Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Solberg åpnet konferanse om kvinner i Afghanistan

- Mye er oppnådd for kvinner i Afghanistan, men utviklingen er skjør og landets jenter har det fremdeles vanskeligere enn nesten noe annet sted i verden. De frykter å bli glemt og at deres fremskritt kan bli forhandlet bort. Derfor er dagens møte i Oslo svært viktig, sier statsminister Erna Solberg.

Konferansen "Oslo Symposium on Advancing Women’s Rights and Empowerment in Afghanistan" ble arrangert i samarbeid med afghanske og amerikanske myndigheter. Formålet var å vise at den internasjonale støtten til Afghanistans kvinner vil fortsette, samt å stake ut kursen for videre samarbeid. Anbefalingene møtet vil være viktige for Afghanistans reformer og bistanden som planlegges i årene fremover.

- Jeg er svært glad for at den nye samlingsregjeringen i Afghanistan har sagt at de vil arbeide for å bedre afghanske kvinner liv og stilling i samfunnet. Norge vil sammen med USA og andre partnere støtte sterkt opp dette arbeidet, sier Solberg.

Solberg åpnet konferansen sammen med Afghanistans nye førstedame, Rula Ghani. De la begge vekt på at bedring av kvinners stilling er avgjørende for landets utvikling. Solberg trakk spesielt frem utdanning for jenter og kvinner som en nøkkel til utvikling for hele landet.

- Det har vært en positiv utvikling for kvinner i Afghanistan de siste ti årene. Nesten halvparten av skoleelevene er i dag jenter, før var det ingen. Sist uke åpnet en ny skole for 1000 jenter i Faryaab-provinsen, som er bygget med norsk støtte. Nå er det viktig at utviklingen ikke stopper opp eller reverseres, sier Solberg.   

Norge har siden 2001 bidratt med over 7,6 milliarder kroner til Afghanistan over bistandsbudsjettet. Pengene har gått til arbeid med utdanning, godt styresett og landsbygdutvikling. Norge har gitt tilsagn om 750 millioner kroner i årlig bistand ut 2017.

Til toppen