Alle barn og unge skal ha gode fremtidsutsikter – regjeringen med nytt arbeid for å inkludere flere

100 000 unge står utenfor skole eller jobb og mange barn og ungdom deltar ikke på fritidsaktiviteter. Det får alvorlige konsekvenser for de unge og samfunnet for øvrig. Derfor inviterer regjeringen til et bredt og langsiktig arbeid for å motvirke utenforskap for barn og unge.

Regjeringen har allerede satt i gang flere tiltak for å redusere utenforskap, som ungdomsgarantien til Nav. Garantien sikrer tett oppfølging av unge mellom 16 og 30 år med behov for hjelp til å komme i jobb eller utdanning.

Utenforskap er en kompleks utfordring som vi som samfunn må løse sammen. Regjeringen tar derfor initiativ til et langsiktig arbeid som er basert på kunnskap og nye metoder for å motvirke utenforskap.

– For barn og unge er det utrolig viktig å kunne delta i skole, jobb eller fritidsaktiviteter sammen med andre. Samtidig er det for mange som står utenfor disse arenaene. Skal vi klare å redusere utenforskapet blant barn og unge er det nødvendig med tidlig innsats og et langsiktig og forpliktende arbeid på tvers av ulike sektorer. Dette vil vi gjøre gjennom å definere et langsiktig samfunnsoppdrag, der hele samfunnet inviteres med på en felles innsats for å inkludere flere barn og unge, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe.

Målrettet samfunnsoppdrag for å motvirke utenforskap

Forskningsrådet skal lede en gruppe som skal foreslå hvordan dette samfunnsoppdraget bør innrettes, organiseres og gjennomføres.

Dette skal de gjøre sammen med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Kulturtanken, DOGA og KS.

Gruppen skal involvere kommunene, frivilligheten, næringslivet, forskningsmiljøer og barn og unge selv. Derfor er det høsten 2023 lagt opp til en bred involveringsprosess.

Startskuddet for involveringsprosessen er en oppstartkonferanse på Grorud Samfunnshus 2. november.

Før den tid er det også muligheter for å sende inn skriftlige innspill til arbeidet med samfunnsoppdraget: Innspel om inkludering av fleire barn og unge (forskningsradet.no)

Kostnader for den enkelte og samfunnet

Når barn og unge blir stående utenfor utdanning, arbeid eller andre sentrale samfunnsarenaer, får det alvorlige konsekvenser for de unge selv. Det får også store konsekvenser for samfunnet.

Oslo Economics har beregnet at den årlige samfunnsøkonomiske kostnaden ved tidlig marginalisering og utenforskap er 73 milliarder kroner i året.  

Flere satsinger drar i samme retning

Arbeidet med samfunnsoppdraget henger blant annet sammen med arbeidet med en ny stortingsmelding om sosial utjevning og sosial mobilitet som kommer i 2025.

Stortingsmeldingen vil gi politisk retning for regjeringens videre arbeid for barn, ungdom og deres foreldre. Den skal også følge opp de to ekspertgruppene for hhv. barn i fattige familier og betydningen av barnehage, skole og SFO for sosial utjevning og mobilitet. Meldingen vil i tillegg omtale status og veien videre for samfunnsoppdraget. 

Samfunnsoppdraget vil også bygge på arbeid som er gjort de siste årene gjennom blant annet 0-24-samarbeidet og BarnUnge21.   

Les mer

Mer informasjon om samfunnsoppdraget og oppdaterte nyheter finnes på Forskningsrådets nettside:  

Samfunnsoppdraget ble lansert i Langtidsplanen for forskning og høyrere utdanning i 2023 og er også omtalt i Folkehelsemeldingen i 2023: