Besøkte nederlandske styrker som trener i Norge

Tirsdag 31. januar og onsdag 1. februar besøkte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og den nederlandske forsvarsministeren Jeanine Hennis-Plasschaert Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, i tillegg til det nederlandske marineinfanteriet som for tiden har sin vintertrening utenfor Harstad. Den sikkerhetspolitiske situasjonen og norsk-nederlandsk forsvarssamarbeid var blant temaene som sto på agendaen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og den nederlandske forsvarsministeren Jeanine Hennis-Plasschaert besøkte det nederlandske marineinfanteriet på vintertrening utenfor Harstad.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og den nederlandske forsvarsministeren Jeanine Hennis-Plasschaert besøkte det nederlandske marineinfanteriet på vintertrening utenfor Harstad. Foto: Tom-Daniel S. Laugerud, Forsvarets Mediesenter

- Alliert øving og trening har i årtier vært en sentral del av norsk sikkerhetspolitikk, og er en grunnleggende forutsetning for vår forsvarsevne. I en krise er Norge avhengig av alliert forsterkning, og vi setter pris på at våre allierte kommer til oss for å få kunnskap om å operere under norske forhold. Det var fint å kunne besøke de om lag 350 nederlandske soldatene som nå er ute i felt for å lære å overleve og føre strid under tøffe vinterforhold, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Nederland er en viktig alliert og samarbeidspartner for Norge.
Nederland er en viktig alliert og samarbeidspartner for Norge. Foto: Tom-Daniel S. Laugerud, Forsvarets Mediesenter

Nederland har årelang tradisjon med å trene og øve i Norge. Under øvelse Cold Response i 2016 deltok Nederland med om lag 700 soldater. Foruten marineinfanteriets vintertrening i Norge er det tett samarbeid mellom den norske og den nederlandske marinen, i tillegg til jagerflysamarbeid, i vår region. Norge og Nederland skal sammen med Tyskland også bidra med forsterket fremskutt nærvær av soldater i Litauen i 2017, som ledd i oppfølgingen av fjorårets NATO-toppmøte i Warszawa.

31. januar og 1. februar besøkte de to forsvarsministrene Nord-Norge.
31. januar og 1. februar besøkte de to forsvarsministrene Nord-Norge. Foto: Tom-Daniel S. Laugerud, Forsvarets Mediesenter

 
- Nederland er en viktig alliert og samarbeidspartner, og vi har et nært bilateralt forhold som vi ønsker å utvikle videre. Under besøket diskuterte vi hvordan vi kan forsterke dette samarbeidet, særlig når det gjelder øvelser og trening mellom våre styrker, avslutter forsvarsministeren.

Til toppen