Historisk arkiv

Stortingsmelding om Sametingets virksomhet i 2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Vi må legge mer vekt på duodji (samisk husflid). I dialog med Sametinget og utøverne vil vi vurdere tiltak som bedrer ramme- betingelsene for næringen. Dette sier kommunal- og regional- minister Erna Solberg om St. meld. nr. 10 (2003-2004) Om Sametingets virksomhet i 2002. Stortingsmeldingen ble lagt frem fredag. (14.11.2003)

Pressemelding

Nr.: 175/2003
Dato: 14.11.2003

[ Samisk versjon ]

Stortingsmelding om Sametingets virksomhet i 2002

- Vi må legge mer vekt på duodji (samisk husflid). I dialog med Sametinget og utøverne vil vi vurdere tiltak som bedrer rammebetingelsene for næringen. Dette sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg om St. meld. nr. 10 (2003-2004) Om Sametingets virksomhet i 2002. Stortingsmeldingen ble lagt frem i dag.

Utgangspunktet for meldingen er Sametingets årsmelding for 2002, vedtatt av Sametinget 20. mai i år. Årsmeldingen inngår som vedlegg til stortingsmeldingen. I meldingen kommenteres hovedsakelig Sametingets årsmelding og komitémerknader fra behandlingen av Innst. S. nr.110 (2002-2003) Innstilling fra kommunalkomiteen om samepolitikken.

- Denne årlige meldingen er den mest institusjonaliserte og formaliserte samhandlingen mellom Sametinget og sentrale myndigheter, sier statsråden. - Prosessen rundt meldingen gir Stortinget anledning til å ta stilling til Sametingets planer og arbeid.

Andre saker som omtales i meldingen er blant annet:

Overvåking av samer. Her heter det at Justisdepartementet ikke ser behov for at det settes i gang noen særskilt gransking/undersøkelse av Overvåkingspolitiets virksomhet mot samer eller samiske miljøer. Det vises imidlertid til at man overfor Sametinget tidligere har gitt uttrykk for at man vil vurdere om Innsynsutvalgets sekretariat kan gi en redegjørelse for antallet samer som har søkt om innsyn og av behandlingen av disse sakene på generelt grunnlag.

Erstatning til samer med tapt skolegang. I meldingen heter det at Regjeringen vil vurdere hvordan man kan håndtere kravene fra ulike grupper på en helhetlig og ryddig måte, og at dette vil få betydning for behandlingen av kravene fra de utdanningsskadelidte i forbindelse med 2. verdenskrig . Regjeringen vil legge vekt på at man ikke taper av syne den spesielle bakgrunn for de ulike kravene.