Hedret norske og kanadiske krigsseilere og veteraner

Statssekretær Øystein Bø besøkte Halifax 22. november for å delta på den årlige sikkerhetspolitiske konferansen "Halifax International Security Forum".

Øystein Bø besøkte minnesmerket i Halifax for norske krigsseilere og veteraner fra andre verdenskrig.
Øystein Bø besøkte minnesmerket i Halifax for norske krigsseilere og veteraner fra andre verdenskrig (foto: Forsvarsdepartementet).

Her besøkte han også minnesmerket i Halifax for norske krigsseilere og veteraner fra andre verdenskrig, der han la ned en krans på vegne av regjeringen og det norske folk. Minnesmerket er oppført for å minne de i den norske handelsflåten, marinen og hæren som mistet livet på havet eller ble gravlagt i Nova Scotia under krigen.

Under krigen tjenestegjorde mange kanadiere på norske fartøyer. Bø la også ned krans ved minnesmerket som er oppført til minne om kanadiske veteraner fra andre verdenskrig. En gruppe kanadiske krigsveteraner deltok på markeringen.

Etter seremonien hadde Bø eget et møte med veteranene, der han holdt en kort appell. Han uttrykte Norges takknemlighet for deres støtte til kampen for Norges frihet under andre verdenskrig, og vektla de historiske båndene mellom Canada og Norge.

Bø understreket at vi aldri må glemme hvor viktig krigsseilerne og -veteranene har vært for vår frihet. Han trakk frem at vi har et særlig ansvar å sørge for at den yngre generasjonen gjøres kjent med historien om krigsseilerne og veteranenes innsats, og hvor mye vi har å takke dem for.  

Seremonien ble arrangert av Steinar Engeset, tidligere norsk honorær konsul i Halifax. Engeset har i en årrekke vært sentral for å styrke de norsk-kanadiske forbindelsene, og har tatt flere initiativ for å hedre norske veteraner med tilknytning til Canada.

Minnesmerket er oppført for å minne de i den norske handelsflåten, marinen og hæren som mistet livet på havet eller ble gravlagt i Nova Scotia under krigen.
Minnesmerket er oppført for å minne de i den norske handelsflåten, marinen og hæren som mistet livet på havet eller ble gravlagt i Nova Scotia under krigen.
Til toppen