Forsvarsministeren møter Hagel i Washington

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har et tett program når hun i dag drar til Washington og New York. Allerede tirsdag møter hun den amerikanske forsvarsministeren Chuck Hagel.

-Vi er nå inne i en hektisk forberedelse til NATO-toppmøtet i september. Jeg vil drøfte en rekke viktige spørsmål med Hagel, herunder hvordan NATO bør møte den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i vår del av verden. Den spente situasjonen både i Ukraina og Irak, økonomiske utfordringer i Europa samt den militære nedtrappingen i Afghanistan vil danne et viktig bakteppe for våre samtaler.

Programmet i Washington for øvrig består blant annet av møter i kongressen og med den amerikanske administrasjonen. Forsvarsministeren skal også holde et innlegg under ACUS-konferansen «Nato in an Era of Global Competition», hovedinnlegget på nordområdeseminaret «Henry Bacon» og delta på et seminar om kvinner og likestilling der også Kristin Skogen Lund fra NHO og Anne-Marie Slaughter fra New American Foundation skal delta. Det er journalist Guy Raz som modererer debatten.

Samtidig med forsvarsministerens besøk pågår en større bilateral krisehåndteringsøvelse i Washington, med deltakelse fra en rekke departementer og direktorater i begge land. Øvelsen, som blant annet omfatter gisselredning, bygger på det nære samarbeidet mellom norske og amerikanske militære styrker og bidrar til ytterligere å forsterke samarbeidet med USA.

I New York er forsvarsministeren invitert til å delta på morgenshowet på MSNBC «Morning Joe». Det tredje mest populære morgenshowet med over syv millioner seere.

I FN skal hun blant annet snakke med USAs FN-ambassadør Samantha Power om utviklingen i Sør-Sudan. Hun skal også ha møter om Mali, Syria, Midtøsten, Ukraina og Somalia.

FN-besøket avsluttes med et møte med Zainaib Hawa Bangura som er generalsekretærens seniorrepresentant, der temaet er kvinner, fred og sikkerhet samt et møte om status og erfaringer etter frakt av kjemiske stridsmidler ut av Syria.

Fra New York reiser forsvarsministeren videre til Hawaii der hun skal besøke den norske fregatten Fridtjof Nansen som deltar i verdens største marineøvelse, Rimpac. Det er første gang Norge deltar i denne øvelsen.

 

Priv til red.: Pressekontakt er spesialrådgiver Birgitte Frisch, mobil 916 55 718.

Til toppen