170 norske borgere i Gaza ønsker bistand

Det er søndag kveld 170 norske borgere som ønsker bistand fra norske myndigheter til å reise ut fra Gaza.

– Situasjonen i Gaza er uoversiktlig og blir verre for hver time som går. Utenriksdepartementet jobber kontinuerlig for å finne løsninger for våre borgere, og koordinerer tett med andre land. Rafah-grenseovergangen mot Egypt er fortsatt stengt. Vi kan ikke garantere at det vil være mulig for norske borgere å krysse denne overgangen. Grensen kan både åpnes og stenges på kort varsel, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Alle parter har ansvar for å beskytte sivile. Det har jeg vært tydelig på i mine samtaler, også med Egypts utenriksminister og lederen for FNs arbeid for palestinske flyktninger, sier Huitfeldt.

Konflikten mellom Israel og Hamas påvirker situasjonen i Libanon. Det er usikkerhet om den videre utviklingen. Utenriksdepartementet skjerpet reiserådet for Libanon ytterligere på fredag. Norske borgere i Libanon bes vurdere om fortsatt opphold i Libanon er strengt nødvendig. Situasjonen i landet og reiserådet kan raskt endres.

– Mulighetene for å reise ut av Libanon har i løpet av kort tid blitt begrenset. Flere flyselskap har stanset sine flyvninger. Vi ber derfor norske borgere forholde seg til reiserådet og oppfordrer til å registrere seg i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no. Slik kan vi komme i kontakt med dem og nå fram med meldinger fra norske myndigheter, sier Huitfeldt.

Det er mulig å kontakte UDs døgnåpne operative senter på 247@mfa.no eller +47 23 95 23 95.