Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Åpning av campus Kronstad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Høgskolen i Bergen

Sjekkes mot framføring

 Kjære alle sammen,

Gratulerer med nye og flotte skolelokaler!

 Først vil jeg si tusen takk for invitasjonen hit til den offisielle åpningen av campus Kronstad. Jeg er veldig glad for at det ble meg, og ikke min kollega Torbjørn Røe Isaksen, som står her i dag. Det passer seg rett og slett ikke at en Porsgrunn-mann skal være med på åpningen av en så viktig begivenhet her i Bergen.

Så vil jeg takke Statsbygg for vel gjennomført prosjekt! Ikke bare er byggeprosjektet fullført innenfor både tidsrammene og kostnadsrammene. Det har også vært et utmerket samarbeid mellom Høgskolen i Bergen, Statsbygg og Kunnskapsdepartementet.

Og til alle nye studenter her i dag: hjertelig velkommen til Bergen! Enten dere er bergensere eller innflyttere: Tusen takk for at dere har valgt å studere i Bergen.

Det har vært en lang prosess å komme hit i dag. Dette var på tide! Og veldig velfortjent.

Som tidligere byrådsleder her i Bergen har jeg gjennom årene selv vært med og kjempet for at campus skal samles her på Kronstad. Nå er vi samlet her – i den største utbyggingen av norsk høgskolesektor noensinne. Det har kostet 2,5 milliarder kroner og tatt 20 år!

I salen her i dag sitter det mange fremtidige lærere, helse- og sosialarbeidere og ingeniører – og det er veldig bra. Norge trenger sterke høyere utdannings- og forskningsmiljøer. Det er kunnskapen vi skal leve av når oljen tar slutt.

Såpass mange studenter ønsker å studere ved Høgskolen i Bergen at vi nå er kommet i den situasjon der mange mener at bygget allerede er for lite.

Før vi tar sorgene på forskudd, må vi ta i bruk dette flotte bygget for å se hvilke muligheter det byr på. Det er også slik at ikke alle studenter og ansatte samtidig kommer til å befinne seg på campus til enhver tid.

Helsefagstudentene vil for eksempel bruke mye av tiden på å være ute i praksis.

Det er dessuten slik at det er rom for videre utbygging av Høgskolen i Bergen! Og det er satt i gang reguleringsarbeid på den resterende delen av Kronstad-tomta.

Å legge til rette for kunnskapsutvikling er et av de åtte hovedsatsingene til regjeringen.

Kunnskap gir fremtidsmuligheter, og kunnskap styrker norsk konkurransekraft og gjør oss bedre rustet i tiden fremover. Når vi samler kunnskapen på ett og samme sted skapes dessuten nye ideer, og det gir økt læringsutbytte.

Jeg er helt sikker på at lærerstudentene har noe å lære av ingeniørstudentene og omvendt.  Benytt dere av denne muligheten!

Som næringsminister oppgraderte jeg i juni i år statusen til to næringsklynger i Møre og Romsdal og i Agder til et enda høyere nivå enn det vi tidligere har operert med.  Disse blir en slags mesterliga for det norske næringslivet.

Tanken bak en næringsklynge – altså en samling av bedrifter innen samme næring – er at når flere bedrifter etablerer seg på samme plass, øker det konkurranseevnen til disse virksomhetene.

Når disse to næringsklyngene nå har fått status som ”Global centres of expertise” betyr det at de er best i klassen i sin bransje, og at de hevder seg på internasjonalt toppnivå.

La oss håpe at en samlokalisering på Kronstad gir samme effekt for dere som studerer ved Høgskolen i Bergen og for dere som jobber her. La oss ha som mål at Høgskolen i Bergen også skal spille i mesterligaen blant høgskoler i Norge og internasjonalt i tiden som kommer.

Samtidig er dette mer enn et utdannings- og forskningsprosjekt. Det er også et byutviklingsprosjekt som utvider Bergen sentrum mot sør. Det er flott å kunne si at campusen bidrar til å løfte frem et område av Bergen som har kommet litt i skyggen.  

Jeg gleder meg stort til å ta en nærmere kikk på lokalene på omvisningen om litt.

Jeg ser at en Bergensavisen-spaltist har beskrevet området som ”et freudiansk pust av en svunnen tid!”. For å bruke et litt mer edruelig språk vil jeg si at det er flott at noe av den unike arkitekturen fra de gamle verkstedsbygningene til NSB er ivaretatt i det som nå har blitt en topp moderne utdanningsinstitusjon.

Det gjenspeiler en by som Bergen. En by som er i konstant forandring – men som er omringet av en historisk arv som vi vil ta vare på.

Med dette overrekker jeg herved nøkkelen til rektor Ole-Gunnar Søgnen.

Høgskolen i Bergen er en viktig utdanningsinstitusjon som vi kan være stolte av.

Gratulerer så mye med dagen!

 

_***_

 

 

Til toppen