Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2005: 115 millioner kroner til belønningsordning for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i storbyområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Pressemelding

Nr.:114 /04
Dato: 06.10.04

Statsbudsjettet 2005:

115 millioner kroner til belønningsordning for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i storbyområdene

- Regjeringen ønsker å styrke belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i storbyområdene. På bakgrunn av de positive resultatene av belønningsordningen så langt foreslår vi å øke bevilgningene med 40 millioner kroner, fra 75 millioner kroner i 2004 til 115 millioner kroner i 2005, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

- Mer miljøvennlig bytransport, med økt kollektivtransport på bekostning av personbiltrafikk, er et av regjeringens hovedmål i transportpolitikken. Bykommunene har en viktig rolle i dette arbeidet, og kan blant annet innføre tidsdifferensierte bompengesatser, føre en restriktiv parkeringspolitikk og styre arealbruken, slik at transportbehovet minker, samtidig som det legges til rette for kollektivtransport, sier samferdselsministeren.

Belønningsordningen ble opprettet i 2004, og det ble fordelt 75 millioner kroner mellom byområdene Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand. For 2005 vil ordningen omfatte de samme fem byområdene. Belønningsordningen skal virke langsiktig, og midlene kommer i tillegg til fylkeskommunenes og Oslo kommunes bruk av midler til kollektivformål.

Tildelingen av midler i 2004 var basert på politisk vedtatt gjennomføring av tiltak som oppfyller kravene i retningslinjene for belønningsordningen. Ved tildeling i 2005 vil Samferdselsdepartementet i tillegg legge vekt på rapporterte resultater når det gjelder henholdsvis personbil- og kollektivtrafikken.