Historisk arkiv

Du må ha stemmerett og stå i manntallet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Stemme i utlandet




Du må ha stemmerett og stå i manntallet

Disse har stemmerett ved stortingsvalg:

Norske statsborgere som

  • vil ha fylt 18 år innen utgangen av valgåret og som
  • ikke har mistet stemmeretten etter Grunnloven § 53 og som
  • er, eller noen gang har vært, folkeregisterført som bosatt i Norge.

Ansatte i diplomatiet eller konsulatvesenet og deres husstand har stemmerett selv om de ikke oppfyller bosettingskriteriet.

For å kunne stemme må en stå innført i manntallet i en kommune.

Er du innført i manntallet?

Alle personer med stemmerett vil automatisk bli innført i manntallet i den kommunen de var registrert bosatt pr. 31. mai 2005.

Dersom du har flyttet til en annen kommune etter 31. mai 2005, er du registrert i manntallet i den kommunen du flyttet fra.

Dersom du bor i utlandet, men har vært registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge noen gang i løpet av de siste 10 årene, blir du automatisk ført inn i manntallet i den kommunen der du var registrert som bosatt da du flyttet fra Norge.

Dersom du ikke har vært registrert bosatt i Norge de siste 10 årene, må du søke om å bli ført inn i manntallet. Søknadsskjema for dette er trykket på omslagskonvolutten som du bruker når du forhåndsstemmer i utlandet, eller på Svalbard og Jan Mayen. Søknadsskjemaet kan fylles ut samtidig med at du stemmer. Det er ikke påbudt å bruke søknadsskjemaet på omslagskonvolutten, du kan også skrive søknaden i et vanlig brev eller bruke et eget skjema: PDF-format eller Word-format.

Søknaden må inneholde en egenerklæring om at du fortsatt er norsk statsborger. Søknaden må komme frem til valgstyret i den kommunen der du sist var registrert i folkeregisteret innen 12. september kl. 20. Informasjon om hvor du kan forhåndsstemme i utlandet, finner du her.

style="padding: 15px 15px 15px 15px; margin: 0;">