Historisk arkiv

Sametingets virksomhet i 2004

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 02.09.2005

Den årlige stortingsmeldingen om Sametingets virksomhet legges fram for Stortinget i dag. I meldingen gir Regjeringen en tilbakemelding på saker som Sametinget har tatt opp i sin årsmelding for 2004. (02.09.2005)

Pressemelding

Nr.: 191/2005
Dato: 02.09.2005

[ Samisk versjon ]

Stortingsmelding om Sametingets virksomhet i 2004

Den årlige stortingsmeldingen om Sametingets virksomhet legges fram for Stortinget i dag. I meldingen gir Regjeringen en tilbakemelding på saker som Sametinget har tatt opp i sin årsmelding for 2004.

- Blant sakene som omtales i meldingen vil jeg spesielt fremheve finnmarksloven, sier statssekretær Ellen Inga O. Hætta. – Loven ble sanksjonert i Statsråd 17.06.2005, og det pågår nå et viktig arbeid for å få satt de ulike delene av loven i verk. Det skal opprettes en kommisjon og en særdomstol for identifisering og anerkjennelse av bestående rettigheter. I tillegg skal Finnmarkseiendommen opprettes, sier hun.

Prosedyrer for konsultasjoner mellom statlige myndigheter og Sametinget er også grundig omtalt i stortingsmeldingen. Prosedyrene ble undertegnet av kommunalministeren og sametingspresidenten i mai i år. Formålet med prosedyrene er å bidra til en praktisk gjennomføring av statens folkerettslige forpliktelse til å konsultere med urfolk.

- Som urfolk har samene rett til å bli konsultert i saker som har direkte betydning for dem. Disse prosedyrene er viktige for å sikre at arbeid med saker som har betydning for samiske interesser skjer på en tilfredsstillende måte, sier Ellen Inga O. Hætta.

Sametingets årsmelding for 2004 inngår i stortingsmeldingen, og som et vedlegg følger også Sametingets regnskap for 2004. Meldingen gir ellers en framstilling av situasjonen for samepolitikken på ulike områder.