Historisk arkiv

Oppstart av forhandlinger mellom EFTA og India

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norge starter handelsforhandlinger med India i år. Nærings- og handelsministeren har lenge arbeidet for at EFTA skal etablere en handelsavtale med India, som har vært et topprioritert land for Norge i handelssammenheng.

– Dette er en merkedag. India er et viktig marked for norske eksportbedrifter. En handelsavtale med India vil skape nye muligheter for norske bedrifter og bidra til å sikre norsk konkurransedyktighet i framtiden, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Lørdag 26. januar møtes representanter fra India og EFTA-landene i Davos for å signere en avtale om oppstart av forhandlinger. Statssekretær Annelene Svingen i Nærings- og handelsdepartementet signerer avtalen på vegne av Norge.

India er i ferd med å bli et av verdens største markeder, og det forventes høy økonomisk vekst i India de nærmeste årene. Samhandelen mellom Norge og India er raskt økende, men er fremdeles relativt liten tatt i betraktning det store marked som India utgjør. India har over 1 milliard innbyggere, hvorav 100–120 millioner har en kjøpekraft på linje med det økonomiske middelsjiktet i Europa.

For norske eksportører av fisk og fiskeprodukter har India lenge vært sett på som et marked med stort potensial.

India forhandler handelsavtaler med en rekke land, blant andre EU og Thailand, og har allerede inngått handelsavtale med Chile. Chile er en stor konkurrent for norsk eksport av oppdrettslaks og ørret.

– Vi prioriterer å skaffe norske eksportbedrifter like gode handelsvilkår som andre land har. Vi følger derfor utviklingen med at stadig flere land sikrer seg gode betingelser i handelsavtaler, sier Andersen.

EFTA-landene har i samarbeid med indiske myndigheter laget en studie om en handelsavtale. Studien gjennomgår alle områder som det kan være aktuelt å regulere i en handelsavtale, og viser at både EFTA-landene og India kan ha betydelige fordeler av å inngå en slik avtale. I tillegg trekker studien fram områder som er aktuelle for samarbeid, uten at de er direkte koplet til handelsavtalen.

– Regjeringen prioriterer miljøspørsmål og energi, som er områder der Norge allerede samarbeider med India. I tillegg til å øke handelen med India prioriterer Norge å styrke dette samarbeidet, sier Andersen.

Statssekretær Annelene Svingen og representanter for de andre EFTA-landene skal møte den indiske handelsministeren Kamal Nath i Davos lørdag 26. januar for å markere forhandlingsoppstart.

Mer informasjon om handelsavtaler finner du på www.handelsavtaler.no.

Fakta:
- Samhandelen mellom Norge og India har økt med 120 prosent de siste seks år.
- Norsk vareimport fra India økte med 9 prosent fra 2005 til 2006.
- Norsk vareeksport til India økte med 66 prosent fra 2005 til 2006.