Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

- Et betydelig operativt løft for Hæren

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

2. september leverte Forsvarets logistikkorganisasjon de første nye kampvognene til Hæren på Setermoen i Troms.

De nye og ombygde vognene vil gi Hæren et betydelig operativt løft i form av bedret kampkraft og økt beskyttelse for mannskapene som opererer dem.
De nye og ombygde vognene vil gi Hæren et betydelig operativt løft i form av bedret kampkraft og økt beskyttelse for mannskapene som opererer dem. Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren

- De nye vognene vil gi Hæren et betydelig operativt løft, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Se video fra overleveringen her.

Hærens CV90 kampvogner, 103 i alt, ble tatt i bruk på 90-tallet. Prosjektet som skal oppgradere de gamle kampvognene, samt anskaffe 41 nye, ble godkjent av Stortinget i juni 2012, og innebærer en investering på om lag 10 milliarder kroner. - De nye vognene legger til rette for en moderne hær langt inn i fremtiden, sier Eriksen Søreide. - Vi har modernisert Sjøforsvarets materiell de siste årene, og vi får nye kampfly de nærmeste årene. Det er svært viktig at vi kan tilføre Hæren nye CV-90 gjennom et prosjekt som representerer den største enkeltinvestering til Hæren på mange tiår. Derfor er dagen i dag ikke bare viktig for Hæren, men for hele Forsvaret, sier forsvarsministeren. - I denne sammenheng vil jeg også nevne de ferske beslutningene om å oppdatere 38 av Hærens Leopard 2 stridsvogner og å gå til anskaffelse av et nytt kampluftvern for Hæren. De to sistnevnte prosjektene innebærer ytterligere investeringer til Hæren på 3,6 milliarder kroner. Dette bidrar til at Hærens spisseste ende styrkes ytterligere med økt kampevne som resultat.

Forsarsminister Ine Eriksen Søreide sa ved overleveringen at de nye vognene vil gi Hæren et betydelig operativt løft
Forsarsminister Ine Eriksen Søreide sa ved overleveringen at de nye vognene vil gi Hæren et betydelig operativt løft. Foto: Ann Kristin Salbuvik, FD

De nye og ombygde vognene vil gi Hæren et betydelig operativt løft i form av bedret kampkraft og økt beskyttelse for mannskapene som opererer dem. Nye kapasiteter vil være bl.a. økt mine- og ballistisk beskyttelse, nettverksintegrering, bedre egenbeskyttelse i form av fjernstyrt våpenstasjon og gummibelter for økt fremkommelighet. Dette gir en betydelig bedre beskyttelse for personellet mot veibomber og miner. Samtidig gir det økt kapasitet når det gjelder observasjon og siktemidler slik at man er i stand til å bekjempe en motstander raskere. Hovedleverandør i prosjektet er Hägglunds i Sverige. Anskaffelsen har også stor betydning for norsk industri, og norske leverandører bidrar med store underleveranser.

Hærens nye kampvogn
Hærens nye kampvogn. Foto: Forsvaret

Les også mer hos: