Historisk arkiv

Miljøvernministeren og prosessindustrien enige om opplegg for utslippsreduksjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det er oppnådd enighet mellom miljøvernministeren og Prosessindustriens Landsforening (PIL) om et opplegg som sikrer betydelige reduksjoner i klimagassutslippene fra norsk industri. - Industriens konkurranseevne blir ivaretatt, sier miljøvernminister Børge Brende. (26.03.04)

Pressemelding

Dato: 26.03.04

Miljøvernministeren og prosessindustrien enige om opplegg for utslippsreduksjoner

Det er oppnådd enighet mellom miljøvernministeren og Prosessindustriens Landsforening (PIL) om et opplegg som sikrer betydelige reduksjoner i klimagassutslippene fra norsk industri. - Utslippsreduksjonene er i tråd med Regjeringens målsetting, og de vil bli gjennomført på en slik måte at hensynet til industriens konkurranseevne blir ivaretatt, sier miljøvernminister Børge Brende.

Miljøvernminister Børge Brende og konstituert direktør i Prosessindustriens Landsforening (PIL) Kjell Wickstrand. (Foto: PIL)

- Enigheten med PIL er et viktig bidrag til at Norge kan oppfylle sine forpliktelser under Kyotoprotokollen, sier Børge Brende.

Klimagassutslippene fra prosessindustrien utenom gassraffinerier og ilandføring skal bli redusert med 20 prosent innen 2007, sammenliknet med 1990. Reduksjonen fra 16,8 til 13,5 millioner tonn CO 2-ekvivalenter er i tråd med ambisjonsnivået i Regjeringens Tilleggsmelding om klima fra 2002. Dette ambisjonsnivået innebærer at klimagassutslippene fra prosessindustrien skal reduseres med 20 prosent i forhold til 1990, men at antallet tilgjengelige kvoter reduseres ved nedleggelser og økes ved utvidelser i produksjonen.

For gassraffinerier og ilandføring, hvor det har vært store kapasitets- og produksjonsutvidelser siden 1990, vil det bli satt et eget ambisjonsnivå bl.a. i lys av hvilke rammebetingelser tilsvarende virksomhet får i EU.

Enigheten forutsetter at det blir innført kvotehandel i Norge, og at prosessindustribedrifter som ville fått kvoteplikt i henhold til EUs kvotedirektiv, vil få kvoteplikt for sine CO 2-utslipp fra 2005. Regjeringen vil legge frem et lovforslag om kvotesystemet for Stortinget i inneværende sesjon. Men enigheten med PIL omfatter også gasser og virksomheter som ikke er med i EUs tidlige kvotesystem. Dette betyr at også aluminium-, magnesium-, ferrolegerings-, karbon-, mineralgjødsel- og karbidindustrien i Norge forplikter seg til å redusere sine utslipp, og at forpliktelsen gjelder alle de seks klimagassene som omfattes av Kyotoprotokollen: CO 2, metan, lystgass, HFK, PFK og SF 6 .

- Enigheten med PIL sikrer bedriftene som får kvoteplikt tilsvarende rammebetingelser som sine konkurrenter ellers i Europa. Men PIL har vist vilje til å gå lenger enn dette, i og med at de også har forpliktet seg til å redusere utslipp som ikke dekkes av EUs kvotedirektiv, sier Brende.

Bedriftene som ikke får kvoteplikt tar på seg en felles forpliktelse til å gjennomføre sin del av den avtalte utslippsreduksjonen til 13,5 mill. tonn CO 2-ekvivalenter. Denne reduksjonen skal være gjennomført senest i 2007.

- Enigheten med PIL gjør oss i stand til å nå målene vi satte oss i Tilleggsmeldingen fra 2002, både når det gjelder bredden i utslippskilder og gasser som blir omfattet, og når det gjelder nivået på utslippsreduksjonene, sier Børge Brende.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Anne Beate Tangen, tlf. 22 24 60 33

Se også:

Norge innfører nasjonalt kvotesystem for klimagassutslipp
St.meld. nr. 15 (2001-2002) - Tilleggsmelding til St.meld. nr. 54 (2000-2001) Norsk klimapolitikk