To dager på Cold Response

-Soldatene våre viser stor innsats og er gode representanter for gode holdninger og verdier. Jeg setter utrolig pris på de gode samtalene jeg har hatt med soldatene på dette besøket, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Hun besøkte i helgen øvelse Cold Respons 2014.

Sjefen for Artilleribataljonen, oberstløytnant Morten Jensen, viste forsvarsministeren rundt i sin bataljon (foto: Asgeir Spange Brekke).

Øvelsen Cold Respons 2014 er i full gang i Troms. 16.000 soldater fra 16 nasjoner deltar og øver i områdene fra Tjeldsund i sør til Finnsnes i nord. Cold Response er en stor og meget viktig øvelse både for Forsvaret og for de av våre allierte og partnere som deltar. Når været i tillegg har vært meget utfordrende, får alle avdelingene testet seg skikkelig.

-Øvelsen hat gitt meg et meget godt innblikk i hvordan Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret samarbeider og hvordan samvirkesystemene fungerer. Slike øvelser er også en meget god mulighet for meg til å treffe våre soldater ute i felt. For meg er det direkte møtet viktig for å kunne få den gode personlige samtalen og høre hva soldatene mener, og hvordan de reflekterer rundt soldatrollen, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

I strålende vær møtte forsvarsministeren vaktsoldatene i Stridstrendbataljonen som holder vakt rundt leiren på Mauken.
I strålende vær møtte forsvarsministeren vaktsoldatene i Stridstrendbataljonen som holder vakt rundt leiren på Mauken (foto: Asgeir Spange Brekke, FD).

Statsrådens besøk begynte lørdag på Setermoen med en orientering om de overordnede planene for øvelsen. I sitt hovedkvarter på Heia gav sjefen for Brig N, brigader Odin Johannessen, en grundig gjennomgang av øvelsens gang ute på «slagmarken».

-Slik det ser ut nå er det vi som vinner, sa brigader Johannessen. I løpet av dagen besøkte hun mange av de militære avdelingene som deltok på øvelsen. Etterretningsbataljonen, Ingeniørbataljonen, Telemark bataljon, Sanitetsbataljonen, Artilleribataljonen, MP-kompaniet og Stridstrenbataljonen fikk alle besøk.

-Det ble en opplevelsesrik dag. Det var virkelig moro å manøvrere en stor gravemaskin hos Ingeniørbataljonen og hos Telemark bataljon fikk jeg være med på en tur med stridsvogn, sier forsvarsministeren med et stort smil.  I tillegg fikk statsråden en demonstrasjon fra Militærpolitiet av forskjellig bruk av hund i tjenesten og en god omvisning på Sanitetsbataljonens feltsykehus på Skjold.

-Men skal jeg først besøke soldatene må jeg gjøre det skikkelig. Selv om jeg ikke tilbringer flere timer ute i snøen vil jeg også kjenne på hvordan værgudene virker på kroppen. Derfor må jeg møte soldatene der de er. Jeg ønsker meg en åpen og ærlig samtale med soldatene og det føler jeg at jeg har fått, sier statsråden. Fra lørdag til søndag overnattet statsråden i telt på Mauken skytefelt sammen med soldatene fra Stridstrenbataljonen, og fulgte dermed tradisjonen med feltovernatting fra de to tidligere vinterøvelsene hun har deltatt på.

På søndag kom 139 skvadronen for å fly statsråden opp til Evenes.

-Helikopterturen var fantastisk. Nord-Norge viste seg fra sin flotteste side med blå himmel, gnistrende sol og hvite vidder. Vi bor i et utrolig flott land, sier Ine Eriksen Søreide.

På Evenes fikk forsvarsministeren flere orienteringer og innblikk i Luftforsvarets og Spesialstyrkenes rolle i Cold Response.

-Under dette besøket har jeg besøkt avdelinger både fra Hæren, Luftforsvaret og SOF. Det har vært lærerikt å se hvordan de utfører sitt oppdrag både enkeltvis og sammen, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

I løpet av søndagen møtte forsvarsministeren også den svenske forsvarsministeren Karin Enström. Sammen deltok de på en feltgudstjeneste og besøkte den multinasjonale brigaden og HV16 på Elvegårdsmoen før dagen ble avsluttet hos Luftforsvaret på Bardufoss.  

 

Se flere bilder fra besøket på Forsvarsdepartementets Facebooksider.

Til toppen