Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Bærekraftmål og Mandela-markering i Sør-Afrika

FNs bærekraftmål topper dagsordenen når statsminister Erna Solberg besøker Sør-Afrika 1. til 2. desember. Hun deltar også på Global Citizens jubileumsfestival «Mandela 100» i anledning Nelson Mandelas hundreårsjubileum. Bekjempelse av fattigdom og FN-målene er tema for festivalen.

- Dette er verdier som Nelson Mandela kjempet for. Jeg er veldig glad for å få være med på å hedre hans minne på denne måten, sier statsminister Solberg, som nylig ble gjenoppnevnt av FNs generalsekretær som leder for FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene sammen med Ghanas president Akufo-Addo

Statsministeren starter besøket i Alexandra township i Johannesburg sammen med flere hundre barn og unge som skal lære om bærekraftmålene.

Statsminister Erna Solberg sammen med barn og ungdom i Alexandra Township i Sør-Afrika.
Statsminister Erna Solberg sammen med barn og ungdom i Alexandra Township i Sør-Afrika. Foto: Trude Måseide/Statsministerens kontor

Markerer AIDS-dagen
Sør- Afrika har den største hiv-epidemien i verden. Mellom 2010 og 2016 gikk antallet som smittes med hiv ned med 40 prosent og aidsrelaterte dødsfall gikk ned med 29 prosent. Selv om Sør-Afrika har hatt stor fremgang, får fortsatt mange mennesker hiv hvert år. I 2017 ble 270 000 mennesker smittet. Nesten 30 prosent av disse var unge jenter og kvinner i alderen 15-24 år.

Statsministeren deltar på markering av Verdens AIDS-dag som er 1. desember. Norges mest sentrale internasjonale partnerne er UNAIDS, Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria  og Unitaid.

På mottakelsen kunngjorde statsministeren at Norge vil bidra med 2,07 millioner amerikanske dollar til utstyr og tiltak i regi av FNs befolkningsfond (UNFPA) i perioden 2018-2020. Den norske støtten til befolkningsfondet er nå totalt på over 20 millioner dollar. 

Befolkningsfondet arbeider med befolknings- og utviklingsspørsmål med særlig vekt på seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Arbeidet anslås å bidra til å redde 225 000 menneskeliv.

25 år siden Nelson Mandela fikk fredsprisen
På søndag 2. desember er det 25 år siden utdelingen av fredsprisen til Nelson Mandela. På dagen møter hun barnebarnet til Nelson sammen med den sør-afrikanske utenriksministeren.

Statsministeren møter barnebarnet til Nelson Mandela sammen med den sør-afrikanske utenriksministeren.
Statsministeren møter barnebarnet til Nelson Mandela sammen med den sør-afrikanske utenriksministeren. Foto: Trude Måseide/Statsministerens kontor

Solberg ser også frem til å møte Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa.

- Norge og Sør-Afrika har lange og tette bånd tilbake fra da Norge støttet arbeidet mot apartheid-regimet. I dag er vi viktige støttespillere for hverandre i arbeidet for å styrke FN, det internasjonale samarbeidet og en verdensorden som er basert på regler og ikke makt. Sør-Afrika er et av de viktigste landene i Afrika, både økonomisk og politisk. Våre to land har felles interesser innen en rekke områder, for eksempel hav, energi og menneskerettigheter, sier Solberg.

Global Citizen festival for Mandela 100
Statsminister Solberg er invitert av Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa til å delta på Global Citizen-festivalen i Johannesburg den 2. desember.

Statsminister Erna Solberg taler på en mottakelse om bærekraftsmålene i Johannesburg 2. desember 2018.
Statsminister Erna Solberg taler på en mottakelse om bærekraftsmålene i Johannesburg 2. desember 2018. Foto: South African Presidency

Festivalen samler verdenskjente artister og ledende politikere til en felles dugnad for å sette fattigdomsutryddelse og FNs bærekraftsmål på dagsordenen. Solberg vil holde innlegg fra scenen under festivalen. Det ventes et publikum på 80.000 personer, samt at flere millioner vil se live-overføringer av arrangementet på TV og internett.

- Global Citizen-festivalene er viktige for å rette verdens oppmerksomhet mot kampen for å utrydde ekstrem fattigdom, og for å vise hvordan FNs bærekraftsmål kan fremme bærekraftig utvikling som kommer alle til gode. De mobiliserer unge mennesker på en ny måte for å få flere til å bidra til målene, sier statsministeren.

Til toppen