Historisk arkiv

Hunder og katter må behandles mot revens dvergbendelorm

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis ) er ufarlig for hunder og katter, men kan forårsake svært alvorlig sykdom hos mennesker. Den er foreløpig ikke funnet i Norge. - Skal du ha med hunden eller katten utenlands, så sett deg inn regelverket i god tid før du reiser, oppfordrer Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Hunder og katter skal ha behandling mot dvergbendelorm før innreise til Norge. Det er det viktigste tiltaket mot at denne farlige sykdommen innføres til Norge. Vi ber også folk om å varsle myndighetene umiddelbart ved mistanke om illegal import av hunder, understreker Brekk.

Risikovurdering utført av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)
Dvergbendelormen ble for første gang påvist i Sverige i 2010. Den er utbredt i mange områder i Europa, og forekomsten er økende, samtidig som den sprer seg til nye områder. En ny risikovurdering gjort av VKM konkluderer med at dvergbendelorm mest sannsynlig kan bli importert med dyr som krysser grensen mellom Norge og Sverige. Reising med kjæledyr er den mest sannsynlige smittekilden. Det er sannsynlig at Norge vil få sine første tilfeller av revens dvergbendelorm i løpet av ti år.

Behandling av hunder og katter
Alle hunder og katter som kommer til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm, uansett hvilket land dyrene har oppholdt seg i. Dette innebærer at også alle som tar med seg kjæledyret sitt på en kort tur over svenskegrensen skal sørge for at dyret er behandlet mot dvergbendelorm før det innføres tilbake til Norge. Behandlingen er enkel, ormekuren fås reseptfritt på apoteket og kan gis av dyreeier. Ved innførsel av hund og katt fra Sverige, må dyreeier kunne dokumentere  på et egenerklæringsskjema at dyret er behandlet. Skjemaet kan lastes ned fra Mattilsynets nettsider. For dyr som kommer til Norge fra alle andre land må behandlingen attesteres av veterinær i et kjæledyrpass eller en veterinærattest. Kravet gjelder ikke for hunder som kommer direkte fra Finland som foreløpig er fri for parasitten.

Hvordan smitter revens dvergbendelorm?
Revens dvergbendelorm lever som parasitt i tarmen til rovdyr og produserer egg som skilles ut med avføringen til vertsdyret. Mennesker kan være mellomvert for parasitten. Smitten overføres via infiserte dyr som hunder og rev, men kan eventuelt også overføres via forurenset drikkevann og bær, frukt og grønnsaker. VKM ser det imidlertid som usannsynlig at dvergbendelorm kan bli importert til Norge med forurensede produkter som bær, frukt og sopp.

Det går normalt 10 til 15 år før smittede mennesker får symptomer på sykdommen, kalt ekinokokkose. Behandlingen er lang, kanskje livsvarig. Sykdommen kan og være dødelig, men er meget sjelden hos mennesker, selv i land hvor parasitten er sterkt utbredt.

Hund

Revens dvergbendelorm er ufarlig for hunder og katter, men kan forårsake svært alvorlig sykdom hos mennesker. (Foto: Colourbox)