Historisk arkiv

Nytt samlet universitet på Ås: Stortinget orienteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Stortinget vedtok i 2008 at Norges Veterinærhøgskole (NVH) og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) skal samorganiseres til et nytt universitet på Ås. Veterinærinstituttet (VI) skulle samlokaliseres med det nye universitetet.Et ferdig skisseprosjekt foreligger nå.

Et skisseprosjekt for et samlet universitet på Ås forelå 1. november. – Dette er en viktig milepæl i realiseringen av å samle veterinærmiljøene med det eksisterende universitetet på Ås, sier statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland.

Stortinget vedtok i 2008 at Norges Veterinærhøgskole (NVH) og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) skal samorganiseres til et nytt universitet på Ås. Samtidig ble det bestemt at Veterinærinstituttet (VI) skulle samlokaliseres med det nye universitetet. Siden 2008 har Statsbygg, i samarbeid med Fellesstyret for det nye universitetet og Veterinærinstituttet, vurdert tomtevalg og utforming av den nye campus på Ås. Et ferdig skisseprosjekt foreligger nå.

 – Dette er en viktig milepæl i realiseringen av å samle veterinærmiljøene med det eksisterende universitetet på Ås, sier statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland.

- Jeg er imponert over den innsatsen som er gjort fra alle de involverte fagmiljøene for å utvikle et godt nytt universitet på Ås, jeg vet det har vært og er vanskelige og utfordrende prosesser, sier statsråd Tora Aasland.

Det ble i regjeringens fremlegg til Stortinget understreket at anslag på investeringskostnadene knyttet til flyttingen av NVH og VI var usikre. Nye anslag kan tyde på et høyere bevilgningsbehov enn tidligere anslått, blant annet som følge av endrede krav til smittesikring.

Regjeringen arbeider med å gå gjennom disse anslagene og med å sikre et forsvarlig kostnadsnivå for prosjektet. I et brev til Stortinget skriver statsråd Tora Aasland at regjeringen vil informere Stortinget om status for arbeidet i 2012, og senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett.


- Det er nå lenge siden saken om samorganisering av det nye universitetet på Ås ble lagt frem for Stortinget første gang, og det vil være naturlig å redegjøre for saken på nytt, blant annet i lys av skisseprosjektet som nå foreligger, sier statsråd Tora Aasland.

Brevet til Stortinget kan leses her. For mer informasjon om prosjektet, besøk nettsidene til Statsbygg og fellesstytret UMB-NVH.