Historisk arkiv

Historisk markering av samefolkets dag 6. februar i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Samefolkets dag 6. februar som offisiell flaggdag kan ses på en del av Regjeringens større strategi for å synliggjøre samisk kultur i offentligheten. Markeringen i dag foran Stortinget og i regjeringskvartalet ble historisk ettersom det er første gang dagen ble markert som offisiell flaggdag etter Regjeringens vedtak i desember i fjor. (06.02.2004)

Pressemelding

Nr.: 15/2004
Dato: 06.02.2004

[ Samiskspråklig versjon | Bilder fra arrangementet ]

Historisk markering av samefolkets dag 6. februar i Oslo

Samefolkets dag 6. februar som offisiell flaggdag kan ses på en del av Regjeringens større strategi for å synliggjøre samisk kultur i offentligheten. Markeringen i dag foran Stortinget og i regjeringskvartalet ble historisk ettersom det er første gang dagen ble markert som offisiell flaggdag etter Regjeringens vedtak i desember i fjor.

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg uttrykte ønske om at markeringen i Oslo skulle gi signaleffekter også til andre deler av landet. - Målet må være at samisk historie og kulturarv blir verdsatt og synliggjort i alle lokalsamfunn med samisk bosetting og samisk historie.

Statsflagget og samiske flagg ble kl. 9.00 heist på Løvebakken foran Stortinget. Samtidig lød ”samisoga lavlla” fra Rådhusets klokkespill. Det var taler av stortingspresident Jørgen Kosmo, sametingspresident Sven-Roald Nystø og kommunalministeren som har koordineringsansvaret for samiske saker. Markeringen ble avsluttet med at sopranen Marianne Hirsti ledet an i "Samefolkets sang" som allsang.

Den videre markering av dagen fant sted i regjeringskvartalet, hvor Erna Solberg hadde invitert representanter for det offisielle Norge og representanter for samiske organisasjoner til frokostbuffet og kulturinnslag. Vert og konferansier for dagen var statssekretær Anders J H Eira.

Her var det utstilling av samisk kunst og duodji (husflid og håndverk), og kantinen hadde samisk mat på menyen. Maleriene av kunstneren Nils Aslak Valkeapää er en gave fra kunstneren til Kautokeino kommune. Samisk husflid og håndverk var lånt ut av Duodjeinstituhtta i Kautokeino kommune.

Statsråd Erna Solberg ønsket spesielt å markere at dette var første gang 6. februar var offisiell flaggdag. - Fra nå av må det flagges fra alle statlige institusjoner med det norske flagget på samefolkets dag. Regjeringen oppfordrer også at det i tillegg flagges med det samiske flagget på denne dagen, sa kommunalministeren.

- Regjeringen har som mål å føre en kultur- og kunnskapspolitikk som gjør hver enkelt trygg på sin egen og andre menneskers personlige og kulturelle identitet. Regjeringens vedtak om at samefolkets dag skal være en offisiell flaggdag, kan anses som en bekreftelse og en anerkjennelse av samisk kultur som en del av vår felles kulturarv i Norge. I forhold til samiske spørsmål og samisk kultur er dette ikke bare et spørsmål om hva vi som myndigheter gjør i forhold til samers rettigheter og plikter, men også om hvordan resten av samfunnet får en større bevissthet om hva samisk kulturarv betyr også for ikke-samer, sa hun.

Etter statsråd Erna Solbergs velkomsthilsen fortsatte dagen med ”Samisoga lavlla” som allsang. Et innslag med sang og joik med Mathis Hætta, Josef Halse og samiske barn i Oslo minnet oss om at barna er fremtiden for Sapmi og samekulturen. Marianne Hirsti framførte samiske romanser av Nils Aslak Valkeapää, med Nils Mortensen på klaver. Romansene innebærer et nytt møte mellom klassisk og samisk musikkuttrykk

Niko Valkeapää m/band var det siste kulturelle innslaget i markeringen. Gjestene deltok med å synge ”Goahtoaenan” og “Boares muittut” som allsang.

Statssekretær Anders J H Eira avsluttet med å si at han følte at arrangementet hadde vært en verdig markering. Han deltok selv på den 15. samekonferansen i Helsingfors i 1992 da samefolkets dag ble vedtatt innstiftet.