Åpning av olje- og gassarkivet og besøk på Jærmuseet

Kulturministeren var i Stavanger 16. september under lanseringen av det treårige pilotprosjektet Norsk olje- og gassarkiv. hun besøkte også tre avdelinger ved Jærmuseet.

Kulturministeren var i Stavanger 16. september under lanseringen av det treårige pilotprosjektet Norsk olje- og gassarkiv. I sin tale pekte hun blant annet på at Norsk olje- og gassarkiv sikrer at vår nære fortid tas vare på og gjøres tilgjengelig. Kulturministeren  var overbevist om at man i fremtiden vil være takknemlig for at vi har sett verdien av å samle og bevare dette materialet, mens historien fortsatt er nær oss. - De fleste av oss husker fremdeles et Norge før oljen. Vi har sett hvilken enorm endring og utvikling landet vårt har gjennomgått.

Etter åpningen av olje- og gassarkiv besøkte statsråden tre avdelinger ved Jærmuseet: Vitenfabrikken på Sandnes, Garborgsenteret i Bryne og Vitengarden på Nærbø. På disse avdelingene skal publikum ”lære ved å gjøre”. Her kan man både se og røre – og ha det moro!

Kulturministerens besøk på Jærmuseet 16. september. På bildet er John Arne Frafjord, direktør Målfrid Snørteland og Erik Gurandsrud fra Jærmuseet og kulturminister Thorhild Widvey.
F.v.: Fra Jærmuseet John Arne Frafjord, direktør Målfrid Snørteland og Erik Gurandsrud og kulturminister Thorhild Widvey. (Foto: Elin Ravndal Bell/Jærmuseet)
Kulturministeren sjekker sin vekt i gull på Vitenfabrikken.
Kulturministeren sjekker sin vekt i gull på Vitenfabrikken. (Foto: Elin Ravndal Bell/Jærmuseet)

På Vitenfabrikken fant statsråden ut hvor mye hennes vekt er verdt etter dagens gullpris på det internasjonale markedet. Tallet var hele 18,2 mill. kroner.

Thorhild Widvey foran et bilde av Arne Garborg
Arne Garborg og Thorhild Widvey (Foto: Elin Ravndal Bell/Jærmuseet)

På Garborgsenteret utforsket statsråden Dikterhjulet og ble utfordret til å lage sitt eget dikt.

På Vitengarden utforsket statsråden teknologien som har forandret landskapet på Jæren.

Statsråden ble imponert over museets innsats i å vekke interesse hos barn og unge for realfag, teknologi, naturvitenskap på Vitenfabrikken og Vitengarden, samt å inspirere til samfunnsengasjement på Garborgsenteret.

Kulturminister Thorhild Widvey, Inger Undheim fra Garborgmuseet/Jærmuseet og ordfører i Time kommune Reinert Kverneland foran Garborgmuseet.
Kulturminister Thorhild Widvey, Inger Undheim fra Garborgmuseet/Jærmuseet og ordfører i Time kommune Reinert Kverneland (Foto: Elin Ravndal Bell/Jærmuseet)
Til toppen