Historisk arkiv

Økt norsk - finsk samarbeid i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Høsten 2002 ble det etter initiativ fra statsministrene Lipponen og Bondevik etablert et finsk-norsk grenseprosjekt. Prosjektets hovedmål har vært å øke samarbeidet mellom grenseområdene ved å identifisere og bidra til å bygge ned unødvendige hindringer i grenseoverskridende handel og samarbeid. (18.05.2004)

Pressemelding

Nr.: 68/2004
Dato: 18.05.2004

[ Samisk versjon ]

Økt norsk - finsk samarbeid i nord

Høsten 2002 ble det etter initiativ fra statsministrene Lipponen og Bondevik etablert et finsk-norsk grenseprosjekt. Prosjektets hovedmål har vært å øke samarbeidet mellom grenseområdene ved å identifisere og bidra til å bygge ned unødvendige hindringer i grenseoverskridende handel og samarbeid.

- Denne rapporten vil legge et grunnlag for nærmere samarbeid på en rekke områder. Rapporten peker på konkrete oppfølgingstiltak som vil kunne lette hverdagen og virke positivt inn på det gode naboskapet på begge sider av grensen i nord, sier statssekretær Anders Eira. Rapporten ble overlevert statsministrene i de to landene da de møttes til politiske drøftinger i Uleåborg i Finland 18. mai.

Deltagere i prosjektet er de tre samiske grensekommunene Utsjok, Enontekio og Enare i Finland og kommunene Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kautokeino, Karasjok, Tana, Porsanger, Nesseby og Sør-Varanger i Norge.

Utfordringene og mulighetene for løsninger har tatt utgangspunkt i lokale forhold. Mulighetene for forbedringer ligger innen sektorer, som for eksempel utdanning, helse, offentlige tjenester og brann – og redningsarbeid. Rapporten inneholder også anbefalinger i forhold til næringsliv og infrastruktur.

- På utdanningssiden vil vi foreslå at det nedsettes et utvalg med lokale, regionale og sentrale aktører for å redusere samarbeidsbarrierer. Vi vil også arbeide for å samordne læreplanene i samisk og duodji, og samordne læremiddelutvikling og – produksjon, fortsetter Eira. - På helsesiden vil vi blant annet etablere en koordinator som kan gripe fatt i ulike regler og ordninger mellom landene med sikte på økt samarbeid.