Historisk arkiv

Tilstand og trender for verdens økosystemer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

En global utredning om tilstand og trender for verdens økosystemer blir i dag presentert en rekke steder i verden. Mer enn 1360 eksperter har deltatt i arbeidet og FNs generalsekretær Kofi Annan var sentral i oppstarten av prosjektet for fire år siden. (30.03.05)

Tilstand og trender for verdens økosystemer

Earth house. Millennium Ecosystem AssessmentEn global utredning om tilstand og trender for verdens økosystemerblir i dag presentert en rekke steder i verden.Mer enn 1360 eksperter har deltatt i arbeidet og FNs generalsekretær Kofi Annan var sentral i oppstarten av prosjektet for fire år siden.

Det globale utredningsprosjektet Millennium Ecosystem Assessment gir en samlet kunnskap om verdens økosystemer. Målet med det globale prosjektet er å bidra til helhetlig forvaltning av økosystemene slik at menneskelig helse og trivsel kan opprettholdes i generasjoner. For å oppnå dette er det lagt vekt på å kartlegge tilstand og utviklingstrender, og med bakgrunn i dette lage scenarioer for framtidig utvikling.

I de seneste 50 årene har menneskene endret økosystemene raskere og mer ekstremt enn i noen annen sammenlignbar periode i menneskenes historie. Dette har konsekvenser for hvilke valgmuligheter vi har i dag. Samtidig viser utredningen at det er mulig å snu den negative trenden for økosystemene og samtidig dekke menneskenes behov, men dette krever betydelige politiske omprioriteringer.

Hovedrapporten lanseres 30. mars 2005, i tillegg lanseres en rekke synteserapporter utover våren. Resultatene fra dette omfattende arbeidet vil bli spesielt viktig for videreutviklingen av konvensjonen om biologisk mangfold (CBD), ørkenkonvensjonen (UNCCD) og Ramsarkonvensjonen om våtmarker. MA representerer den første brede vitenskapelige utredning som er utviklet for å gi en felles kunnskapsplattform for disse tre konvensjonene.

Informasjon om det globale prosjektet: http://www.millenniumassessment.org

Illustrasjonsbilde Earth house: Millennium Ecosystem Assessment