Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

– Viktig at NATO står samlet

NATO/Brüssel: - Vesten må stå sammen for å arbeide for avspenning. Norge støtter de amerikanske vurderingene om at Russland bryter INF-avtalen gjennom sin missilutplassering. Det er positivt at USA aktivt samarbeider med NATO for å finne løsninger, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

NATOs forsvarsministre møttes i Brussel 13. - 14. februar 2018.
NATOs forsvarsministre møttes i Brussel 13. - 14. februar 2018. Foto: NATO

INF-avtalen var et sentralt tema under forsvarsministermøtet i NATO denne uken. INF-avtalen som ble inngått mellom USA og daværende Sovjetunionen i 1987 er en nedrustningsavtale som eliminerte landbaserte missiler av mellomdistansetypen.

– Avtalen har i over 30 år hatt vesentlig betydning for sikkerhet og stabilitet i Europa. Russland må bære ansvaret for at avtalen nå er i ferd med å avvikles. Det er dårlig nytt for Norge og vi står sammen med våre allierte i NATO for å finne løsninger som kan bidra til Europas trygghet, sier forsvarsministeren.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa preger diskusjonene i NATO. Alliansen har de senere årene tatt flere initiativer for å styrke det kollektive forsvaret av eget territorium.

– Europa må gjøre mer for å ivareta egen sikkerhet. Derfor er den økte satsingen på forsvar som vi gjør i Norge, og som vi ser i landene rundt oss, helt nødvendig. Forpliktelsen om å bevege seg mot å bruke to prosent av BNP på forsvar ligger fast, sier forsvarsministeren.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: NATO

Forsvarsministeren trekker frem NATOs initiativ for å øke beredskapen, det såkalte 4x30-initiativet som innebærer at alliansen skal stille 30 manøverbataljoner, 30 kampfartøy og 30 luftskvadroner i løpet av 30 dager.

– Det er riktig vei å gå for NATO, og Norge er innstilt på å bidra. Jeg skal ikke underslå at dette blir krevende, også for oss. Nå starter arbeidet med å konkretisere hva initiativet vil bety for det enkelte medlemsland. For vår del vil det være naturlig at dette blir en del av det fagmilitære rådet forsvarssjefen skal gi i forbindelse med den kommende langtidsplanen, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Cyber
Det digitale rom var også et tema på NATO-møtet. - Dagens og fremtidens konflikter finner også sted i det digitale rom. Det er derfor naturlig for Norge å kunne bidra med digitale kapasiteter i fremtidige NATO-operasjoner. Dette vil alltid være underlagt politisk kontroll og folkerettslige prinsipper, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

 

Til toppen