Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Opphever betjeningskrav for solarier

Regjeringen har i dag, 12. desember, vedtatt å oppheve betjeningskravet for solarier. Betjeningskravet blir erstattet med enklere elektroniske løsninger for å håndheve aldersgrensen.

– Solariebruk innebærer økt risiko for føflekkreft, særlig når bruken starter i tidlig ungdom og ved langvarig og hyppig bruk. Vi har 18 års aldersgrense for solarier, og alle solarier skal ha et tilfredsstillende system for alderskontroll. Vi mener at det kan ivaretas på en smartere og mindre byråkratisk måte enn et kostbart betjeningskrav, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Den nye forskriften lister opp hvilke løsninger som Helse- og omsorgsdepartementet anser som tilfredsstillende for å håndheve 18 års aldersgrense.

Dette er:

  • Heltidsbetjening, eller delvis betjening kombinert med etterfølgende elektronisk adgangskontroll.
  • Videoautomat med dokumentleser tilknyttet kundesenter.
  • Annen type forhåndskontroll og registrering (for eksempel bruk av ID-porten) kombinert med etterfølgende elektronisk adgangskontroll (for eksempel bruk av sms, mobil-app, adgangskort eller lignende med chip som ved avlesning i kortleser gir adgang til solstudioet).

Det er opp til den enkelte virksomhet å velge hvilken av løsningene som passer best for dem.

I forskriften tydeliggjøres også kravet til informasjon om risiko til brukerne. Og det innføres en obligatorisk kunnskapsprøve for den som er ansvarlig for den daglige driften av solsentre, samt ansatte med kundekontakt. Tidligere har denne kunnskapsprøven vært frivillig.

– Det er viktig at ansatte har god kunnskap om risiko ved soling og gir god informasjon til kundene. Med økt kompetanse i bransjen og bedre veiledning sikres forbrukerne bedre informasjon slik at de kan ta et bevisst valg om sine solingsvaner, sier Høie.

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook     Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter

 

Til toppen