Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge ønsker effektivt regelverk for Parisavtalen

Klimatoppmøtet i Katowice i desember er den første, store milepælen etter Paris. En viktig posisjon for Norge er å oppnå et klart og effektivt regelverk under Parisavtalen som er felles for alle land.

– Klimatoppmøtet i Katowice blir avgjørende for hvordan Parisavtalen følges opp i årene framover. Det er viktig at verden blir enige om et felles regelverk. Reglene må blant annet si hvordan landene skal måle og rapportere utslipp, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Norge har tidligere spilt inn forslag til utforming av regelverket. En norsk hovedlinje er at regelverket skal være felles. Det skal hjelpe landene i å formulere, gjennomføre, bokføre og rapportere på sine nasjonalt fastsatte bidrag.

– Norges forhandlingsposisjon er at det er nødvendig med et robust og effektivt felles regelverk for alle land. Vi skal delta aktivt og konstruktivt i forhandlingene for å oppnå dette, sier Elvestuen.

Økt klimafinansiering til utviklingsland er også nødvendig for å sørge for effektiv gjennomføring av Parisavtalen.

I Katowice blir også diskusjonen om hvordan ambisjonene kan økes svært viktig. Norge vil arbeide sammen med andre land for å utforme og fremme politiske budskap om behovet for raske og dype utslippskutt i lys av 1,5 gradersrapporten fra FNs klimapanel. Det er også viktig at alle land vurderer å øke ambisjonen i sine utslippsmål fram mot innmelding av nye nasjonalt fastsatte bidrag i 2020.

– Norge skal også vurdere om målet vi har meldt inn til Parisavtalen skal forsterkes i 2020. 1,5 graders rapporten viser hvor viktig det er at vi handler nå. Verden må få et klart signal om at vi må øke ambisjonene, sier Ola Elvestuen.

Posisjonsnotatet til møtet kan leses her.

 

 

Til toppen