Norge på en konkret måte bidra til oppfølging av NATOs vedtak i Istanbul om støtte til trening av irakiske sikkerhetsstyrker. JWC er særlig egnet for denne typen opplæring.

Forsvarsdepartementet vurderer også mulighetene for å kunne bidra med et mindre antall militært personell i opplæringen av det irakiske forsvaret i Irak. Den videre behandlingen i NATO vil avklare om et slikt norsk bidrag vil kunne bli en del av NATOs samlede støtte til Irak. Bidraget vil komme i tillegg til de norske stabsoffiserene i britisk og polsk sektor.

Det folkerettslige grunnlaget for Norges bidrag foreligger gjennom Sikkerhetsrådsresolusjon 1546 og en anmodning fra irakiske myndigheter. Resolusjon 1546 av 8. juni i år i FNs sikkerhetsråd oppfordrer FNs medlemsland om å støtte den irakiske interimsregjeringen, både gjennom militær og sivil innsats. Denne oppfordringen ble forsterket gjennom Iraks statsminister Allawis anmodning om assistanse fra NATO.

På NATOs toppmøte i Istanbul i slutten av juni besluttet Alliansen å etterkomme den irakiske anmodningen om bistand til opplæringen av deres sikkerhetsstyrker. Toppmøtet besluttet også at Alliansen vil vurdere nærmere anmodningen om andre former for militær bistand. En evalueringsgruppe under kommando av NATOs sørkommando i Napoli er for øyeblikket i Irak for å analysere og klarlegge irakernes treningsbehov. Fire norske offiserer i NATO-tjeneste deltar i gruppen på ca 45 personell. Teamet skal utarbeide en rapport til NATOs råd innen midten av september som beslutningsgrunnlag for den videre innretning av NATOs støtte i og utenfor Irak.