Historisk arkiv

Norske kunsthåndverkeres Landsdelsutstilling 2009 Potensial

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innledning i katalogen

Utenriksminister Støres innledning til katalogen for Norske kunsthåndverkeres Landsdelsutstilling Potensial 2009, som åpner i Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø 15. august 2009.

Innledningen oversatt til russisk (pdf)

 

Kunsthåndverk som uttrykksform befinner seg midt i spenningsfeltet mellom de rike og levende håndverkstradisjonene som Barentsregionen har et mangfold av. Kunsthåndverk står hele tiden overfor de utfordringer og muligheter som ligger i å kombinere det velkjente med det nye i bruken av teknikker og i valget av materialer. I overført betydning har vi alle mye å lære av kunsthåndverkerne.

Arbeidene i Potensial vil kunne inspirere og overraske – og kanskje også provosere. Gjennom å skape – og omskape – speiler disse kunstuttrykkene vår samtid og de gir impulser og inspirasjon til beslektede fagfelt som formgivning og design. Kunsthåndverk er dessuten en form med stort potensial for å engasjere brede grupper. Nettopp derfor er denne kunstarten et viktig spor å følge i arbeidet for å skape et robust samarbeidsnettverk på kulturfeltet mellom mennesker på tvers av landegrensene i Barentsregionen. Dette handler med andre ord om det som så ofte kalles folk-til-folk samarbeid.

Det er kanskje slik at kunsthåndverk som kunstform blir sett i en annen sammenheng og gitt en noe annerledes plass og funksjon i Russland enn i Norge. Våre lands ulike ståsted bør imidlertid oppfattes som en spennende utfordring i arbeidet med å styrke denne kunstarten i hele Barentsregionen. Utstillingen Potensial kan bli et nytt og viktig skritt i retning av det åpne og nære samarbeidet vi ønsker å få til mellom kunstnere i alle deler av regionen. Denne utstillingen planlegges vist både i Murmansk og Arkhangelsk, for på den måten å gi rom for møteplasser mellom norske og russiske kolleger. Utveksling av impulser og erfaringer bidrar til å bygge et mer nyansert bilde av våre to land.

Regjeringens nordområdestrategi er omfattende og ambisiøs. Kjernen i målsettingen er å gjøre Barentsregionen i stand til å møte morgendagens utfordringer og oppgaver forankret i folks erfaringer, kunnskap og skaperkraft. Vi snakker om en region som ofte betegnes som fire nasjoner og fem folk. Det siste er nok en sannhet med modifikasjoner; urfolksgruppene med røtter i Barentsregionen utgjør ikke nødvendigvis en enhet, men et mangfold med ulike tradisjoner og uttrykk. Det er en oppgave i det regionale kultursamarbeidet å gi plass til alle disse erfaringene. De samiske og de norske bidragene til et slikt regionalt samarbeid skal være sterke og synlige. POTENSIAL er uttrykk for en slik kraft.

Innen rammen av regjeringens nordområdestrategi har kultursamarbeidet i nord en sentral plass. Kunsthåndverksmiljøene har vært engasjerte samarbeidspartnere gjennom de fire årene som vi sammen med nordnorske myndigheter og organisasjoner har arbeidet for å nå de mål nordområdestrategien legger opp til. Utstillingen Konstruksjoner med norsk samtidskunsthåndverk var et av høydepunktene under Barentsdagene/Barents-Spektakel i Kirkenes i 2008 og den gjestet senere Murmansk.

Jeg er glad for at Utenriksdepartementet har kunnet bidra til å realisere denne mønstringen av nordnorske kunstnere i Potensial sammen med blant andre Barentssekretariatet, BarentsKult og Norsk Kulturråd. Samarbeidet for å kunne realisere denne utstilingen viser hvilken betydning kunsthåndverk tillegges i nordnorsk kulturliv både av nasjonale, regionale og lokale myndigheter.

Jeg gratulerer Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge og Nordnorsk Kunstmuseum med landsdelsutstillingen Potensial – som enda en markering av det nivå og den kraft kunsthåndverk har i Nord-Norge. Jeg ønsker dere lykke til med denne mønstringen og jeg håper den vil bidra til ytterligere vekst i kontakter og samarbeid mellom kunsthåndverkere i hele Barentsregionen.

Oslo, mai-juni 2009

*****

For mer informasjon om utstillingen, som åpner i Tromsø 15. august 2009 les her.