Historisk arkiv

Til Japan med EU-team

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Med dosemåler i lommen og flere hundre kilo overvekt av telt, mat og utstyr dro norske Ørjan Nordhus Karlsson fredag til Japan som del av EUs sivile beredskapsteam. Teamet skal koordinere mottak av alt utstyr som blir sendt fra Europa og bistå med å få utstyret raskt ut til dem som trenger det.

- Vi skal med egne øyne se hva det er behov for, ta i mot utstyr i Tokyo og bistå med å sende utstyret ut til de rammede områdene. Vi skal, i samarbeid med EUs delegasjon i Tokyo, være et bindeledd mellom Europa og Japan, sier Ørjan Nordhus Karlsson, avdelingsleder i avdeling for internasjonalt arbeid i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Karlsson dro fredag kveld fra Brussel sammen med en gruppe på ni utvalgte eksperter fra europeiske land. Ekspertteamet er sendt ut fra Den europeiske samordningsmekanismen for sivil beredskap og krisehåndtering.  Norge deltar i mekanismen, og DSB forvalter den norske deltakelsen.

Teamet styres fra EUs operasjonssenter (MIC) i Brussel som er det operasjonelle hjertet til EUs samordningsmekanisme.

Ble plukket ut
Da Japan ba EU om bistand for å koordinere EUs hjelp til landet, meldte medlemslandene i krisehåndteringsmekanismen, inkludert Norge, et 50-60-talls eksperter til tjeneste. Ni ble plukket ut, blant dem Karlsson fra DSB.

- Norge har vært aktivt med i den sivile krisehåndteringsmekanismen siden 2002 og flere av oss har deltatt i utdanning og kursing. Jeg har også vært på flere oppdrag under EU-ledelse tidligere, blant annet til Padang i Indonesia i 2009, forteller Karlsson. Han mener at Norge som en aktiv medspiller i samarbeidet har vist at vi kan gjøre jobben, og derfor blir lyttet til og tatt med i slike ekspertteam.

Kommissær ønsket lykke til på reisen
Da Karlsson og de andre ekspertene var i ferd med å sjekke inn bagasjen på Zaventem-flyplassen i Brussel fredag ettermiddag, dukket plutselig kommissær for internasjonalt samarbeid, bistand og krisehåndtering Kristalina Georgieva opp. Hun snakket med deltakerne i EU-teamet og uttrykte stor takknemlighet for at ekspertene drar.


-  At komissæren kommer for å ønske oss lykke til på reisen, viser at EU tar dette alvorlig, sier Karlsson, som fortalte at kommissæren kjenner godt til den norske deltakelse i EUs krisehåndteringsmekanisme og derfor ikke hevet et øyebryn over at én av de ni ekspertene er fra Norge.

Blant de ni er også to radiologieksperter som hele tiden skal følge teamet og sørge for at de er oppdatert på situasjonen. Karlsson viser oss også dosemåleren han har fått og som han skal ha i lommen under hele oppholdet i Japan.

- Oppdraget blir utfordrende fordi dette er tre hendelser i én. Det blir også noe annet enn de tidligere oppdragene eksperter fra EUs krisehåndteringsmekanisme har vært på siden vi nå skal  assistere et topp teknologisk utviklet land, sier Karlsson.