Historisk arkiv

Arbeidslag for bedre tjenester og kompetanseutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Sørum kommune har nesten 30 arbeidslag i kommunen som løser daglige utfordringer på tvers av arbeidsområder og kompetansefelt. Dette blir det gode tjenester av - og mye læring på arbeidsplassen.

Da Sørum kommune i 2012 ble omorganisert til tonivåkommune, oppdaget de at det lå et uutnyttet potensial for tverrfaglig samarbeid og samhandling i kommunen. De ønsket å finne en metode for å løse dette, og det var starten på arbeidslagene. Ideen kom fra Arendal kommune, men Sørum har skreddersydd den til å passe for seg, så det er ikke snakk om en blåkopi. Tanken var at der kommunen hadde løpende oppgaver og utfordringer som krevde tverrfaglig samarbeid, skulle det opprettes arbeidslag.

Formålet med arbeidslag er å øke kvalitet og ressurseffektivitet i tjenesteproduksjon gjennom samhandling og tverrfaglig samarbeid. Medarbeidernes samlede kunnskap og erfaring utnyttes for:

  1. Å oppnå best mulig resultat for brukeren
  2. Å nå organisasjonens strategiske mål

Last ned oversikt over alle arbeidslagene til Sørum (Excel)

Arbeidslag rundt lærlingene i kommunen

- Jeg elsker denne samarbeidsformen, sier Elin Myhre, koordinator for Arbeidslag lærlinger. Hun forteller hvordan en kan hente ut det beste av alle ved å arbeide i lag.

– Den tverrfaglige biten er veldig viktig fordi folk sitter på ulik kompetanse og erfaring, sier hun.

Myhre forklarer prosessen i arbeidslaget for lærlinger:

Det skrives først et mandat for arbeidslaget. Hva er målsettingen, og hvilke mål skal vi oppfylle? Det er ganske omfattende for våre arbeidslag. For det første har vi en opptrappingsplan for lærlingene som det er fattet vedtak på i kommunestyret. Samtidig tar det tid å se hvilke tiltak som faktisk skal gjennomføres i forhold til målene.

 – Å sette seg ned og skrive var ingen enkel oppgave, men det var en spennende oppgave, sier hun.

Lærlingene i kommunen representerer forskjellige yrkesfag. Det er derfor spesielt viktig med en variert sammensetning i arbeidslaget. Arbeidslaget samarbeider med IKT, Sørum kommunalteknikk, utdanning (inklusive de private barnehagene), familie og nærmiljø, aktivitetssenteret og Desibel ungdomskafe. I tillegg samarbeider de mye med fylkeskommunen, bl.a.når de skal tilrettelegge for kursvirksomhet og fagdager. Samtidig har de kontakt med oppfølgingstjenesten til fylket og veiledningssentra når det oppstår saker som krever deres oppfølging.

Å få tak i de medlemmene som skulle være i arbeidslaget, var morsomt, forteller Myhre. De hadde en viss oversikt over folks kompetanse, og fikk de folkene de ønsket seg.

- Men arbeidslagene er ikke statiske. Folk sirkulerer eller slutter, og da må vi ha inn nye medlemmer. Da kan vi trekke inn ny kompetanse som arbeidslaget trenger, forteller hun.

Synergi rundt lærlingene

I dag har kommunen 12 lærlinger. Kommunen velger ut de som er spesielt motiverte for løpet, og investerer mye i disse. Så langt det er mulig skal lærlingene som hovedregel tilbys jobb i kommunen.

Sørum er i tillegg til Sammen om en bedre kommune med i et prøveprosjekt via Fylket som heter Utprøving av vekslingsmodellen. Dette ser ut til å ha en god synergieffekt for arbeidet i arbeidslaget for lærlinger.

- Vekslingsmodellen skiller seg fra ordinært løp for fagbrev ved at elevene får praksis og teori nærmere knyttet sammen gjennom hele fireårsperioden. Opplæringen gis der den synes mest relevant, enten i skole eller på arbeidsplassen. Det gir oss enormt påfyll. Målsetting med denne modellen er knyttet til Samfunnskontrakten, som forplikter myndighetene og partene i arbeidslivet til å forankre fagopplæringen i alle relevante bransjer og sektorer, og å få lærekontrakter til alle elever som ønsker det. Med dette prosjektet økte kommunen inntaket med tre lærlinger innen oppvekstfaget og helsefaget, sier Myhre.

Å dele kunnskap videre

Informasjon og spredning av kunnskap som arbeidslagene opparbeider seg skal deles med resten av organisasjonen. For å kunne være en lærende organisasjon har kommunen opprettet åpne arbeidsrom for arbeidslagene på intranett. Her legges dokumenter og resultater. I tillegg arbeider kommunen med ny dataløsning som visuelt skal fremstille arbeidslagenes arbeid, sammensetning og arbeidslinjer.

Inspirerende tverrfaglig

Nylig fikk koordinator for arbeidslag demensteam, Marianne Linger, en henvendelse fra Bo – og avlastningsenheten. De hadde noen brukere med Downs syndrom som begynte å utvikle demens.

 – De lurte på om det kunne være aktuelt at en fra dem kom inn i arbeidslaget, og det var jo kjempebra. Nå har vi fått en med stor kompetanse på Downs med på laget, forteller hun. Bo-og avlastningsenheten får på sin side tilgang til kompetanse fra ergoterapeut, lege og representanter fra de andre sektorteamene, slik at avklaring og oppfølgingen av demente blir bedre.

Partssamarbeid og arbeidslag komplimenterer hverandre

Arbeidslagene er etter hvert godt etablert, og får stadig henvendelser fra Akershus fylkeskommune og andre kommuner for å løse utfordringer sammen. I Sammen om en bedre kommune står partssamarbeid sentralt i gjennomføringen av prosjektene. Arbeidslagene i Sørum er en arbeidsform som har mange likheter med partssamarbeidet når det kommer til å løse komplekse utfordringer. Begge metodene handler om å ansvarliggjøre alle og trekke på den kompetansen som eksisterer.  Slik oppnår en best mulig resultat med de ressursene en til enhver tid har.

Vi gleder oss til å se hvordan Sørum med sin utmerkede evne for samarbeid på tvers øker både kompetansen hos de ansatte og kvaliteten på tjenestene, samtidig som de utnytter partssamarbeidets muligheter til videre nyskaping og utvikling av kommunen.