Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Bedre oversikt over vaksinasjonsdekningen

Regjeringen sender på høring forslag til forskriftsendringer som vil gi bedre oversikt over vaksinasjonsdekningen og mer kunnskap om smittsomme sykdommer.

Registrering av vaksinasjoner

Et av forslagene i høringsnotatet er å registrere alle vaksinasjoner i Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) uten samtykke eller reservasjonsrett.

- Denne endringen vil gi en nasjonal oversikt over vaksinasjonsdekningen i befolkningen. Det vil være nyttig informasjon når det skal gis anbefalinger om hvilke vaksiner som bør tilbys og for forskning på blant annet vaksiners effekt, sier eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug.

Dagens oversikt er mangelfull fordi hver enkelt må samtykke eller ha reservasjonsrett før registrering av alle vaksinasjoner med unntak av barnevaksinasjonsprogrammet eller ved pandemisk influensa.

- For å kunne vurdere tiltak for å verne om befolkningens liv og helse mot smittsomme sykdommer er det nødvendig med presis kunnskap om vaksinasjonsdekning, sier Listhaug.

De foreslåtte regelendringene gjør det enklere å sikre korrekt innrapportering, både praktisk og teknisk. 

Innmelding av mikrobiologiske laboratoriesvar

I dag melder laboratoriene kun bekreftede prøvesvar for enkelte sykdommer til Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS). Dermed gir ikke dagens system kunnskap om hvor mange personer som blir testet for de ulike sykdommene, hvilke sykdommer det testes for og i hvilken grad dette har noe påvirkning på hvor mange sykdomstilfeller som registreres.

- Vi foreslår nå at alle mikrobiologiske prøvesvar skal meldes inn. Formålet med dette er å få bedre data om forekomsten av for eksempel de smittsomme sykdommene det vaksineres mot i Barnevaksinasjonsprogrammet, sier statsråd Sylvi Listhaug.

Når vi vet hvor stor andel av testene som utføres som gir positive prøvesvar, vil det gi bedre kunnskap om utbredelse av smitte, omfanget av testingen og kvaliteten på testene,

Dette forslaget vil dermed medføre enklere og raskere overføring av opplysninger og bedre kvalitet på opplysningene i MSIS.

Les høringsnotatet her.

Til toppen