70 år siden frigjøringen av Øst-Finnmark

- I dag feirer vi frigjøringen og friheten som kom til Øst-Finnmark for 70 år siden. Dette representerte et vendepunkt for okkupasjonen og de første skrittene mot et fritt Norge, sa statsminister Erna Solberg.

- I dag feirer vi frigjøringen og friheten som kom til Øst-Finnmark for 70 år siden. Dette representerte et vendepunkt for okkupasjonen og de første skrittene mot et fritt Norge.

Det sa statsminister Erna Solberg da hun talte under frigjøringsjubileet i Kirkenes lørdag 25. oktober. H.M. Kongen, statsminister Solberg, utenriksminister Børge Brende og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov deltok alle under 70-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Også russiske veteraner fra Den Røde Arme satt på første rad under arrangementene.

- Vi er dypt takknemlig for de sovjetiske styrkenes bidrag til vår frihet. Nord-Norge tilhører de delene av Norge som ble hardest rammet under andre verdenskrig. Jeg vil rette en spesiell takk til de tilstedeværende veteraner her i dag som deltok i frigjøringen, sa Erna Solberg.

I oktober 1944 ble finnmark satt i brann da tyskerne trakk seg tilbake. I Kirkenes sto bare 28 av 1000 hus igjen. Ved Rørbua søkte flere tusen mennesker inn i gruven for å skjule seg for nazistene. I gruvegangene satt dermed en skrekkslagen befolkning da fire sovjetsoldater kom inn kl 02:15 om natten og sa: "Dere er frie. Dere kan heise det norske flagget."

- I 1944 kjempet vi mot en felles fiende. Vi kjempet sammen mot urett, overgrep og okkupasjon, sa statsministeren.

- Som H.M. Kongen sa i sin tale tidligere i dag: Intet vil kunne bety mer for arven etter den som kjempet, enn at vi også i dag makter å stå sammen i arbeidet for å bygge fred, menneskeverd og rettferd på vårt kontinent, sa Solberg.

- På vegne av den norske regjering uttrykker jeg min dypeste takknemlighet for frigjøringen av Øst-Finnmark, avsluttet statsminister Erna Solberg.

Til toppen