Historisk arkiv

Samiske veivisere er utnevnt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

3 samiske ungdommer er utnevnt som ”Samiske veivisere/Sámi Ofelaččat”. Veiviserne skal reise rundt og formidle kunnskap om samiske forhold, og det er spesielt annen ungdom som er målgruppen. (16.07.2004)

Pressemelding

Nr.: 111/2004
Dato: 16.07.2004

[ Samisk versjon ]

Samiske veivisere er utnevnt

3 samiske ungdommer er utnevnt som ”Samiske veivisere/Sámi Ofelaččat”. Veiviserne skal reise rundt og formidle kunnskap om samiske forhold, og det er spesielt annen ungdom som er målgruppen.

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg har satt i gang prosjektet Samiske veivisere/Sámi Ofelaččat for å spre kunnskap om samisk kultur. Tre stipender deles ut til samisk ungdom som i ett år skal formidle informasjon om samene ved blant annet å besøke skoler, organisasjoner og arrangementer i hele landet. Oppdrag utenlands kan også være aktuelt.

- Fremdeles er det for mange som vet for lite om samene, om deres kultur og levesett, om hvem de er og hvor de bor, og om hvilke rettigheter de har som urfolk i Norge, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. - Regjeringen legger derfor stor vekt på å bidra til å spre riktig kunnskap om samisk kultur. Derfor har jeg etablert denne samiske veiviser-ordningen, sier Solberg.

Navnene på de tre veiviserne er Ellinor Marita Jåma, Grong, 24 år, Inga Mikkelsen, Drag, 18 år og Ánte Siri, Kautokeino, 20 år. Disse ble offentliggjort av statssekretær Anders J.H. Eira i Kommunal- og regionaldepartementet under Riddu Riđđu festivalen i Manndalen i Nord-Troms fredag 16.7.04. En egen komité har plukket ut ungdommene blant i underkant av 20 søkere. Det er lagt vekt på at veiviserne skal ha egenskaper som engasjement, fortellerevne og kreativitet. De tre veiviserne er fra sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk område.

Ungdommene vil bli administrativt tilknyttet Samisk høyskole i Kautokeino, som er ansvarlig for den praktiske gjennomføringen av prosjektet.