Historisk arkiv

Tiltaksplan for raskere klagesaksbehandling hos fylkesmennene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

Ingen av fylkesmannsembetene skal ha lengre gjennomsnittlig behandlingstid enn 3 måneder for klager etter sosialtjenesteloven og plan- og bygningsloven pr 30.04.2005.

Mål:
Ingen av fylkesmannsembetene skal ha lengre gjennomsnittlig behandlingstid enn 3 måneder for klager etter sosialtjenesteloven og plan- og bygningsloven pr 30.04.2005.

Tiltak:

  1. Det etableres en ordning med samarbeidsteam for de fylkesmannsembeter som ved utgangen av 2003 hadde en lengre gjennomsnittlig behandlingstid enn 3 måneder for saker etter sosialtjenesteloven og 4 måneder for saker etter plan- og bygningsloven.

    Følgende samarbeidsteam etableres:
    Vestfold bistår Oslo og Akershus
    Hedmark bistår Oppland
    Aust-Agder bistår Telemark
    Hordaland bistår Rogaland
    Troms bistår Nordland

    Bistandsembetene skal gi råd om hvordan arbeidet kan effektiviseres og ta del i selve oppgaveløsningen. Disse tar initiativ til et første kontaktmøte og rapporterer til Moderniseringsdepartementet ved årets slutt om hvordan samarbeidet er innrettet og om hva som så langt er oppnådd.

    Hvert av samarbeidsteamene tildeles midler i 2004 for å dekke nødvendige utgifter i tilknytning til arbeidet.
  2. Fylkesmennene omtaler saksbehandlingstid og -mål i egen virksomhetsplan for 2005 og redegjører for hvilke tiltak som kreves for å nå målet i tiltaksplanen.
  3. Situasjonen for det enkelte embete tas opp i ledersamtalen mellom Moderniseringsdepartementet og hver enkelt fylkesmann over nyttår i 2005 og eventuelle krav til individuelle resultatforbedringer tas inn i lederkontraktene. Fortløpende lederoppmerksomhet er grunnleggende for rask saksbehandling og for at det skal feste seg en kultur i organisasjonen om at dette er viktig.
  4. Moderniseringsdepartementet kontakter berørte departementer og direktorater for ytterligere fokus på raskere saksbehandlingstid, og for å bringe temaet inn i de faglige møteplasser som er etablert med faglige ledere og saksbehandlere på de ulike lovområder.
  5. Fylkesmannen i Oslo og Akershus tildeles ekstramidler i 2004 på kr 1.500.000 til nedarbeiding av klagerestanser.
  6. Ny budsjettfordelingsmodell trer i kraft fra 01.01.2005. Denne vil bl.a. føre til at embeter med større befolkningsgrunnlag gradvis vil bli tilført økte ressurser på bekostning av embeter med lavt befolkningsgrunnlag.
  7. Systematisk sammenlikning videreføres som rapporteringsverktøy i planperioden.