Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ingen avklaring med Ungarn om EØS-midlene

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Norge og Ungarn er fortsatt ikke blitt enige om en løsning som danner grunnlag for å oppheve suspenderingen av EØS-midlene til landet.

Med forhandlingsmøtet 12. juni er dialogen kommet på rett spor, men det er fortsatt et stykke fram til en løsning.

Norge, Island og Liechtenstein suspenderte EØS-midlene til Ungarn 9. mai etter at den ungarske regjeringen hadde brutt inngåtte avtaler om forvaltningen og gjennomføringen av støtten til landet.

Ungarske myndigheter har iverksatt en revisjon av programmet som støtter utviklingen av det sivile samfunnet. Avtalene den ungarske regjeringen har inngått med giverlandene, gir ikke åpning for en slik revisjon og bidrar til å undergrave sivilsamfunnets uavhengighet fra myndighetene.

Ungarn må forholde seg til de avtalene landet har forpliktet seg på. Dette innebærer at revisjonen må stanses. Samtidig må en komme fram til en løsning der forvaltningen av EØS-midlene i Ungarn flyttes tilbake til sentralforvaltningen.

Fra norsk side er det en forutsetning at alle utestående spørsmål er løst før det er grunnlag for å oppheve suspensjonen av EØS-midlene. Utenriksdepartementet avventer nå tilbakemeldinger fra den ungarske myndigheter før det blir bestemt hvordan samtalene eventuelt skal videreføres.

Les mer: