Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Automater og nettsider skal være for alle

Internett og digitale "dingser" gjør hverdagen enklere for de fleste av oss. Universell utforming gjør hverdagen enklere for alle, skriver kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i et innlegg i Nationen 31. juli 2013.

Se for deg en dag på jobben. Du åpner nettleseren din, men nettsidene gir ingen mening.

Tekstene kommer i uforståelige deler, lenkene du trykker på gir ingen pekepinn på hva slags innhold du møter og bildene på skjermen er «sladdet» og forteller deg ingenting.

Dette er hverdagen for mange blinde og svaksynte når de bruker nettet. Slik trenger det ikke være. Mens blinde og svaksynte sliter med å lese papirbrev, kan de lese digitale. Bokstavene kan forstørres, teksten kan leses opp ved syntetisk tale eller leses på PC med en leselinje hvor det kommer opp blindeskrift. Dette krever universell utforming.

1. juli trådte nye bestemmelser i kraft som vil gi bedre løsninger for alle og særlig for eldre og personer med funksjonsnedsettelser. Nå skal alle nye nettsider eller selvbetjeningsautomater som retter seg mot allmennheten, være universelt utformet. Innen 2021 skal alle løsninger rettet mot allmennheten følge de samme standardene.

For blinde, svaksynte og hørselshemmede betyr dette at de i langt større grad vil være selvhjulpne og ta del i samfunnet på lik linje med funksjonsfriske. Delta i samfunnsdebatten på nettet. Kjøpe bussbilletten fra betalingsautomat uten å oppgi pinkoden til fremmede. Og kanskje viktigst, de vil mye enklere ta del i arbeidslivet på lik linje med oss andre. Internett og digitale "dingser" gjør hverdagen enklere for de fleste av oss. Universell utforming gjør hverdagen enklere for alle.

 

Til toppen