Historisk arkiv

Petroleumsmeldingen ivaretar samiske interesser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Meldingen skisserer den videre utvikling for norsk petroleumspolitikk, og behandler også forholdene til samiske interesser. (11.05.04)

Pressemelding

Nr.: 41/04
Dato: 11.05.2004

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Petroleumsmeldingen ivaretar samiske interesser

Olje- og energidepartementet legger i dag fram stortingsmeldingen om petroleumsvirksomheten. Meldingen skisserer den videre utvikling for norsk petroleumspolitikk, og behandler også forholdene til samiske interesser.

- Det er viktig for regjeringen å sikre naturgrunnlaget for samiske næringer og samisk kultur, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Den norske stat har på vegne av hele Norges befolkning eiendomsretten til undersjøiske petroleumsforekomster og eksklusiv rett til ressursforvaltningen. Dette er slått fast i petroleumsloven og har forankring i folkeretten. Petroleumsressursene skal forvaltes i et langsiktig perspektiv slik at de kommer hele samfunnet til gode. Samtidig er det viktig å følge ILO-konvensjon nr. 169 Om urfolk når det gjelder prosessuelle regler ved ressursutnyttelse i urfolksområder.

- Det er viktig at konsekvenser for samiske forhold blir tilstrekkelig belyst. For framtidige feltutbygginger vil det derfor inngå i veilederen for konsekvensutredninger at samiske interesser og reindriftsinteresser skal bli tilstrekkelig belyst der dette er relevant, sier statsråd Steensnæs.

Snøhvitutbyggingen er godkjent av Stortinget, og feltet skal være i produksjon i 2006. For å få kunnskap om konsekvensene av dette prosjektet for samiske forhold skal det gjennomføres et flerfaglig forskningsprosjekt for å kartlegge de faktiske virkningene på samiske næringer, kultur og samfunn. Dette vil skje når produksjonen har pågått noen år. I etterkant av dette arbeidet vil man i dialog med Sametinget og reindriftsorganisasjoner vurdere tiltak som sikrer at positive konsekvenser utnyttes og at eventuelle negative konsekvenser begrenses.

Se også pressemelding på samisk