Historisk arkiv

Samisk ungdom som "veivisere"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet vil nå sette i verk et tiltak kalt ”samiske veivisere”. Tiltaket retter seg mot skoler, organisasjoner og foreninger i hele landet. Samisk ungdom skal reise rundt og formidle kunnskap om samiske forhold, og det er spesielt annen ungdom som er målgruppen. (06.02.2004)

Pressemelding

Nr.: 16/2004
Dato: 06.02.2004

[ Samisk versjon ]

Samisk ungdom som ”veivisere”

Kommunal- og regionaldepartementet vil nå sette i verk et tiltak kalt ”samiske veivisere”. Tiltaket retter seg mot skoler, organisasjoner og foreninger i hele landet. Samisk ungdom skal reise rundt og formidle kunnskap om samiske forhold, og det er spesielt annen ungdom som er målgruppen.

I forbindelse med markeringen av at samefolkets dag nå er offisiell flaggdag, understreker kommunal- og regionalminister Erna Solberg betydningen av at det samiske blir synliggjort på en realistisk og ordentlig måte i samfunnet.

- Fremdeles er det mange som har liten kunnskap om samene, om deres kultur og levesett, om hvem de er og hvor de bor, og om hvilke rettigheter de har som urfolk i Norge, sier kommunalministeren. - Manglende kunnskap kan være med å skape fordommer og vrangforestillinger, og det kan føre til diskriminering og unødvendige motsetninger. Regjeringen legger derfor stor vekt på å bidra til kunnskapsspredning og synliggjøring, sier Solberg.

- I første omgang vil vi lyse ut stipendmidler for tre ungdommer som kan operere i ulike deler av landet, sier kommunalministeren. - Ungdommene vil bli administrativt tilknyttet Samisk høyskole i Kautokeino. Høyskolen vil være faglig ansvarlig og vil også fungere som formidlingssentral for ulike oppdrag. Det tas dessuten sikte på å rekruttere et nettverk av andre ungdommer som kan virke som lokale samiske veivisere på frivillig basis der de bor.

Solberg understreker at tiltaket er et supplement til andre informasjonstiltak, og at det på en personlig og direkte måte vil kunne fremme kunnskap og dialog om det samiske. - Personlig har jeg stor tro på en slik måte å formidle informasjon på, avslutter kommunalministeren, og uttrykker håp om at samiske ungdommer vil se dette som en utfordrende mulighet til å få bidra til økt kunnskap og forståelse for sitt eget folks liv og kultur.