Historisk arkiv

Konsultasjoner med Sametinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen ønsker å komme frem til en felles forståelse med Sametinget av hvordan konsultasjoner i saker som har direkte betydning for samene skal foregå. Dette fremkommer i et brev fra kommunal- og regionalminister Erna Solberg til sametingspresident Sven-Roald Nystø, hvor det inviteres til samtaler om dette. (20.02.2004)

Pressemelding

Nr.: 24/2004
Dato: 20.02.2004

[ Samisk versjon ]

Konsultasjoner med Sametinget

Regjeringen ønsker å komme frem til en felles forståelse med Sametinget av hvordan konsultasjoner i saker som har direkte betydning for samene skal foregå. Dette fremkommer i et brev fra kommunal- og regionalminister Erna Solberg til sametingspresident Sven-Roald Nystø, hvor det inviteres til samtaler om dette.

– I stortingsmelding nr. 33 om samepolitikken vil Regjeringen videreutvikle samarbeidsformene med Sametinget. I fellesskap bør vi bli enige om gode og hensiktsmessige prosedyrer for samarbeid mellom regjeringen og Sametinget, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. – Som det koordinerende departement i samiske saker, vil Kommunal- og regionaldepartementet derfor invitere Sametinget til samtaler med sikte på å komme frem til en felles forståelse om retningslinjer for hva slags saker og på hvilken måte Sametinget bør konsulteres, sier kommunalministeren.

- Som urfolk i Norge har samene rett til å bli konsultert i saker som kan få direkte betydning for dem. Denne retten er nedfelt i ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater, som Norge sluttet seg til i 1990, sier statsråd Solberg.

Statssekretær Anders Eira vil lede samtalene på vegne av Kommunal- og regionaldepartementet.