Historisk arkiv

6 millioner til samisk IT-løsning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen har bevilget 6 millioner kroner til utvikling av et samisk korrekturprogram for elektronisk tekstbehandling. - Jeg er svært glad for at vi nå har fullfinansiert dette viktige prosjektet, sier statssekretær Anders J. H. Eira. (16.07.2004)

Pressemelding

Nr.: 112/2004
Dato: 16.07.2004

[ Samisk versjon ]

6 millioner til samisk IT-løsning

Regjeringenhar bevilget 6 millioner kroner til utvikling av et samisk korrekturprogramfor elektronisk tekstbehandling.- Jeg er svært glad for at vi nå har fullfinansiert dette viktige prosjektet, sier statssekretær Anders J. H. Eira i Kommunal- og regionaldepartementet.

Satsingen på samisk språk er en sentral del av regjeringens samepolitikk. - Samisk språk skal være synlig og levende i det offentlige rom. For at språket skal være anvendelig, er det særlig viktig å legge til rette for samisk språk i IKT-sammenheng. Regjeringen jobber derfor målrettet for å realisere dette, sier Eira.

Den type teknologi som dette prosjektet skal utvikle – grammatikk- og stavekontroll, orddelings­program og synonymordbok – vil være et uvurderlig hjelpemiddel for å bevare og utvikle samisk språk. Et korrekturprogram for samisk vil komme alle samiskspråklige databrukere til gode, og er noe av det beste som kan gjøres for at samisk fortsatt skal være et levende språk.

- De samiske brukerne er for få og markedet er dermed for lite, til at det har vært kommersielt lønnsomt for markedsaktørene å utvikle disse nødvendige samiske IKT-løsningene. Derfor er det viktig og riktig av Regjeringen å bidra til å oppheve denne markedssvikten ved at det

offentlige påtar seg deler av utviklingskostnadene. Dette er den riktig måten å bruke offentlige ressurser på for å fremme bevaring og utvikling av et minoritetsspråk, sier statssekretær Eira

Sametinget skal drive dette flerårige prosjektet, og skal selv bidra med 5,3 millioner kroner. Bevilgningen fra Regjeringen kommer via tre departement; Kultur- og kirkedepartementet, Utdannings- og forskningsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

- Bevilgningen er den del av regjeringens satsing for å øke bruken av samisk språk, blant annet i offentlig forvaltning. Regjeringen har nylig åpnet samiskspråklige Odin-sider. Regjeringen har også bestemt at statlige etater skal vurdere behovet for støtte for samisk språk i sine datasystemer. Alle offentlige registre skal kunne bruke samiske tegn, og det er et mål at datautvekslingen mellom registrene skal fungere på sikt, også med samiske navn og tegn, avslutter statssekretær Anders J. H. Eira.