Historisk arkiv

Iverksetting av finnmarksloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 13.07.2005

Justis- og politidepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet, som har ansvaret for den nye finnmarksloven, møtte Sametinget og Finnmark fylkeskommune 07.07.2005. Etter møtet i Kirkenes har departementet sendt brev til fylkeskommunen og Sametinget med forslag til plan for gjennomføring av finnmarksloven. (13.07.2005)

Pressemelding

Nr.: 165/2005
Dato: 13.07.2005

Iverksetting av finnmarksloven

[ Samisk versjon ]

Justis- og politidepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet, som har ansvaret for den nye finnmarksloven, møtte Sametinget og Finnmark fylkeskommune 07.07.2005.Etter møtet i Kirkenes har departementet sendt brev til fylkeskommunen og Sametinget med forslag til plan for gjennomføring av finnmarksloven.

Forslaget innebærer at styret for Finnmarkseiendommen kommer i arbeid fra førstkommende årsskifte, med nødvendige fullmakter til å gjennomføre de praktiske forberedelser som skal til for å overta grunnen fra Statsskog. Man tar man sikte på å få det til i løpet av andre kvartal 2006. Arbeidet med å forberede Finnmarkskommisjonen og Utmarksdomstolen er omfattende. Denne delen av loven vil derfor kunne tre i kraft fra 01.01. 2007, og kommisjonen vil kunne starte sitt kartleggingsarbeid da.

- Dette er et forslag som sikrer raskest mulig fremdrift, samtidig som vi får gjort tingene skikkelig, sier statssekretær Ellen Inga O. Hætta. - Jeg oppfattet at det var enighet om hovedtrekkene i et slikt opplegg på møtet i Kirkenes, og avventer nå tilbakemelding fra Finnmark fylkeskommune og Sametinget. Vi er klare til å gjøre vårt for at iverksettingen skal kunne skje på beste måte, sier Hætta.

Det har vært mye usikkerhet knyttet til hva finnmarksloven egentlig inneholder og hvilke konsekvenser den får for befolkningen i Finnmark og allmennheten for øvrig. - I første omgang vil det bli sendt ut en informasjonsbrosjyre om innholdet i loven til alle husstander i Finnmark, forteller Ellen Inga O. Hætta. Det vil bli opprettet en nettside som vil inneholde informasjon om finnmarksloven. - Dette vil gi finnmarkingene et godt grunnlag for å sette seg inn i hva loven vil innebære for den enkelte. Vi ønsker og tror at finnmarksloven blir til nytte både for samer og alle andre som bor i Finnmark, avslutter statssekretær Hætta.