Historisk arkiv

Det internasjonale fag- og formidlingssenteret for reindrift åpnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 02.09.2005

- Norge vil være et foregangsland i det internasjonale samarbeidet i Arktisk Råd med å styrke reindriften som en urfolksnæring, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. Statsråden åpner i dag det nyetablerte internasjonale fag- og formidlingssenteret for reindrift i Kautokeino. (02.09.2005)

Pressemelding

Nr.: 190/2005
Dato: 02.09.2005

[ Samisk versjon ]

Pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet, Utenriksdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet

Det internasjonale fag- og formidlingssenteret for reindrift åpnet

- Norge vil være et foregangsland i det internasjonale samarbeidet i Arktisk Råd med å styrke reindriften som en urfolksnæring, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. Statsråden åpner i dag det nyetablerte internasjonale fag- og formidlingssenteret for reindrift i Kautokeino. Senteret er et samarbeidsprosjekt mellom Kommunal- og regionaldepartementet, Utenriksdepartementet og Landbruks- og matdepartmentet.

– Regjeringen har i tråd med sin urfolks- og nordområdepolitikk bevilget midler til etablering av et internasjonalt senter for reindriften i Kautokeino. Dette er et bidrag for å opprettholde og videreutvikle bærekraftig reindrift i nordområdene og styrke det internasjonale reindriftssamarbeidet som ble initiert for 15 år siden av reindriftsutøverne selv, sier landbruks- og matminister Lars Sponheim.

Reindriftssamarbeidet omfatter i dag 20 ulike etniske folkegrupper som utøver reindrift i store geografiske områder i tre verdensdeler i til sammen ni stater fra Kina, Mongolia og Russland i øst til Alaska og Canada i vest. Regjeringen har lagt vekt på at reindriftsfolk og deres organisasjoner har et nært forhold til senteret. Det er tilrettelagt for at senteret etableres og drives i samråd med Verdensforbundet for reindriftsfolk. Også styresammensetningen gjenspeiler det grenseoverskridende reindriftssamarbeidet.

– Reindriften har stor betydning for bevaring og utvikling av urfolkssamfunn i nord. Næringen står overfor felles utfordringer i landene i nordområdene, blant annet utnyttelse av tradisjonskunnskap. Nærmere samarbeid vil være en styrke, sier statssekretær Vidar Helgesen som representerer Utenriksdepartementet under åpningen. - Etableringen av det internasjonale fag- og formidlingssenteret er en god oppfølging av det reindriftsarbeidet Norge har ledet i Arktisk råd, sier han.

Senteret skal virke som et knutepunkt for formidling og utveksling av informasjon, erfaringer og kunnskap som har betydning for reindriftens vilkår, kultur og økologi, herunder forskningsresultater. Senteret skal sikre informasjonsflyt verdens reindriftsfolk i mellom, og mellom reindriftsfolk og forsknings- og fagmiljøer, samarbeidsorganer og offentlige myndigheter i forskjellige land.

- Vi håper at senteret kan bidra til å ivareta og videreformidle urfolks tradisjonskunnskap slik at også denne kunnskapen i framtiden kan bidra i forvaltningen av urfolksnæringer og i de områder urfolk bor, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.