Presseinformasjon

Utenriksministeren besøker Genève

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Utenriksminister Børge Brende besøker Genève fredag 29. januar for møter i WTO og WHO, og med høykommissæren for menneskerettigheter og Kofi Annan.

I møtet med WTOs generaldirektør Roberto Azevedo vil oppfølging av WTOs ministerkonferanse i Nairobi og miniministermøtet i Davos være hovedtema. - Beslutningene fra Nairobi må følges opp og etterleves. For at det multilaterale handelssystemet fortsatt skal være relevant, bør WTO nå drøfte hvordan endringer i verdensøkonomien og de framvoksende økonomiene påvirker handelssystemet, sier Brende.  

I møtet med høykommissæren for menneskerettigheter Zeid Al Hussein, vil FNs arbeid med å forebygge humanitære kriser og konflikt gjennom å styrke respekten for menneskerettighetene og beskyttelse av sivile, stå på agendaen. - Ved tidlig varsling og handling kan man forhindre at alvorlige menneskerettighetsbrudd utvikler seg til større kriser og konflikter. I de senere årene har FN styrket sin innsats på dette området, og Norge har støttet opp om dette arbeidet, sier Brende. Utenriksministeren vil også orientere om den nye strategien for økt satsing på ytringsfrihet og uavhengige medier i utenriks- og utviklingspolitikken. 

WHOs håndtering av ebola, lærdommer høstet gjennom krisen, samt utbruddet av zikavirus vil være blant temaene i møtet med WHOs leder Margaret Chan. - Som mellomstatlig, helsefaglig uavhengig, og normativt FN-organ for helse er WHO unik. Det er viktig for Norge å være en aktiv giver for å sikre WHOs lederrolle innen global helse, sier Brende.

Under besøket i Genève vil Brende også møte FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Pressekontakt: Guri Solberg, telefon 922 19 769 / guri.solberg@mfa.no