Belgisk forsvarsminister besøkte Norge

Felles innsats i FN-operasjonen i Mali var blant temaene da den belgiske forsvarsministeren Steven Vandeput besøkte Ine Eriksen Søreide i Oslo 11. oktober.

Norge har tatt initiativ til å tilby FN en rotasjonsordning for transportfly i FN-operasjonen MINUSMA i Mali. Norge stiller med transportfly til operasjonen i ti måneder i år, og har invitert andre land til å bidra i en rotasjonsordning slik at FN er sikret denne viktige og etterspurte kapasiteten ut 2018.

- Jeg er glad for at Belgia også ønsker å bidra. Med denne ordningen kan mindre land stille avgjørende bidrag til operasjonen på en kostnadseffektiv måte. Dette gir forutsigbarhet for FN og den enkelte nasjon, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Norge vil drifte leiren for rotasjonsordningen ut 2018. Eriksen Søreide tok med seg sin belgiske kollega til Gardermoen militære flystasjon, der Vandeput møtte personell som har deltatt i operasjonen i Mali og ble oppdatert på deres erfaringer.

Andre tema på agendaen var den sikkerhetspolitiske situasjonen og oppfølging etter NATO-toppmøtet i Warszawa. Eriksen Søreide la frem hovedpunktene i langtidsplanen for Forsvaret, og fortalte om den norske prosessen rundt valg av nye kampfly. Forsvarsministrene utvekslet også erfaringer rundt håndtering av terror.

Felles innsats i FN-operasjonen i Mali var blant temaene da den belgiske forsvarsministeren Steven Vandeput besøkte Ine Eriksen Søreide i Oslo 11. oktober.
Felles innsats i FN-operasjonen i Mali var blant temaene da den belgiske forsvarsministeren Steven Vandeput besøkte Ine Eriksen Søreide i Oslo 11. oktober. Foto: Marita I. Wangberg, FD
Til toppen