Historisk arkiv

- Mye oppnådd i samepolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

De fleste store og viktige samepolitiske saker som Samarbeidsregjeringen har initiert og realisert ble presentert på Riddu Riđđu-festivalen i Manndalen i Troms i dag. – Samene har all grunn til å være fornøyd med det denne regjeringen har klart å få til på det samepolitiske området, sier statssekretær Anders J. H. Eira. (16.07.2004)

Pressemelding

Nr.: 113/2004
Dato: 16.07.2004

[ Samisk versjon ]

Regjeringen 1000 dager

- Mye oppnådd i samepolitikken

De fleste store og viktige samepolitiske saker som Samarbeidsregjeringen har initiert og realisert ble presentert på Riddu Riđđu-festivalen i Manndalen i Troms i dag. – Samene har all grunn til å være fornøyd med det denne regjeringen har klart å få til på det samepolitiske området, sier statssekretær Anders J. H. Eira i Kommunal- og regionaldepartementet.

Statssekretæren trekker særlig fram tre områder – samisk språk, samisk forskning og rettighetsspørsmål. – Denne regjeringen har særlig fokus på samisk språk, og arbeider for å gjøre samisk til et anvendelig og levende språk i alle sammenhenger, også i IT-sammenheng, sier Eira. - Med det vi allerede har fått til, er jeg optimist med tanke på å nå målet om at samisk skal kunne brukes i all IT-sammenheng, sier Eira.

Samisk forskning er betydelig styrket siden samarbeidsregjeringen tiltrådte i oktober 2001. Det er lagt fram en egen stortingsmelding om samisk høyere utdanning og forskning, med resultat at bevilgningene til samisk forskning er fordoblet og det er åpnet for at Samisk høyskole skal kunne bli en vitenskapelig høyskole.

- Når det gjelder rettighetsspørsmål, har denne regjeringen fremmet Finnmarksloven og fått til bevegelse i denne svært viktig saken. I seg selv er det et viktig politisk poeng sier statssekretær Eira. – Jeg vil også spesielt trekke fram at denne regjeringen har – etter at saken har versert i systemet i godt og vel 14 år – foreslått en løsning for de samene som mistet skolegang på grunn av andre verdenskrig, sier Eira.

Samisk næringsliv er også styrket gjennom en god generell næringspolitikk. Skattelettelser er gjennomført, og historisk lav rente gir grunnlag for investeringer og vekst i samiske områder, sier Eira.

Synliggjøring av det samiske mangfoldet har også vært viktig. I så måte er innføringen av Samefolkets dag 6. februar fra og med i år historisk. Flagging og ikke minst at dagen skal stå på alle kalendere, bidrar til å synliggjøre og skape oppmerksomhet om samer og samiske forhold - ikke minst i storsamfunnet. For synliggjøringen av det samiske er dette kanskje det aller viktigste tiltaket, avslutter statssekretær Anders J.H. Eira

For øvrige viktige samepolitiske saker, se samarbeidsregjeringens samepolitiske regnskap her.